söndag 29 december 2019

Skyltsöndag nr 133 - Julmust

Den här synen mötte jag när jag i går kom ut i köket:Kan en skyltning bli tydligare? Julmusten är slut och det är så ledsamt, mannen min älskar julmust! Han tycker vi ska åka till svenskbutiken och köpa fler men någon måtta får det vara, de tar 2.95 € per flaska.

Mina tankar går ju åt andra håll: kan man inte göra det själv? Ja, jag vet, jag är hopplös ... Men jag är nyfiken! Så jag googlade runt lite som hastigast och visst kan man det, visst kan man göra egen julmust! Jag som har en massa färsk ingefära jag råkade köpa! Men det var en faslig massa ingredienser ... Pomerans är ju inte svårt att få tag i, bara att plocka från ett träd vid gatorna eller parker. Gröna kardemummakapslar har jag kvar sedan min kardemummajakt. Det var det där med enbär. Asch, finns säkert någonstans där de säljer kryddor eller i någon hälsokostbutik.

Nu tror jag ju inte att denna julmust smakar som Apotekarnes, misstänker att den smakar mer åt svagdrickehållet. Jag avrapporterar om jag gör någon. Påskmust, kanske?!

Julmust är faktiskt ganska intressant. Det lanserades 1910 eller 1920 (beroende på var man läser) som ett alkoholfritt alternativ till julöl. I stort sett bryggs all den julmust - oavsett märke - på det extrakt som tillverkas av familjeföretaget Roberts AB. Det sägs att endast tre personer känner till det fullständiga receptet där malt och humle ingår (vilket ju saknas i det där receptet ovan). Det är en väl bevarad hemlighet som man inte har tagit patent på, hade man gjort det hade receptet kommit ut offentligt när patentet gått ut (däremot är Apotekarnes Julmust varumärkesskyddat). Coca Colas reklamkampanjer till trots så segrar julmusten i försäljning i Sverige varje jul. Jag har läst att coladryckerna droppar mellan 30 och 50 % varje december, varje svensk dricker fem liter varje jul! Med tanke på att alla inte gillar julmust eller bara tar ett glas eller två måste det ju vara några som fullkomligt bälgar i sig varje jul!

Gillar man smaken men inte sötman så har Carlsbergs kommit med en vintermust också, med lite "vuxnare" smak av kaffe och choklad.

Julmusten är för det här året slut här hemma även om julen faktiskt inte är det, det är ju 15 dagar kvar till Knut!


~ ☺ ~

Vill du se fler skyltningar kan du klicka på etikett Skyltsöndag här i bloggen. Glöm inte bort att kika in på förvaltaren BP's Skyltsöndag! Här är alla medverkare.

13 kommentarer:

 1. Hahaha! Den skylten talar sitt tydliga språk! Å jag tycker ju faktiskt att du borde köpa några flaskor till, för så dyra är dom väl inte. Googlade och kom fram till att exempelvis Citygross tar 11,95 kronor för 1,5 liter. Så med tanke på att svenskbutiken måste importera julmusten så är den ju nästan billig - tycker jag alltså. Okej, det är billigare med en flaska spanskt vin förstås;-)
  Roligt med historien om drycken, som jag personligen tycker är odrickbar, men det är jag det.

  Stort tack för mannens skylt och länken:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, hade du skrivit att du tycker om julmust hade jag blivit mäkta förvånad! Men visst var det lite intressant att läsa mer om det.

   Radera
 2. Det har druckits mycket julmust i år och en och annan mörk öl från IKEA. Skylten var mer än klockren och här även julmusten slut för i år. Så visst kan det bli lite svårt att få till den rätta smaken på julmusten. Förr dracks det mycket svagdricka och jag har två stora buteljer som står här och skyltar ÷D
  Vill passa på att önska dig ett gott nytt år 2020

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att julmust är gott men inte så jag behöver dricka mängder, sonen tycker nog lika. Mannen min älskar det däremot! Vi köpte den där Vinterdryck eller vad de nu kallade den för på Ikea, kan tänka mig att den smakar något åt det hållet som en egen julmust skulle smaka, mer bärigt och fruktigt.

   Gott Nytt År!

   Radera
 3. Kul skylt! Och så var nog känslan. Julmust har jag inte druckit på länge. Vet att jag gjorde det som barn och tonåring. Drycken fanns ju redan då. Tyckte inte direkt att det är så dyrt att få tag på den hos er. Den har ju rest en bit. Liknande priser även i Torrevieja vet jag sen tidigare jular där- Påskmust finns ju som smakar likadant som julmust. Men antar att det endast är etiketterna man byter för det smakar likadant ju som julmust.
  Vet att när vi bodde i Peking så fanns "riktig" julmust på IKEA men det var innan de bara började ha sina egna märken.
  Kul att läsa historien om drycken.
  Och kanske slår du till på att tillverka påskmust.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, riktig julmust finns inte längre på Ikea men jag har för mig att vi köpte där första året vi var här. Eller det kan ha varit glöggen också, nu när jag tänker efter. Den är ingen höjdare.

   Ja, vi får väl se vad som händer!

   Radera
 4. Jag är inne på BPs linje - tycker inte alls att det är så jättedyrt med tanke på importen. Den där roliga skyltningen borde göra att mannen har gjort sig förtjänt av (minst!) en julmust. När du åker till svenskaffären för att göra mannen glad så kan du ju passa på att köpa enbär där också. Två flugor på smällen, typ :-D

  Ska bli spännande att se ditt jul- och/eller påskmustprojekt! Att det blir av är jag övertygad om, för har det såtts ett frö i din skalle så... ;-) Varför finns det inte midsommarmust (rödkrull) förresten? All annan mat och dryck är ju ungefär densamma...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg att man kunde köpa enbär på Amazon, det blir nog lite billigare! Ja, det är det där med när ett frö så i skallen så där, det gror så lätt. Måste vara bördigt där inne. Hehe, en bördig hjärna!

   Radera
 5. Hoppas ni får en fin nyårsafton och ett riktigt Gott Nytt År!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Julmust (och påsk-) är väldans populärt i vår familj. Men nu är våran också slut - och jag tror kanske inte jag köper mer nu ... Du får kanske trösta mannen din med ännu dyrare bubblor? en fin cava, kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. PS egen must - se där något jag aldrig skulle våga försöka!!!

   Radera
  2. Skulle han få välja mellan cava och påskmust skulle han definitivt ta musten!

   Och i går plockade jag en pomerans, sträckte handen rakt upp i ett träd inne i Arroyo de la Miel. Skurade den ren och skalade, sedan slängde jag in allt i frysen! Enbären kvar ...

   Radera