tisdag 3 december 2019

Vädret i november 2019

Några dagar in på december är det dags att se tillbaka och sammanställa den föregående månaden!


Det har varit soligt och blåsigt ...


... för att några timmar senare vara helt igensatt. Det var väl därför det blåste: en front.


Morgonens första strålar bjuder på ett färgbad ...


... vilket även dagens sista kan göra.


Men ibland är det mer enfärgat när solen tar sig uppåt ...


... och lite senare nedåt. Men lika otroligt fantastiskt ändå!

November är månaden då man verkligen börjar frysa så elementen pluggas in i väggkontakten. För att inte elräkningen ska bli riktigt så läskig så köps veden in och man konstaterar att den är lika jäkla svårtänd som de andra åren och antagligen för att skorstenen behöver sig en riktig röjare. De tjocka filtarna har kommit fram i soffan och likaså vintertäckena i sängen.


Årets november visade sig bli ungefär som de andra åren: får solen bara skina i lugn och ro, utan blåst och moln, då är det riktigt, riktigt härligt!

November 2019
 1, 28° C, sol, moln
 2, 22° C, sol, skurar
 3, 25° C, sol
 4, 26° C, sol, några moln
 5, 20° C, sol, blåsigt
 6, 22° C, sol, blåsigt
 7, 21° C, sol, skurar
 8, 18° C, sol, blåsigt
 9, 20° C, sol, blåsigt
10, 19° C, sol, blåsigt
11, 18° C, mulet
12, 20° C, sol, lite moln
13, 22° C, molnigt
14, 19° C,regn på morgonen, mulet
15, 16° C, mulet
16, 17° C, sol, blåsigt
17, 17° C, mulet
18, 17° C, sol, moln
19, 17° C, molnigt
20, 15° C, regn
21, 14° C, regn
22, 17° C, regn
23, 19° C, sol
24, 19° C, sol, blåsigt
25, 21° C, sol
26, 23° C, sol
27, 22° C, sol, moln
28, 21° C, sol
29, 23° C, sol
30, 19° C, sol

Månadens snittemperatur dagtid: 19,9° C

🌞

Statistik från väderstationen (klicka på bilderna så blir det nog lite tydligare):


Average är genomsnittstemp under hela dygnet.

🌞

Till sist, en titt på när solen gick upp och sedan ned den första dagen i månaden:

Amanecer - gryning
Salida del sol - soluppgång
Cenit - zenit
Puesta del sol - solnedgång
Anochecer - skymning

Om solens vandring: information och bild från http://salidaypuestadelsol.com/

🌞

Vad gäller blåsigt: det blåser nästan alltid lite här på Solkusten. Har jag skrivit blåsigt så har det verkligen blåst! Och som tidigare, det här är helt hur jag har uppfattat det och vad vår väderstation här hemma har sagt till oss. Vädret och temperaturen i Málaga eller Marbella kan skilja sig åt en del mot hur vi har det här i Benalmádena.

🌞

Planen är att göra en sammanställning efter varje månads slut och det finns sedan januari 2015. Klicka på etikett Väder för att hitta de andra. Man kan även i sökrutan leta upp en viss månad, de är rubricerade enligt samma princip.

14 kommentarer:

 1. Ja , november är ju verkligen omväxlande och även om dagarna är fina blir det rått på kvällarna. Vi vägrar att frysa och känna fukt inne så vi kör konverten och har oljeelement i badrummet. Visst är elen dyr men vi har något som heter nattaxa från kvällen klockan 22 och till förmiddagen klockan 12. Då är det halva taxan och det gör mycket. Kanske finns liknande hos er? Vet att både Ama och andra vi känner har gasolkaminer som bidrar till mer värme inomhus.
  Har förstått att ni har knepigt att elda men kanske kan sotning göra det bättre.
  Jättefina bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har funderat på det där med att ändra till annat elavtal men det är ju lite knasigare eftersom det ju inte är vårt avtal i grunden.

   Tack!

   Radera
 2. Vilka fantastiska bilder! Du kan, när du sätter den sidan till;-)
  Rätt så behagliga temperaturer ändå jämfört med Sverige, men jag vet ju att 14 grader med blåst i Spanien känns ungefär som fem grader här.
  Ser att Ditte har några alternativ till den öppna spisen. Gasolkaminer har jag sett hos Ama, ingen dum idé alls. Då slipper man ju besvären med den igensotade skorstenen för att inte tala om städningen runt den öppna spisen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ibland så, då funkar det!

   Vi funderar på gasolkamin men samtidigt så är det ju så att det finns en brasa och då ska det ju fungera. Tycker jag. Och jag gillar när det brinner.

   Radera
 3. Svar: Du hann kommentera innan jag insåg att jag hade skrivit fel när jag såg Mias bidrag till temat. Hon tog nämligen också upp de schweiziska mynten med Roger Federer. Har rättat nu. Men tack för påpekandet! Rätt ska vara rätt.

  SvaraRadera
 4. OJOJ bara 17 grader några dagar ... och 14 en ... då frös du nog ...?! I natt var det 12 minus hos mig, fast nu på kvällskvisten är det plus igen. Men till din mininivå i november har vi långt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är ju de högst uppmätta under dagen, jag tror det kröp ned till 8 någon gång under ett dygn. Inte så härligt men jag tror jag sov då.

   Radera
 5. Lagom temperaturer hela månaden ... nästan så att jag skulle kunna trivas :) jättefina bilder!

  SvaraRadera
 6. Vilka häftiga bilder! Man ser verkligen blåsten där i första och himmel vad fina himmelsbilderna är! Bäst är nog ändå den på Tramse :-)

  Nog åkte typ alla vintervärmargrejerna upp ur garaget. Täcken, tofflor, element... Men framförallt gasvärmemanicken. Sitter framför den just nu :-) Den är bra på att ge värmen en skjuts, så vi kör den nån timme sen kör vi AC-n (på värme) (onödigt förtydligande det där senaste) om det behövs. Dom senaste dagarna har vi inte behövt köra AC-n (på värme) (oops!).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Den första bilden tog jag egentligen kort på månen och såg först nu hur vinden ven i palmen!

   Ja, vi funderar ju också en en sådan där mackepär. Men vi har ju ingen AC sedan som kan ta vid. Varken med eller utan värme.

   Radera
 7. Otroligt vackra bilder! Gillar särskilt den med soluppgången och där solen bryter fram bakom molnen.

  Det verkar ändå som en njutbar novembermånad trots blåst. Liiite varmare än är … :)

  Intressant också att höra hur ni håller värmen inomhus när det blir svalare. Hemma hos oss använder vi fjärrvärme men vi kompletterar med att elda i någon av våra fyra (!) kakelugnar eller i kökskaminen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det går att få bra bilden med en mobil, tänka sig!

   Jo, november har varit ganska OK när man är ute, Problemen är att det är en månad då det börjar bli riktigt j-a ruggigt inne! Det blir så fuktigt. Problemen 2 är ju att elen är svindyr, kostar mer än i Sverige, så det är inte så att vi har någon myspysvärme på.

   Nu har jag äntligen fått tag i en sotare i alla fall!

   Radera