torsdag 6 november 2014

Kardemummajakten del 4 - The end!

Ja, nu har jag ju ingen ursäkt! Nu måste jag ju baka en omgång bullar igen för allt finns hemma!

Jag klippte upp en påse med hela kardemummafrön och andades djuuuuupt. Åhhhhhhhh..... Vilken helt underbar doft! Stack påsen under sonens näsa och han sa drömmande "Bullar..."

Sedan "mortlade" jag dem fint. Dvs jag tog hammaren och bankade som en galning på fröerna som låg i en vikt kökshandduk med lite plast emellan. Funkade bra.

Så det är på gång, jag har arbetat ihop degen och den står just nu på jäsning. Det är ju det där med jäsning som kan vara lite trixigt. Här finns bara kalla stenytor att ställa bunken på och då blir det inget vidare, även om det inte drar och luften är varm. Så jag tog bunken i famnen och gick ut på terrassen där solen värmer skönt trots de svala 20 graderna i luften idag.

Känn på den, Sverige! (Fick just foto från mamma och pappa med den första snön...)

Jag stod ett tag med bunken i famnen och tänkte att det här måste ju vara idealet, stå i solen så blir det värme från mig också. Men köket måste städas upp innan utbakning så det går ju inte.

Just nu står bunken ute i solen med en tjock mörk frottéhandduk om sig. Värme och stiltje.

Ursäkta den suddiga bilden...
Just ja, ingredienserna jag har använt är dessa:

Mjöl (märke Carrefour)
Socker (köpt på Carrefour)
Mjölk (märke Carrefour, Entera)
Smör (märke Bocage, köpt på Eroski, tror jag)
Vaniljsocker (köpt på Lidl)
Jäst (märke Levital, köpt på Carrefour)
Ägg (köpt på Carrefour)
Kanel (Carrefour - rätt smaklös)
Kardemumma (Kockens)

En liten stund senare...

JISSES, vad det jäser på terrassen!

En liten stund senare...

Nu är de utbakade och står på köksbordet och jäser, solen har nästan gått ned. Jag har experimenterat lite (mannen min gillar inte det)... Jag har även rört ihop smet till en kladdkaka och upps! Lite smet bara hoppade över till den utkavlade fjärdedelen av degen och spred ut sig!
Tänk er kombinationen: kardemummabulldeg med chokladkladdkaka! Hur kan det går fel?

En liten stund senare...

Vår vän, mamman till en i sonens klass, bor i Torreblanca, det är inte långt härifrån. Fru Torreblanca (hon som länsade plantbutikerna med mig för någon vecka sedan) har följt min kardemummajakt och suckat lite "Har du kollat i svenskaffären?". Nä, det är fusk, har jag hela tiden hävdat. Idag berättade Fru Torreblanca att hon varit i svenskbutiken i Los Boliches i ett annat ärende och såg kardemumma så hon passade på att köpa "utifall att, bra att ha hemma". Måste fråga vad hon betalade...

Bullarna då? Jättegott! Super! Underbart! Önskar ni kunde känna doften här hemma just nu! Bullarna med "kladdkakefusion" som mannen min kallade mitt experiment var i hans tvivlande sinne godkända men som den traditionalist han är föredrar han de vanliga kanelbullarna - utan russin.

Sonen och jag - vi är i det avseende inga traditionalister. Bullar = GOTT!

Dags att ta ut kladdkakan!

4 kommentarer:

 1. Handdukskrossad kardemumma! Skönt att du har en hammare. Du behöver en mortel men jag tror inte handbagaget räcker till inför julresan. Vi funderar på problemet. Pappa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min fina gjutjärnsmortel från farmor ligger ju magasinerad. Såg att de hade billiga mortlar i kinabutiken så fyll handbagaget med annat när ni kommer!

   Och hammaren fungerar bra! Multi purpose!

   Radera
 2. Hej! Vilken trevlig och läsvärd blogg du verkar skapa! Jag gillar att baka och fixa i köket, men just i Torrevieja har det inte blivit mycket av det, ännu. Men den som väntar på något gott ;-) eller ja, den väntar ju oftast för länge! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jätteroligt att höra, verkligen. Den känns lite spretig ibland men så är det ju i livet och framförallt innan man etablerat sig.

   Radera