tisdag 4 november 2014

Kardemummajakten del 3

Jakten är över! Idag låg det ett tjockt kuvert i brevlådan:Tänk en sådan snäll mamma jag har! Och smart som köpte både hel och mald kardemumma! Generellt sett föredrar jag den hela för det blir oftast mer smak då, men emellanåt vill man ha den malda, t ex i en sockerkakssmet är det såååå gott!

Åsnan skrittade visst lite snabbare över Pyrenéerna den här gången! 4 dagar tog det. Alltså inte över Pyrenéerna utan från Sverige till Spanien.

Kom på att jag glömt berätta om vad jag gjorde med den tesked kardemumma jag rensade så fint. Jodå, visst blev det bullar - redan samma kväll! Jag hade dock inte så mycket smör hemma så jag hade solrosolja i degen vilket gjorde den lite "tunn" i smaken. Men faktum är att de jag hann frysa in inte alls kändes lika tunna när de sedan tinades upp (de försvann i ett huj!). Jag vet att många gnäller på att mjölet är konstigt här i Spanien, att det jäser inte som det ska osv men jag har inte märkt någon skillnad, faktiskt. Det som ställde till problem för mig var dock när jag stod och knådade degen och tänkte att sedan ska jag kavla ut den... Öh... Kavel? Jag har ingen kavel! Den ligger ju så fint magasinerad hemma i Sverige, den. PET-flaskorna var för buckliga och jag fick inte bort etiketten från glasflaskan jag hade. Så det blev till att trycka ut degen med fingrarna. Jag hade ju bestämt mig för kanelsnurror så då ska det banne mig bli det också!

Ja, jag är envis.

För någon dag sedan var jag inne i en kinaaffär (roliga affärer det där, man kan hitta ALLT om man inte är ute efter kvalité) och köpte mig en kavel. Så nu måste jag nog allt baka bullar igen - de tog slut i förrgår. Men i kväll blir det definitivt inte för vi har ingen jäst hemma. Eller smör...

3 kommentarer:

 1. Kan det vara mjölets fel att degen inte jäser? Jag har hela tiden trott att det är kylan...
  (Har nog inte bakat bullar sommartid, så vet inte om teorin stämmer.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oftast är det ju kylan som gör att det inte jäser. Men om det är varm och det inte jäser så är det ju något annat som är fel, det har jag råkat ut för också. Man kan ju råkat ta för varm vätska som dödat jästen.
   Jag vet inte om mjölet spelar in, har bara hört och läst andra gnälla om det, att det inte blir som i Sverige. Men det kan ju spela in. Hittade en intressant sida om mjöl här:
   http://bakkemi.se/ingredienser/mj-ler.html
   Mjöl innehåller lite socker och jäst vill gärna ha socker för att jäsa snabbare så därför tillsätter vi lite socker eller sirap - även för smaken. Men om man inte gör det så går det ju segare...
   Fast om man haft i en massa socker då? Bidde det för mycket för jästen, blev den däst och inte orkar jobba då? Den känslan känner man ju igen... :)

   Radera
  2. Jag använde i alla fall Carrefours eget Harina de trigo. Köpte även jästen på Carrefour.

   Ska köpa mer jäst nu och baka en omgång till när som helst.

   Radera