fredag 3 juli 2020

Pimiento de Padrón

Det här är en klassisk tapa: en liten grön paprika som stekts i olja och sedan överströsslats med flingsalt. Bara att ta i "handtaget" och stoppa i mun. Jättegott!

Bild lånad från Lavaguardia.com

Pimiento de padrón är lite speciellt. Det är små gröna paprikor, drygt 5 cm stora, och kommer från staden Hebrón i kommunen Padrón, Galicien. Det var munkar som tog frukten med sig från Mexiko under 1600-talet. Eller de tog väl antagligen med sig frön som de sedan stoppade ned i den spanska myllan utmed floden Ulla och Sar.

Smaken är mild med låga halter av capsaicin (det som ger paprikafrukterna den ibland så åtråvärda hettan). Men helt säker kan man aldrig vara för emellanåt kan man råka sätta tänderna i en som är långt ifrån mild! Det sägs att en av tio kan vara stark men i så fall är det någon som bara fått starka för jag har faktiskt aldrig fått någon! Fast troligen har de då skördats i rätt tid för ju längre frukten sitter kvar på plantan, desto hetare blir den i smaken och rödare i färgen. En riktigt het padrón kan nå upp till 2500 SHU (Scoville Heat Unit, den skala som man mäter paprikafrukternas hetta i.) vilket är ungefär halva styrkan mot en jalapeño.

Etiketten på påsen jag har i kylskåpet. Betalade drygt 1 € för påsen på Lidl.

En annan anledning till varför jag aldrig fått en stark padrón kan vara för att jag inte har ätit "riktiga" padrón utan paprikafrukter som liknar dessa och som kan ha odlats i andra delar av Spanien, till och med i Portugal och Marocko. Tittar man på etiketten ovan står det paprika typ padrón. Hade det varit från Hebrón hade det stått Pimiento de Herbón vilket sedan 2009 är ursprungsskyddat.

Fast om jag köper frön från plantor odlade i kommunen Padrón
och driver upp här i Benalmádena, är dessa frukter då inte "riktiga"?
Troligen inte. Men smaken kommer ju vara samma, mer eller mindre.

Även om det nu är så att jag inte fått tag i riktiga padrón så är de fortfarande supergoda! Det är så otroligt lätt att laga till dem själv: tvätta av (skaften ska vara kvar) och torka torra (viktigt, annars sprätter det i oljan). Hetta upp olivolja i en panna, stek frukterna på hög värme tills de fått färg (några minuter på vardera sida), blivit lite bubbliga i skinnet som gärna får spricka upp lite, häll upp på en tallrik och strö över flingsalt, kanske lite nypressad citron om man vill. Några minuters jobb och sedan har man en supergod tapa att ställa fram, gärna med lite oliver, ost, lite bröd och ett glas vin så klart!

Perfekt en fredagskväll i värmen!

10 kommentarer:

  1. Du kommer inte att tro det, men dina Pimiento de Padrón säljs här under namnet "snackpaprika". De flesta är röda med ibland hittar man gröna också. Tvivlar på att de kommer från Padrón, men ändå. När jag ser dom nästa gång ska jag kolla.
    Första gången jag åt dom var faktiskt i Valencia 1994, där de följde med som tapa till en öl framför saluhallen. Minns att de var himla goda:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Padrón är ju som sagt en klassiker som tapa. Kul du gillar dem.

      Radera
  2. Visst är de goda! Jag gör dem och äter dem gärna här hemma i Stockholm och ofta i Torrevieja när vi är där. Även i Stockholm på våra lokala butiker säljs de som "pimiento de padron Beställer dem gärna också både i Stockholm och i Spanien som tapa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Första gången jag hörde talas som dessa var när jag såg Pluras kök, de lagade mat i Spanien under några veckor 2013. Så när vi flyttade på provade jag på att laga dem, det var gott!

      Radera
  3. Här kom tanken igen - padrón som padrón? Visste inte att det fanns padrón-look-alikes... Precis som med jordgubbarna, fresa-look-alikes.
    Men visst är dom supergoda! Oavsett om jag ätit den äkta varan eller ej :-)

    PS: Förresten såg jag nyss att floden Ulla har namnsdag idag, så grattis till den! :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det är så att det är samma frukt i det här fallet (till skillnad från fresa och fresón). Däremot så kan ju odlingsstället göra att de får annorlunda egenskaper, och Hebrón är väl finfint kanske?

      Grattis till Ullorna och floden!

      Radera
  4. Låter som ett gott tilltugg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättegott. Det funkar nog bra att göra liknande med andra gröna paprikor, bara de är tunna i köttet.

      Radera
  5. Tänk så enkelt och gott!!
    Jag har heller aldrig bitit i en stark pádron. Vi som inte äter potatis, ris och pasta får äta en salig massa kalla och varma grönsaker. Helt i min smak <3
    Trevlig helg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst, så enkelt och så gott!
      Oj vad jag skulle sakna ris, pasta och potatis och jag följde den typen av diet.

      Trevlig helg!

      Radera