torsdag 17 november 2016

Skattkammarön

Bild lånad från bibblan
Söndag kväll
- Nu har jag läst och jag fattar ingenting! säger sonen frustrerat. Jag har läst 12 sidor och jag förstår inte orden!
- Men då får du ju fråga vad de betyder, säger jag.
- Du kommer bara bli irriterad för jag får fråga på vartannat ord!
- Äh, säger jag och plockar upp hans eboksläsare och trycker tillbaka mig en sida, och väljer ett stycke på måfå och börjar läsa:
- "Hur denna personlighet spökade i mina drömmar, behöver jag knappast tala om. Under stormiga nätter, då vinden skakade de fyra husknutarna ..."
- Vad betyder husknutarna? avbryter sonen med lite kaxig ton.
- Det är hörnen i husen, säger jag och ritar ett hus på lakanet med fingret. Förr i tiden när man timrade så kallades det för knutar där man satte ihop trästockarna omlott i hörnen.
- "...och de fradgande vågorna fräste..." fortsatte jag läsandet.
- Vad betyder fradgande? avbröt sonen.
- Skummande. "... utefter bukten och upp mot klipporna, såg jag honom i tusen gestalter och med tusen djävulska uppsyner. Än var benet avtaget vid knäet, än vid höften, än var han ett missfoster, som aldrig haft mer än ett ben, och detta mitt under kroppen. Att se honom hoppa och springa och förfölja mig över gärdesgårdar och diken var den rysligaste bland alla nattmaror. Och noga taget betalade jag mina fyra pence i månaden ganska dyrt i form av dessa avskyvärda fantasier."

Jag trodde han skulle fråga vad nattmaror var men det gjorde han inte. Mot sin vilja tror jag han drogs in lite i berättandet.
- Jag förstår inte riktigt. Betalade han för det?
- Nä, jag förstår inte riktigt heller men det är jättesvårt att bara ta ett lösryckt stycke och förstå. Jag ska läsa den jag med men på engelska. Och du ska läsa den här boken. Hela boken.
- Va!? Den är ju jättelång! Och det är massor med text på varje sida!
- Det är ju bara 200 sidor! Det är inte en Sune-bok på 75 sidor med stor text och där allt berättas rakt upp och ned, den här får du kanske tänka lite själv. Och det är mycket bättre! Du får göra dig en egen bild, en egen historia i huvudet! När du har läst färdigt så kommer du att sakna, att vilja att det var mer! Tänk på den Oändliga Historien som var på 500 sidor ungefär.
- Hmmm...
- Nu ska du sova. Natti-natti! Jag älskar dig. Sov så gott. Ses i morgon.
- Nattinatti, mamma. Älskar dig med. Ses i morrn!

Måndag kväll
- Mamma, jag fattar fortfarande ingenting! Det är sååååå tråkigt!
- Fortsätt läs!

Tisdag kväll
- Har du gjort läxorna? frågar jag.
- Japp.
- Får jag se! säger jag och tittar igenom skrivhäftet med uppgifterna i svenska och läsförståelse. Allt är gjort.
- Men vad har du skrivit här? frågar jag. På frågan "Hur vill du förbättra din läsförståelse?" så har du skrivit att du vill läsa lite svårare texter. Hur tänker du nu? frågar jag och pekar menande på hans eboksläsare där Skattkammarön väntar på kvällens läsning.
Sonen ler bara lite fåraktigt tillbaka. Han förstår mycket väl vad jag åsyftar.

Onsdag kväll
- Mamma, jag börjar komma in i boken nu!

Segern är min. Men sonens seger, den är ännu större!

21 kommentarer:


 1. Så härligt när det går upp ett ljus! :)

  Kram ❤

  SvaraRadera
 2. Otroligt!
  Jag är så imponerad, stolt och glad. Kram till er båda / mormor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får tjata lite på'n. Men han är ju duktig. Kram

   Radera
 3. Alltså ärligt talat så tycker jag synd om sonen samtidigt som jag är otroligt impad/stolt över honom och dig också.

  Läsförståelse - alltså om du frågar mig så borde skolan ger en 13-åring en Harry Potter eller nå't riktigt spännande att läsa. Nå't som är spännande från sida ett alltså med ett språk som är lätt att förstå och "modernt". För orden som han inte förstod använder man ju iaf inte längre, även om den "gamla" generationen vet vad de betyder...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är inte skolan som tycker, det här är vi föräldrar. Han ville ha mer att läsa och det är klart man fyller läsplattan med det som jag tycker verkar eller är läsvärt.

   Jag har sagt att han borde läsa Harry Potter men han vill inte, förstår inte varför. Han gillar att läsa andra liknande böcker, lite mystiska, lite skrämmande.

   Jag har en mycket språkintresserad son som gillar att "smaka på" ord och leka med dem, precis som jag också alltid har gjort. Han är dock väldigt lat och bekväm, han behöver puttas lite ibland för att nå nya höjder. Och även om det finns många nya böcker som är bra så tycker jag också att han ska läsa de gamla, gärna med svåra och äldre ord. Det är trots allt så han lär sig. Hade han haft någon typ av läs- eller skrivsvårighet (annan än latheten, då) så hade det så klart varit en helt annan sak.

   Ord som husknut och fradgande används väl ändå i dag med. En häst fradgar ju runt munnen och nog säger jag också husknuten emellanåt.

   Och så länge det inte gör någon skada så kommer jag att varva enklare med svårare. Det är ju inte som att jag trycker bibeln i handen på honom. Attans tråkig bok.

   Radera
 4. Va roligt!!!
  Sv: Va kul att du också använder kokosolja, det är nåt helt nytt för mig! Å bra på myggbett? Tack för det tipset, jag får stora bölder också av myggbetten utomlands..nu får man alltså ta med sig kokosoljan?!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är så duktig!

   Kokosolja är ett sådant där universalmedel som är superbra till mycket! Bör alltid finnas hemma. Lindrar även vid solsveda, förresten.

   Radera
 5. Kul att han hängde i och försökte. Hoppas han kommer att tycka om den när det väl börjar hända något. Det är ju så, att helst ska det hända något direkt men ibland kan det vara nyttigt att "stå ut i några kapitel" innan det drar igång på riktigt också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minns när jag första gången läste Sagan om Ringen, var nog i sonens ålder då. Den var vääääldigt svår att komma in i. Men sedan har jag läst den flera gånger.

   Radera
 6. Dubbel seger är delad seger. Eller hur det nu var :-) Kul! :-)

  (Själv skulle jag ha givit upp... ;-) )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast en delad seger är ju en halv seger och alltså hur skoj är det? Det är ju då en halv förlust också.

   Hade du givit upp boken eller att tjata på sonen? Fast jag tjatade faktiskt inte, egentligen.

   Radera
  2. Jag skulle ha givit upp boken. Tjat är jag bra på, en paroll jag lever efter är "Tjat ger resultat" :-)

   Radera
  3. När jag har läst den själv ska jag uttala mig om den. Innan dess kan jag bara säga att det är mannen min som tyckte att den var bra och vill att sonen ska läsa den. Men jag tror nog att den är bra, annars borde den inte ha överlevt 150 år eller så.

   Radera
 7. Vilket härligt samspel mellan mor och son. Framgångsrikt dessutom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ja ibland fungerar det! Och då känner man sig så himla nöjd.

   Första stycket, det som hände första dagen, det skrev jag på en gång för jag tyckte det var så roligt. Sedan kom det andra inlägg emellan och då kunde detta inlägget utvecklas lite till. Ofta är det ju bra när saker får ligga till sig lite.

   Radera
 8. UNDERBART! Vilken pedagogik och vilken härlig kille. Den grabben får ett bra ordförråd! orden han inte riktigt förstod är väl inte helt up to date, men ger fler nyanser till språket! Ett stort GRATTIS till segern! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men man kan väl inte bara läsa böcker från det senaste århundradet, inte ens de senaste två. Tänk så mycket som skulle gå förlorat, så mycket man skulle gå miste om. Och att lära sig nya ord är aldrig någonsin fel, inte ens de "dåliga" orden (man behöver ju inte använda dem själv).

   Själv har jag läst nästan alla Sherlock Holmes i sommar, superkul med alla fantastiska engelska uttryck! De finns med i min digra boklista med klassiker:
   http://solsomsol.blogspot.com.es/2016/05/den-digra-boklistan.html

   Radera
 9. Svar: Mannen din och jag har helt klart samma syn på mat:-) Att det såg ut som gurkmeja/curry på kroppkakorna berodde nog på blixten som jag under vintern har satt på "AUTO"...;-) Inte bra, jag vet... Det var skirat smör, inget annnat.

  SvaraRadera
 10. En fin berättelse!
  Ha det bra i solen! Jag har slutat jobba nu och njuter av min ledighet!

  SvaraRadera
 11. Att komma in i en bok och läsa vidare är nog så viktigt. Går ju inte att jämföra Suneböcker med Skattkammarön och det handlar ju om att öka sin läsförståelse och läsförmåga och då är det utmaningar som gäller.
  Gillar ditt sätt att hantera situationen . Känner helt igen mig här när det på sin tid hällde döttrarnas läsning.
  Språk är viktigt och att få ett fördjupet sådant vad gälller svenskan när man lever utomlands är otroligt viktigt.
  Kanske har man tänkt sig universitetssutidier i Sverige och även om det är lång tid dit så går den fort.
  Lycka till mer er fortsatta läsning.

  SvaraRadera