lördag 14 maj 2016

Konserverat koncentrat

BOB Jordgubbssaft 50 cl som man
blandar 1+7 för 2.55 €
Bilden är lånad från Mathem.se
- Nu har jag druckit tre glas saft och det syns knappt i flaskan, säger sonen glatt.
- Nä, det är för att den är så koncentrerad, svarar jag.
- Koncentrerad. Vad innebär det?
- Att man har tagit bort allt som inte behövs, rensat bort så det blir starkare, försöker jag. Tänk dig i skolan, du försöker rensa bort att runt omkring så att du kan koncentrera dig på det du har framför dig.
- Aha! Det var det du pratade om när vi gjorde lemonad, att du skulle ha i koncentreringsmedel.
- Nä, det var konserveringsmedel, för att saften skulle hålla sig bättre.
- Jaha.

Det är kul att höra hur sonen tänker och vänder på ord. Och jag tänker att oj, vilken grej om man bara kunde hälla i lite koncentreringsmedel i saften och ge till elever vid behov. Eller ta sig ett glas själv, för den delen!

Saften som han stod och blandade hade vi dagen innan köpt på Casa Nordica, svenskbutiken i Fuengirola. Saft så som vi har Sverige finns inte i Spanien, här köper man juice och olika slags drycker färdigblandat. Undrar hur det kommer sig?

14 kommentarer:

 1. Pedagogik på hög nivå.

  Tänk om jag kunde säga detsamma om återstoden i flaskan efter tre whisky.

  Saft har jag aldrig tyckt om. Trots att jag älskar sylt, gelé och liknande.

  Det är inte så lätt att veta hur allt kommer sig. Men, man får försöka att leva ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ibland får man verkligen tänka till! Och att förklara är banne mig inte lätt, det kräver ju att jag själv ska förstå eller veta.

   Saft tillhör nog min uppväxt och jag har alltid gjort saft själv precis som mina föräldrar och deras före dem. Farmors apesinsaft, den var god!

   Radera
 2. Hahaha! Vilken diskussion du hade med sonen. Saft är inte min grej heller (ser Steves kommentar) alldeles för söt för min smak. Jag är nog en fan av juice utan tillsatt socker, vilket spanjorerna verkar ha lärt sig - att inte tillsätta socker alltså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är vi i samma Spanien då? Jag tycker de har socker i ALLT! Och massor av det. OK, inte om du beställer färskpressad juice kanske. Men annars är de duktiga på att tillsätta socker i allt. Kolla yohurtarna. Madre mía...

   Radera
 3. Var bara tvungen att kolla ifall min första, förlorade kommentar hade kommit in här. Man vet faktiskt inte med dom där DUMMA datorerna... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte sett någon mer kommentar ifrån dig, inte i den här tråden i alla fall. Det verkar lite lömskt numer, sett flera som klagat/påpekat i andra bloggar.

   Radera
  2. Synd man inte kan moderera sin blogg. Jag klistrar in hennes inlägg här:

   ---

   Prövar igen, med staaadiga fingrar...

   Gillar sonens ordsvängningar :-D

   I Sverige har vi ju ett utomordentligt fint vatten att blanda ut koncentrat med. I Spanien är det inte riktigt samma sak. Förstod aldrig att man ville bära hem färdigspädda drycker i Sverige. Och särskilt svårt har jag att förstå att man där bär hem flaskvatten... Om det inte är kolsyrat eller smaksatt då.

   ---

   Hon skyller på datorn, men inlägget skrevs igår vid 19-tiden så ... Cava?

   Radera
  3. Så. Nu efter lite klipp och klistra kan jag svara på ditt inlägg, Ama! :D

   Ja, de allra flesta har ett bra vatten i Sverige. Men jag tror också folk är rätt lata/bekväma och därmed väljer det färdiga. Men det är ett himlans kånkande.

   Radera
 4. Köper alltid detta märke men med svartvinbärssmak. Gott! Inte för söt. Vad jag reagerat på är att juicen i Spanien är väääldigt söt, mycket socker i?

  Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svartvinbärssaft är ju så gott! Nu fick sonen bestämma och han ville ha jordgubb.

   Stod igår och funderade på om man kan plantera en vinbärsbuske här...?

   Jag håller med, det är mycket socker i juicerna. Fast köper man färskpressat/pressr själv så är apelsinerna naturligt sötare och godare.

   Radera
 5. Xavier (vår kompis) var i Sverige då vi introducerade saft för honom. Han bara älskade det!!Haha, tänk om man kunde dricka saft och öka koncentrationen. Ha det bra min fina����

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man!

   Men är det inte konstigt att det inte finns här? Eller är det för att det finns frukt året om här så det går att göra juice hela tiden?

   Radera
 6. Det var en intressant diskussion ni hade sonen och du.
  Sv:....Foppatofflor är fula.
  Dom som jag köpte skaver vid ankeln ,så jag ska ge bort dom.:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det kommer många intressanta reflektioner ur den där skallen!
   Höll på att skriva lilla skallen men den är nog större än mig nu (han är 11 år men det är knappt vi hittar kläder på barn-/tonårsavdelningen).

   Radera