tisdag 17 maj 2016

Spoiler: Mjöl som mjöl?

Var 17 hittade jag den där bilden nu då...?
Just ja! www.biotrendies.com
Redan innan vi flyttade ned hit läste jag om alla som tyckte att det spanska mjölet var värdelöst, gick inte att baka bullar med, beter sig konstigt, degen jäser inte ... Och jag kan i viss mån hålla med om att det beter sig lite annorlunda. Dessutom så finns det ju så många olika märken! Varje butik med självaktning ska ju ha sitt eget mjöl, sitt eget märke. Samma sak i Sverige numer, förr var det ju bara Kungsörnens 2 kg-förpackning där i hyllorna.

Men är det någon skillnad då? Egentligen? Är det skillnad mellan det svenska vetemjölet och det spanska? Och mellan de spanska märkena? Eller är det inbillning?

Det här måste ju undersökas närmare!

Så i studiesyfte har jag nu införskaffat mjölpåsar från de vanligaste butikerna i min närhet. Jag har dessutom köpt hem mjölk, smör, socker, ägg och jäst. Kanel finns i skåpet precis som kardemumma.

Här ska det bakas bullar!!!

Eller snart i alla fall, jag måste nog ge det någon dag eller två till för jag har fortfarande lite ont i nacke/axel efter poolhinkandet. Eftersom min matberedare står magasinerad i Sverge så är det ju knådning manuellt som gäller. Puh! Tänk vilka armmuskler jag kommer få efter allt knådande. Eller träningsvärk i alla fall. Fast träningsvärk kan man bara få om man har muskler, va? Jag har mest senor...

Men det här ska bli roligt och intressant. Familjen hejjar på, det är ju bullar i antågande!

Massor med bullar!

21 kommentarer:

 1. Då blir det bullfest hos er!
  Svar:.Mitt inlägg väckte minnen hos dej! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det får det nog bli! Och saft och kaffe har vi ju hemma också!

   Radera
 2. Inga halvmesyrer där inte. Ska mjölet undersökas så ska det göras ordentligt.
  En riktig mjölstudie m a o.
  Jag gillar heller inte när folk bara tycker till utan vetenskaplig grund.
  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, detbästa är så klart att granska fakta objektivt! Jag får granska bakningen, de andra får granska bullarna. Jo, jag med så klart!

   Radera
 3. Då är det bara att bjuda på svenska bullar gjorda med spanskt mjöl. Har aldrig bakat någonting och 1 kg vetemjöl håller flera år här hemma. Men är ändå lite nyfiken på skillnaderna mellan mjölsorterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har ju dessutom lovat er att jag ska bjuda Herr och Fru Holland på svenska bullar som tack för hjälpen för målningen av muren!

   Och jag som tycker det är så kul att baka! Och det ska bli riktigt spännande, faktiskt.

   Radera
 4. Oavsett vilket mjöl som används så misslyckas jag med bakning. Tror jag? Har inte bakat på mååånga år. Misslyckas alltid! Speciellt om det är jäst inblandat. När jag misslyckas så blir jag sur och grinig. Så för familjefridens skull överlåter jag nuförtiden bakningen till experterna och köper mitt bröd.

  Men jag ser fram emot dina tester! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är nästan enklare med jäst... Det är inte lika känsligt och exakt som bakpulverbakning.

   Men om du skulle våga dig på att stoltsera så kan du nästan inte misslyckas med de vridna baguetterna:
   http://tomatsomtomat.blogspot.com.es/2015/02/vridna-matbrodbaguetter-och-grissini.html

   Radera
  2. Ser jag jäst i ett recept så går det bort (fast det där brödet såg väldans gott ut!) Månntro om jag har en felaktig kroppstemperatur? Klarar inte "fingervarmt"...

   Men å andra sidan är jag rätt klantig med bakpulver också:

   https://amacasa.wordpress.com/2011/10/08/dont-try-this-at-home-2/

   :-D

   Radera
  3. Det är nog det därmed fingervarmt som är problemet! För hur mycket är det? Man tänker 37 gradeer men det är inne i kroppen det, fingrarna är mycket svalare, kring 30 grader. Och så har man olika temp hela tiden beroende på vad man gjort och hur man mår. Så stoppa ned en termometer i vattnet i stället! Har du en lös som hänger i kylskåpet? Ta den!

   Radera
 5. Hej! Vilken tur jag har. Undrade just igår hur mjölet är i Spanien. Och här bjuder du på en vetenskaplig test! Detta följer jag med spänning. /LenaJ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det här ska bli spännande! Ge mig någon dag till bara!

   Radera
 6. Ingen som har sett/kommenterat mitt stavfel i rubriken, förresten! Spolier...

  Måste genast ändra!!!

  SvaraRadera
 7. Det är ingen som bryr sig om stavfel, det är innehållet som räknas :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, du känner inte mig märker jag! :D
   Men varmt välkommen hit.

   Radera
 8. Lycka till!
  Det är konstigt det där med mjöl. Här i UK beter det sej också annorlunda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer skriva in alla värden på förpackningarna. Kanske du kan jämföra och se om det stämmer in med det hos er? Det vore ju intressant.

   Radera
 9. Jag bakade sist kanelbullar i Julas. Har fortfarande kvar i frysen. Visst tycker jag att det är knivigt värre att veta vilket mjöl man ska välja. En del har redan jäsningsmedel i. Ibland lyckas man ibland inte. 50% chans alltså. Bra tips och inlägg. Väntar på inbjudan till bullfesten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det där med tilsatt jäsningsmedel?! Har en påse som jag köpte av misstag, gillar inte tillsatser!

   Har faktiskt också bullar i frysen, lussebullar! Men vi måste nog ta och äta loss frysen lite för är det som vanligt knökfullt och ändå har man ingen aning om vad man ska äta till middag. Konstig företeelse.

   Radera
 10. Jag är säker på att mjölet i Spanien fungerar bra med. :) Här har de bara torrjäst, men det går ju det med. Man får ta seden dit man kommer helt enkelt, eller så får du hamstra mjöl när du åker hem till Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, det fungerar. Det är bara annorlunda tror eller inbillar vi oss.

   Radera