måndag 23 maj 2016

Mjöl som mjöl?

Så var det dags: mitt stora - och mycket vetenskapliga! - test av det spanska mjölsortimentet. Som utlovat.

Så här gick det till:

Jag köpte harina de trigo, vetemjöl, i de vanliga butikerna i min närhet och det har inte varit några specialmjöler utan för todo tipo de uso, all slags användning. Som referens var jag även i svenskbutiken Casa Nordica och köpte svenskt mjöl. Allt annat är av samma märke och har bakats samtidigt, dvs förhållandena är desamma.

Normalt bakar man en bulldeg på 5 dl mjölk men det skulle bli alldeles för mycket och jobbigt att hantera så jag har halverat receptet. Jag har vägt mjölet och i alla degar är det exakt lika mycket i vikt. Jag hällde sedan upp det i ett litermått för att jämföra volym (ovispat i tabellen) och sedan vispade jag med en ballongvisp (vispat). Jag hade även hällt upp 100 g mjöl som stått i det varma vardagsrummet i fyra dagar för att jämna ut fuktigheten mellan sorterna ("vädrat" i tabellen).

Jag har bakat släta bullar (utan fyllning). Hade från början tänkt baka hälften av varje deg med russin, smör, socker och kanel men det hade tagit alldeles för lång tid och för mycket ork.

Det här räckte, jag höll på i över 4,5 h utan en endaste paus, det gick i ett.

Testnummer 1 2 3 4 5 6
Butik Casa Nordica Aldi Lidl Carrefour Mercadona Día
Varumärke Favorit La Villa Belbake Carrefour Aragonesa Día
Tillverkningsföretag Bergendahl Roland Mills Ost Oromás S.A. CMI Harinera del Mar Oromás S.A.
Ursprungsland Sverige Tyskland Spanien Spanien (?) EU eller ej Spanien
Pris per kg, € 1,47 0,49 0,42 0,42 0,42 0,42
Vikt enligt förpackning, kg 2 1 1 1 1 1
Vikt enligt min våg, kg 2,001 0,986 1,049 1,017 1,033 1,068
Vikt 100 g ”vädrat” 101 101 101 100 100 100
400 g ovispad volym, dl 6,5 6 7 7 6 6,5
400 g vispad volym, dl 6 6 6,5 6,5 6 6Innehåll Vetemjöl, E300 Vetemjöl Vetemjöl Vetemjöl T55 Vetemjöl Vetemjöl
Energi kj 1450 1453 1447 1492 1420 1447
Energi kcal 340 343 341 352 346 341
Fett per 100 g 2,0 1,0 1,0 2,0 1,3 1,0
   varav mättat 0,4 0,1 0,2 0,5 0,2 0,0
Kolhydrater per 100 g 70,0 72,0 72,0 71,0 73,1 72,0
   varav sockerarter 0,4 0,7 2,2 2,0 0,6 2,2
Fiber 3,0 N/A N/A 5,0 N/A N/A
Protein per 100 g 9,5 10,0 10,0 9,0 10,3 10,0
Salt per 100 g 0,0 0,01 0,0 0,4 0,02 0,0Omdömen utbakning

Behov extra vid knådning 20 g 20 g 70 g 50 g 50 g 80 g
Konsistens deg Fastare Fastare Kladdigare Kladdigare Kladdigare Kladdigare

Summering:
Nu använde jag ju exakt lika i alla degar, det enda som skiljde åt var det extra utbakningsmjölet (behov extra vid knådning) för att det inte skulle fastna på händer och bord och för att det skulle bli hanterbart. Hade jag bakat som jag normalt gör annars så hade jag haft i det mesta av mjölet för att sedan känna efter hur mycket mer som behövs. I det svenska och Aldis mjöl hade jag nog haft i mindre mjölmängd vid en normalbakning.

6 x 16 bullar
Jag klantade mig med Lidl-degen, missade att hälla i glaset med socker och kryddor, det fick jag arbeta in sist! Men det funkade det med. Denna deg uppfattades av testpanelen (dvs mannen min, sonen och jag) som sötast och ser lite grynigare ut utan att vara det. Får väl prova att göra om det vid tillfälle fast då behöver jag ju inte göra sex degar, bara två. Och mjöl har jag ju en väldig massa nu.

Alla degar var lika lätta att bearbeta efter tillsatt extramjöl, möjligen var Aldi och den svenska lite lättare och mer välbekant eller så inbillade jag mig att det var lite skillnad. Skulle kanske ha låtit mannen min sätta nummer på mjölen så att jag själv inte visste vilken deg som var vilken.

Jag hade 1 dl socker till de 2,5 dl mjölk och det blev bullar som inte var så söta (vilket jag själv tycker är gott, övrig testpanel hade högljudda och många objektioner över avsaknaden av fett, kanel och socker). Troligen åts sockret upp av jästen eftersom jäsningen blev mycket längre än normalt. Och jäste gjorde det, väldigt mycket och fint i värmen!

Slutresultatet då. Var det någon skillnad på de sex olika bullarna i smak och konsistens? Behöver man fylla resväskan med svenskt mjöl eller åka till de nordiska butikerna bara för att man får för sig att baka bullar?

Nej. Det är faktiskt ingen större skillnad i slutänden. Ingen av oss kunde känna det i alla fall. Så var det med det...

Och jodå, jag har lämnat en påse med blandade bullar till Herr Holland. Jag har ytterligare sex påsar som ligger i frysen samt alla de andra som vi väl äter upp de närmaste dagarna.

Snart dags att ta sig en bulle, tror jag bestämt!

16 kommentarer:

 1. Tack för denna välgjorda och vetenskapliga mjöltest! Nu vet jag att jag kan baka i sommar. Och mina tankar har börjat på småkakor och hamnade till Slut på tårtbotten. Och där kom då en undran till: vispgrädde? Vad vet man om det?
  Är man vetgirig så är man aldrig nöjd sa man när jag var liten. Jag är iallafall tacksam för att du gjord denna test. Stort tack! /LenaJ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar och bockar!

   Mannen min sa i går "Vad ska du testa nu då? Socker? Ägg?" så jag tackar ödmjukast för uppslaget! Där är det ytterligare en ingredients som alla säger är annorlunda, vissa tycker den spanska vispgrädden är värdelös!

   Den där ska jag klura på!

   Radera
 2. Svar
  1. Tackar och bockar igen! Hoppas att den var vetenskaplig nog. :D
   De andra goffade i sig sina bitar och smaskade (jag delade en bulle i tre bitar) medan jag rev dem i smulor för att kolla texturen osv. Ingen skillnad.

   Konstigt nog.

   Radera
 3. Hej Emma jag blir imponerad vad du kan nu saknas bara kal mjölk för det brukar jag dricka till bullarna som frugan bakar .Påtal om vispgrädde så har inte jag märkt någon skillnad mot den Svenska .Sen överraskar du oss läsare av din Blogg med nya hyss som vanligt erkki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt att du blir imponerad! Och jag ska se vad mer hyss jag kan hitta på. :D

   Radera
 4. Måste säga att jag är oerhört imponerad över ditt vetenskapliga test! 4 1/2 timme - otroligt! Himla kul att läsa och om jag vore dig skulle jag kontakta massvis med svenska/norska tidningar både på Costa del Sol som på Costa Blanca och få inlägget publicerat i deras tidningar. Nej, jag skojar inte!!!

  Eloge och hatten av för dig Emma!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj! Tack! Det är ju så jag rodnar! Och du som inte ens gillar bakning, ja då har jag ju lyckats.

   Fast det du, jag stod precis diskade och då kom jag på att jag är inte riktigt färdig med mjölet. Mannen min kommer få spader! Mellan tuggorna! :D

   Tack än en gång säger jag medan jag ödmjukt niger.

   Radera
 5. Jösses... Jag (som inte bakar) sitter här med hakan i bordet (nåja, i soffan om jag ska vara ärlig ;-) ). Vilken ambitiös studie!
  Snyggt jobbat! Håller med BP - den studien skulle säkert många skandinaviska tidningar vara intresserade av!

  Jag tackar ödmjukast för ditt slit. Kan du skicka en bulle? ;-)

  PS: Är du helt 100 på att du inte blandade ihop bullarna? Dom ser rätt lika ut... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, har blandas inget ihop - bara ingredienser till degen!

   Önskar jag kunde skicka dig en bulle men med tanke på den spanska sk postgången så skulle den ng vara både grön och stenhård vid leverans. Du får komma hit i stället!

   Radera
 6. Den testen gjorde du med bravur själv är jag ingen bagare men fattar problemet har en son som bakar varje helg o det kan strula till sig även här hemma. Någon skrev att du skulle se till att få ut de på Svenksa sidorna som finns på Costa del sol tror att det skulle bli succe!
  Hälsningar Birgitta s

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Birgitta! Javisst kan det strula med bakningen. Det ska gudarna veta...

   Radera
 7. Vilket roligt test! Älskar att baka :) Men det var ju bra att det inte skiljde så mycket på slutresultatet.
  Tack för att du tittade in hos mig! Hittade du mig via BP?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu ska vi bara se om det skiljer sig vid bakpulverbakning också!

   Det är möjligt att det var via BP men jag är inte helt säker. Man hoppar vidare ibland så man nästan tappar kollen på var man är i världen!

   Radera
 8. Fantastiskt test! Jag hade aldrig orkat!
  Det enda test jag har gjort var om terassens golvplattos blir så heta på sommaren att det går att steka ägg på dem. Gick inte, ägget torkade bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju ett superbra test! Skulle jag också kunna göra. Såg ett program där de testade att göra det på en bilmotor och det gick. Tror de även provade läggga tid några folieninlindade köttbitar och man konstaterade att man fick berälna köttbit efter hur långt man skulle köra eller hur det nu var.

   Kul!

   Radera