onsdag 18 maj 2016

Fett och flottigt

Häll den använda matlagningsoljan i en
plastflaska, stäng med korken och
lägg i behållaren.
Har du suttit vid strandkanten och sett ett stråk med tjockt och smutsigt skum på havsytan komma emot dig? Undrat vad det är?

Troligen är det fett och olja ifrån avlopp samt från något fartyg som har rengjort sina tankar. För att göra det ännu lite mysigare så är skummet blandat med plastpåsar och annat skräp. Allt det där som "alla andra" slänger ut från bilfönstret eller utmed promenaden och som på olika sätt hamnar i vattnet, i det vatten som vi alla vill njuta av - utan fettskummet. En ekvation som inte riktigt går ihop.

Det här med fettet är ett problem i Spanien, att så många häller ut matlagningsfettet direkt i vasken. Här steker man ju oftast inte i en mindre mängd smör eller margarin som vi vanligen gör i Sverige, här föredrar man solros- och olivolja, det är ganska mycket Fish'n'Chips som dessutom friteras. Fast oavsett land så hamnar stora mängder smör, oljor och andra fetter i avloppen. Det leder till några problem: Först och främst så kan avloppen hemma i det egna huset klogga igen. Och gör det inte det så kan det klogga igen i rören under gatan på väg till avloppsreningsverken. Och om det börjar ösregna så kommer det upp ur avloppen och rinner sedan orenat ut i havet - och så skummar det sedan sådär trevligt.

Därför har man på sina ställen satt upp behållare där man kan samla ihop oljan från köket, aceite usado de cocina. Häll helt enkelt oljan i en gammal plastflaska, vrid på korken och och lägg den i behållaren så tas det om hand på ett vettigt sätt. Snipp-snapp! Enkelt!

Att hitta olika typer av sopsortering här på Solkusten är inte svårt, det är sällan långt till någon radda med behållare eller soppelare. Däremot är jag lite tvivlande till om de fina sorteringskärlens texter eller illustrationer efterföljs, det slängs lite hur som helst (precis som det görs i Sverige). Jag har själv slappat till mig sedan flytten till Spanien och slänger lite väl mycket i den allmänna sopkontainern för brännbart. Men jag försöker i alla fall att skärpa mig. Lovar!

Skumbad är visserligen trevligt men kanske inte just i havet!

Ett tips!
Häll bort överflödet i plastflaskan för deponi. Ta sedan en bit papper (hushållspapper, tidningspapper, servetterna från middagen...) och torka först ur stekpannan innan den slutligen diskas med diskmedel.

Själv har jag numer en gammal tvättmedelsflaska (med bra och stor öppning) som jag har stående under diskbänken, bara att fylla på efter stekningen och sedan ta den med till behållaren.

Jag har sett insidan av de avloppsrör av gjutjärn vi hade i huset i Sverige och hur taggiga de hade blivit av fettet som stelnat. I dessa taggar fastnar sedan de matrester som råkar åka ned i köksvasken samt toapapper från toaletten. Resultatet blir inte oväntat ett stopp i avloppet. Det har jag också varit med om. Inget jag rekommenderar en lördagkväll.

Ett tips till!
Det oljeindränkta papperet som användes vid urtorkningen kan sedan användas till att få fjutt på en brasa med. Och så kan man spara hela flaskan med olja att vid behov dränka in mer papper.
Tack för det tipset, Jan och Anna!
 
Ett tredje tips!
Till sist, ett tips på ytterligare en sak man inte bör göra med oljan! Det kan ni läsa om här hos Ama de casa.

20 kommentarer:

 1. Det var ju ett väldigt aptitligt inlägg måste jag säga. Det är en himla tur att jag varken är strandliggare eller havsbadare;-)

  Bra med dina tips och sättet man absolut inte ska göra (AMA), men ärligt talat - inte tömmer jag olja i diskhonet. Tar alltid hushållspapper för att göra rent stekpannan från fett först innan jag diskar den. Trodde att alla gjorde det... Uppenbarligen inte. Konstigt att just jag/vi gör det, för annars är vi absolut inga "städmänniskor"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland blir man helt förvånad över att alla inte gör som man själv! Som för mig är det helt självklart att inte slänga saker i toaletten. Satt på jobbet och pratade om det på lunchen för flera år sedan och jag satt bara och gapde över det folk kastar.

   Och jag tror nog det är vääääldigt många som häller olja och stekfett i diskhon/vasken. Det brukar vara en sådan där klassisk gnällgrej från rengöringsverken, hyresvärdar och fastighetsskötare.

   Radera
  2. Det där med att spola ned saker i toaletten... Jag frågade en rörkille en gång vad som var det konstigaste stoppet i rör som han hade stött på.
   Han sa att det var en tant som bodde i ett höghus som fick snilleblixten att klippa ned sin julgran med sekatör och sen spola ned den i toan. Haha! Kreativt, må jag säga :-)

   Killen fick gå ned våning för våning och ringa på.
   - Vi har inte något stopp, sa dom förvånat dom som öppnade dörrarna.
   - Jo. NU har ni det, sa han :-D

   Radera
  3. Allvarligt!?

   Annars brukar det ju vara tops, bindor, tamponger, kondomer... Antar att hårtestar står högt i kurs också dock inte hos rörmokare. Eller jo, de tjänar ju pengar.

   Men en julgran? Undrar hur hon gjorde med stammen?

   Radera
 2. Ett viktigt ämne där vi alla KAN göra något. Om vi alla åtminstone försöker skärpa oss så är vi i a f på rätt väg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var jätteduktig med det där med att sortera soporna i Sverige. Däremot hade det en tendens till att samla sig i garaget med konservburkar, glas, plastburkar och papper.
   I Spanien har jag det så nära, på gångavstånd, så där är det egentligen ännu enklare.

   Radera
 3. Haha! Kul att få bidra med ett tips, även om det mer är hur man INTE ska göra :-D

  Här i stan har dom också satt ut såna där återvinningsgrejer för just matolja. Efter vanliga soptunnor och glasklockor är det nog den som är vanligast förekommande här. Återvinningen ligger dock fortfarande miiiiltals efter Sverige.

  Fast våra oljeåtervinningsgrejer är faktiskt finare än era tycker jag:

  https://amacasa.wordpress.com/2014/06/26/ama-har-gaser/

  :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, er flaska var MYCKET snyggare! Det håller jag med om, och riktigt rolig, den gillade jag.

   Fast vi betalar mindre för att fylla på vår butangasbehållare, kring 13 € betalar vi.

   Och som svar på frågan du ställde i ditt inlägg och som är relevant även här: vi använder mycket mer olja nu än i Sverige, jag har fått tänka om i vissa lägen.

   Radera
  2. Vår butano har gått ner igen sen dess och kostar runt 13 - 14 euro nu.

   Radera
  3. Va bra!

   Man blir lika förvånad varje gång som det ordinarie priset sänks på något. Och så pass mycket!

   Radera
 4. Oljedepåerna finns i Portugal också. Vi behöver dem som sagt inte. Kanske skulle vi gör en räd till dem vintertid när vår olja tryter. Jag steker inte i olja utan använder smör. Men eftersom jag vägrar något annat än gjutjärnsstekpannor, måste jag fetta in dem efter disk. Och det fastän jag aldrig använder diskmedel utan bara hett vatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där har jag också märkt! Konstigt...
   Vet du om att du kan få bort oönskade smaker ur gjutjärnet genom att koka kaffe en stund i pannan? Fast då blir kanske Jan galen, han med sitt kaffe. :D

   Radera
 5. Intressant! Hade faktiskt inte koll på att det faktiskt är fett som flyter i havet. Har sett fenomenet några gånger men inte tänkt mer på det. Hemma hos oss friterar vi aldrig mat, men kanske borde jag bli bättre på att torka ur stekflottet ut pannan med papper. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är säkert inte ALLTID fett och äckel, bara vanligt skum är ju salter. Men du vet det där som ligger kvar, är lite äckligt och smutsigt färgat... Det var en artikel om det i engelska SUR om det i höstas, synd jag inte sparade den och jag hittar den inte på nätet nu.

   Äckligt är det i alla fall.

   Radera
 6. Aha, jag har funderat över de olika behållarna för återvinning i Spanien. Fick nog en ledtråd här. Ja, jag bor ju i friteringens förlovade land här på Nya Zeeland. De älskar typ allt med fritering på, medan jag inte är lika övertygad. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är gott ibland men min mage är inte alltid lika övertygad. Ibland är den väldigt bestämd om det blir för mycket fett.

   Radera
 7. Intressant och informativt inlägg! Jo, det där med att inte ha fett i avloppet, det brukar jag tänka på. Bra att du sprider infon, dessutom med konkreta tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Som sagt, det finns roligare saker att göra en helg än att till slut behöva ringa rörmokare akut. Dyrt och skittråkigt. Pun intended. :D

   Radera
 8. Har tyvärr inte sett någon behållare för fett/olja. Väldigt bra idé!! I och med vi var nästa först i Sverige med sopsortering så sitter det som en smäck. Här har de ingen container för konserver o dylikt. Vilket är konstigt. Här i Atlanten har jag faktiskt inte stött på fettskum. Annars ser man skräp o dylikt. Annorlunda inlägg med bra idéer. Trevlig fredag utan skumbad����

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket som ska slängas i samma behållare: plastflaskor, konserver, pappersförpackningar som mjölk- osv. Sedan har vi även för glas (osorterat), en behållare för papper och kartong, en för kläder och till sist den man slänger resten i. Intill dessa finns det en plätt där vi (enligt grannen lagligt) får slänga trädgårdsavfall. Batteriholkar finns runtom i butiker, den där oljekontainern är inte lika vanlig, finns nere i stan.

   Fettet finns nog i Atlanten också men det kasnke inte samlas ihop på samma sätt. Medelhavet blir ju lite mer koncentrerat, tror jag. Minns att jag sett det där vid Kreta, Dubrovnik och franska rivieran också så det är inte bara på Solkusten.

   Trist.

   Radera