tisdag 7 juni 2016

Blev det en bokmal?

Bilden lånad från biblioteket
Jag skrev för ett drygt år sedan om att sonen inte gärna läste böcker, inte frivilligt i alla fall. Men vet ni, det har börjat vända!

Äntligen!

Nu ligger han där på kvällarna och läser innan han ska sova.
- Du måste släcka nu! säger vi.
- Bara en sida till! säger han.

Vändningen kom då han i julas fick tre stycken av Fem-böckerna. De är nu utlästa och vi har sagt att vi ska skaffa fler i sommar när vi åker hem en sväng. De finns tyvärr inte som eböcker på svenska, endast på engelska har jag hittat dem men där är inte sonen riktigt än.

Nyss kom han in hit till mig där jag satt vid datorn.
- Mamma, du måste ladda ned nummer två!

Han har precis läst ut Den Dansande Djävulen av Martin Widmark och han tycker den är jättebra! Så nu ska han i kväll fortsätta med Fyrtornet i Son-Li för att sedan avsluta triologin om Tyko Flores med Polyhymnias Guld. Egentligen borde jag själv läsa dem, det är ju bra att veta vad det är som han gillar eller ogillar. Och jag själv kanske gillar dem!

Men först ska jag traggla mig genom de sista 20 sidorna av Mary Shelleys Frankenstein, den är ju med på min digra klassikerlista. Helt ärligt, boken är inte alls som jag trodde och jag håller på att bli smått galen på den. De 200 sidorna jag har läst har tagit en evighet!

Även om sonen kanske inte kommer bli en riktig bokmal så har han i alla fall funnit nöjet i att läsa själv en stund innan han ska släcka och sova. Huruvida det är för att fördröja sovandet låter jag vara osagt och det är ingen idé att röra runt i den grytan* - han läser ju!


*) Sonen tycker - och har alltid gjort det - att sova är slöseri med tid! Jag har alltid sagt att jag ska videofilma det och spela upp det för honom mitt i tonåren men det har inte blivit av. Än.

18 kommentarer:

 1. Jag har sparat många barn och ungdomsböcker. Så det ska bli väldans intressant om någon vill ha dem i framtiden. Våra barn läste mycket som barn och ungdomar. Väldigt nyttigt!! Jag som sagt är en periodare. Jag maler mig igenom ett par böcker åt gången. Sedan dröjer det. Kanonbra att din son finner det intressant att läsa:))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju sparat jag med pecis som mina föräldrar så det finns massor. Men mina är ju magasinerade!

   Och ja, det är superbra för am lär sig så mycket, inte minst stavning av ord och grammatik.

   Radera
 2. Min dotter är en riktig bokmal, än så länge mest på hebreiska. Hoppas att hon kommer att börja läsa mer på svenska snart, laddade precis ned appen Bibblix så att hon kan låna svenska e-böcker och läsa på ipadden (tips! man behöver ett bibliotekskort på någon av de bibliotek som är med men om man inte har något så kan man maila Stockholms stadsbibliotek och få ett elektroniskt lånekort).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet, jag skrev om Sthlms bibliotek förut. :) Vill du ha länkar på massa andra ställen man kan ladda ned böcker så klicka på etiketten Böcker.

   Bibblix var dock något nytt för mig, det måste jag så klart undersöka närmare! Tack för tipset.

   Om din dotter läser mycket så måste jag rekommendera en riktig eboksläsare åt henne! Det är något helt annat än att sitta på en surfplatta. Vet inte hur många gånger jag har sagt/skrivit det men jag ÄLSKAR min eboksläsare!

   Radera
  2. Hehe, kollade precis in Böcker-etiketten.. :) Jag tror att Bibblix är helt nytt faktiskt Maken har en Kindle men jag har hittills bara läst en bok på den. Nu när jag skaffat ett nytt svenskt lånekort så kanske jag får tillfälle att testa den lite mer, har några svenska böcker som jag skulle vilja läsa. Får se om dottern blir biten av att läsa på svenska också så kanske hon kan överta Kindle:n.

   Radera
  3. Mannen min har ju en Kindle och han gillar den. Till sonen köpte vi ju en ganska billig, 70 € kanske (finns ännu billigare), måste ju se om det ens var intressant. Och det är det! Äntligen!

   Bibblix ska jag skicka vidare till sonens lärare, det borde intressera henne att sprida ut.

   Radera
 3. Femböckerna var nog något av en barriärsrivare för mig med när det kom till att läsa böcker. Dom, och alla hästböcker. Annika, Brita och Silver, Lotte...

  Jag känner mig supermodern nuförtiden som lånar hem och läser på plattan :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken som gjorde att jag verkligen började läsa var nog Silvertronen av CS Lewis. Den lånade jag på bokbussen, blev rekommenderad av bibliotekarien. Som jag minns det, i alla fall.

   Radera
 4. Jag läste inte många bÖcker i min ungdom, bokintresset kom senare. Sedan har det kommit och gått. Just nu ligger det nere igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju ofta så det fungerar. Vissa perioder är intensivare medan andra endast är tidningsbläddrare.

   Radera
 5. Ingen av böckerna säger mig någonting. Men jag minns att jag också började läsa böcker mycket sent - vid 13-års åldern. Efter dt slukade jag allt jag kom ävr - äventyr mest. Å nu är det mest deckare som gäller. Ja, jag vet att det är illa...

  Kul att sonen har fått upp "ångan". Å sonen har dessutom min mans inställning till sömn;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Widmark-böckerna förstår jag att du inte känner igen för de är nya. Men Fem-böckerna, med Enid Blyton?

   Gillar också deckare. Och jag ska nog ta och läsa en till Sherlock Holmes efter den där Frankenstein. Behöver något lättare och roligare. Gudars vilken tung bok.

   Problemet med sömnen är ju att man ser ju att han BEHÖVER sova. Får man honom bara i säng så är det inte så mycket problem sedan. Då vilar han ju dessutom, även om han läser.

   Radera
 6. Vad roligt att han tycker om böcker nu! Jag var en bokmal när jag var liten... yngre... innan jag fick Disa.
  Hon tycker också att det är onödigt att sova. Häromnatten var jag gråtfärdig, sängen funkade inte så jag tog ut henne i vagnen och gick och gick till klockan halv två på natten, då fick Jesús ta över. Var stressad eftersom jag var tvungen att jobba när hon somnat...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag saknade att läsa böcker när sonen var riktigt liten, hade inte tid/ro till det. Och det där j-a sänggåendet höll på att driva mig till vansinne! Det var liksom ingen kvalitetstid, det var bara stressande! Och jag tror att det gör det ännu värre.
   Till slut så satte jag mig bara sonika en bit ifrån med en svag lampa och läste, så fick han böka runt där i sängen. Det funkade! Han somnade efter ett tag och jag fick läsa - win-win! Den stora WIN var när han var 2,5 år och jag pussade godnatt och sa lägg dig ned och sov, jag ska bara gå och hämta något och så gick jag därifrån och drog igen dörren. Jag gick inte tillbaka och han somnade själv. VILKEN FRIHET! Vad skulle jag nu göra, jag hade fått en till två timmar till på dygnet!

   Radera
 7. Ja, vem bryr sig (som min 8-åring skulle ha sagt), läsning är toppen att sysselsätta sig med innan insomning - även om det är ett sätt att "få vara upp längre"..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ahh... ytterligare en tonåring i vardande! Det blir några härliga år att se fram emot...

   Radera
 8. Skönt att hitta läsningen! Många barn och ungdomar idag verkar inte ha ro till det, synd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har jobbat mycket med läsning i skolan och de kommer fortsätta göra det. De har någon tävling i sskolorna om vem som kan läsa mest, den med flest minuter kunde vinna en iPad eller vad det nu var. Jag är glad över de 480 min sonen läste under tre veckor. Någon iPad ska han inteha i alla fall, det räcker med den nya plattan han har. :D

   Radera