söndag 5 juni 2016

Skyltsöndag nr 15 - badert


Vi är på strandjakt! Dvs vi vill hitta en liten strand som vi vet var den ligger, vet var vi kan parkera, vet hur vi ska gå för att ta oss dit enklast. Stränderna på Solkusten är många och långa, oftast väldigt fina men vi har kommit fram till att de är mest anpassade för hotellgäster, i alla fall här i Benalmádena. Vackert är det dock och jag ska återkomma senare i ärendet!

Men det är Skyltsöndag och då vill ni så klart se skyltar, inte vackra stränder. Vi börjar med den här. Den gjorde mig väldigt konfunderad och jag och mannen min fick läsa den flera gånger.


Enligt min översättning står det att denna strand inte är att se som en nudiststrand (den ligger några 100 m bort). Och att erbjuda eller efterfråga sexuella tjänster kan ge böter upp till 3000 €. Men varför sätta upp en skylt här? Jag har aldrig sett det vid en strand förut. Vi vågade oss till slut ned, den vackra stranden var i stort sett tom, det var bara tre män där och på vår väg upp var en fjärde på väg ned. Var det en annan slags strand, tro?

Tillbaka till de stora turistplayorna! På de anordnade stränderna finns det ofta duschar, försäljning, badvakt, vattensporter osv. Och till det behövs lite information. Därför har man utmed badplatserna i Benalmádena kommun satt upp dessa vackra skyltar:

Vem f-n är SVEN? Någon har "taggat" skylten med det ordet.

Skylten ovan berättar om alla stränderna i kommunen (strecket underst på bild) samt ett foto över just den strand man är vid där alla bekvämligheter finns markerade. Dessutom finns där ordningsregler och några varningens ord. Vi tar det sista först.

Inget märkligt, det står om att man inte ska simma rakt ut osv. Jag ville bara visa skylten för flaggorna, vi satt nämligen i bilen och diskuterade dem:
Rött = Fara, i stort sett badförbud
Gult = Varning, på egen risk
Grönt = OK att plaska på
Vit med lila = varning för t ex maneter
Jag som har nollkoll och nollintresse av sport inbillar mig att det är samma färg och syfte inom fotbollen. Förutom den sista flaggan kanske då.

Och så har vi då det här med vad som finns och hur man ska bete sig på stranden:


Det finns servering, duschar, solbäddar att hyra, trappor, sopkorgar, badvakt och parkering. Inte så svårt. Det svårare är det här med beteendet så det tittar vi lite närmare på.

Men först och främst måste vi vara överens om att är det ett rött streck över bilden så är det alltså något som är förbjudet. OK? Vamos ...


1, Alla sopor i sopkorgarna - självklart kan man tycka.
2, Båtar - det är alltså förbjudet med båtar på stranden.
3, Strandförsäljare - det är förbjudet att gå runt och sälja solglasögon och annat. Det var ju intressant. Tror inte att de har sett/läst den här skylten.


4, Ljud och oväsen - man får alltså inte föra ett jäkla liv. Nu är vi ju i Spanien så jag misstänker att toleransnivån är en annan än den svenska. Inte så mycket att bry sig om.
5, Brasor - man får alltså inte elda. Får man grilla då?
6, Biltrafik - inte köra bil in på stranden. Skulle inte komma på tanken. Misstänker att vi sedan inte skulle kunna köra tillbaka. Man har väl kört fast i lössnö några gånger i sitt liv. OK, sand och snö beter sig inte riktigt lika men tillräckligt för mig.


7, Fiske under badtider - inte fiska när det badas. Det tackar vi för, krokar är rätt läbbiga saker. Krokar har i den här familjen lyckats fästas i öron (mannen min) och kinder (storebror) och allt vad det nu är.
8, Husdjur - inga vovvsingar på stranden. Fast hundar kan inte läsa, har vi konstaterat.
9, Camping - man får inte bosätta sig i tält på stranden. Men det verkar gå bra med dessa stora bärbara pergolor som de sätter upp vid strandkanten och som hela familjen bosätter sig i, mat lagas, bord och stolar ställs upp. Fascinerande, faktiskt!


10, Tvålprodukter - man får alltså inte ställa sig och schamponera håret. Nä, det räcker nog med alla feta sololjor och -krämer som sköljs av i havet.
11, Bollspel - inga bollekar på stranden. Den här var jag faktiskt riktigt förvånad över! Tråkbertar!
12, Respektera skyltarna - man ska alltså inte respektera skyltarna.

Nämen va bra! Då kan vi göra precis som vi vill! Vart tog nu schampot vägen? Och bollen? Hund har vi ju ingen ...

Vamos a la playa!

~ ~

Vill du se fler skyltar och annonser kan du klicka på etikett Underhållande här i bloggen.
Och glöm inte bort att kika in på förvaltaren BP's Skyltsöndag! Här är alla medverkare.

6 kommentarer:

 1. Det ska f..n vara strandbesökare i Spanien. Så ambivalent jag känner mig. Den första skylten med hot om böter, var den möjligen uppsatt på förekommen anledning. Den sista skylten förklarar varför de ofta struntas i regler (t ex parkering) i Spanien.
  Hoppas att ni hittar er alldeles egna strand. En strand utan skyltar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den skylten fanns nog där av en anledning. :D

   Det får gärna finnas skyltar och regler men de måste vara "följbara". Men som du säger, skyltarna finns nog där på förekommen anledning. För du vet väl att som turist kan du bete dig hur djävligt man vill - särskilt om man har pengar!

   Radera
 2. Haha! Jag kan inte annat än att bara ÄLSKA det spanska skyltandet! Finns hur många bra som helst, och sen det där sista med att man INTE ska respektera dom? HAHAHA!!! :-D

  SvaraRadera
 3. Absolut ÄLSKAR ditt inlägg och bidrag till Skyltsöndag!
  Alltså skyltarna är ju rena konstverk till att börja med. Samtidigt är det hängslen och livrem som gäller, men ändå inte.

  Har hittat några skyltar vid stränderna på Costa Blanca men aldrig en så detaljerad skylt som din. Alltså drar jag slutsatsen att Costa del Sol har fler turister eller bättre illustratörer av skyltarna:-))))))) Tack för ett gott skratt - eller rättare sagt 1 000 tack för många skratt från början till slut av ditt inlägg:-)))))

  Tusen tack för skyltningen och länken:-)

  PS. Rött kort i fotboll betyder utvisning. Man kan få det om man har gjort nå't riktigt illa. Eller så visas man ut om man drar på sig två gula kort, som är varningar. Tänkte lära upp dig lite. Snart är det ju fotbolls-EM och du lär nog få stå ut med några (=många) DS. fotbollsinlägg hos mig)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får åka och kolla hur badskyltarna ser ut i Fuengirola, där är de nog lite annorlunda. Men den där stora skylten, det sittern sådan vid varje strand i stort sett. Och ja, den är rätt fin. Och så kommer så klart Sven och kladdar.

   Så nu har jag läst dina fotbllskortsregler. Och nu har jag glömt dem... :D

   Radera