fredag 1 november 2019

Mina bokmärken - nr 22: Parfym

Boklysten skriver så här på sin blogg:
"Vad har du mellan sidorna den här veckan? Är det senaste kvittot från ICA, ett gem från jobbet eller kanske du också alltid använder ett bokmärke? Är det inte dags att visa upp vad du använder just nu? Eller kanske du är som jag, samlar på bokmärken? Oavsett vad du använder, visa upp det!"

Marcapáginas número 22


Jag gick förbi hyllorna med parfymflaskorna i matbutiken Mercadona.
- Titta! En sådan där papperssticka är ju perfekt som bokmärke! tänkte jag och norpade åt mig en utan att dränka in den i parfym. Riktigt snygg också med tryck i sobert grått.

Den lilla pappersstickan fick mig att tänka på alla gånger jag stått på parfymavdelningen i Åhléns på 80- och 90-talet och luktat på parfymer tills näsan inte längre uppfattade någonting! Var det där de hade stora skålar med kaffebönor för att neutralisera luktsinnet, förresten?

De där stickorna är himla bra, faktiskt. Det gäller bara att notera vilken parfym man har sprayat på. Fast man behöver ju även testa det på sig själv för det är lustigt hur samma parfym kan lukta så annorlunda från person till person. Vet att ibland hade man provat någon som någon kompis hade sagt luktade så gott och sedan satt man där på pendeltåget hem med kväljningar så fort man rörde handleden i närheten av näsan. Inte min parfym!

Den första som var "min" parfym var en typisk ungdomsparfym och den fanns i olika färger. Vad sjutton hette den? Jane Hellen? Ja, det var det. Date hette den tydligen och det var den blå! Minns att någon sa någon gång att den där, den luktar Emma. Haha! Hoppas det var positivt.


Den andra var Montana, den kom 1986 och jag tycker fortfarande att det är en av de vackraste parfymflaskorna som gjorts! Vilket konstverk. Siluetten ska vara en kvinnokropp. Parfymen finns faktiskt fortfarande. Där ser man ... Undrar om jag fortfarande skulle tycka om den.

Sedan hade jag en period när jag hade lite olika, bland andra stod Diors 'J'adore' och Hugo Boss 'Hugo Woman' på hyllan.

EDIT mitt i texten: Glömde ju Oscar de la Renta, den hade ju alla!


20 år efter Montana kom Lacoste 'Inspiration' och den hade jag också under många år, brukade passa på att köpa när vi åkte utomlands. Det står en flaska i badrummet just nu men den är gammal, den måste vara rätt dålig vid det här laget. Fast tydligen så håller en parfym av bra kvalité mycket längre än vad jag trott, trodde det bara var att kasta efter ett år. Men förvaras de på rätt sätt håller de mycket längre än så.

Numer använder jag sällan parfym. Jag fick småflaskor med Armani-parfymer av mamma för några år sedan och dem använder jag ibland. Jag fick ju även fina hudkrämer och annat från Rituals när jag fyllde år och de är ganska parfymerade så det räcker ju med det! Det är lätt att det blir för mycket, man har så mycket annat som doftar: tvättmedel i kläderna, schampo och balsam, duschkrämer, handkrämer ...

Men visst är det trevligt att dutta på lite parfym vid speciella tillfällen!

📙

Mina tidigare publicerade bokmärken hittar du under etikett Bokmärken.
Vill du se vad andra har mellan sina boksidor så besök gärna Boklysten, BP, Gerd, Hanneles bokparadis, Klimakteriehäxan, Mösstanten och Älskar att läsa. Alla är inte aktiva längre. Saknas någon är det bara att höra av sig.

20 kommentarer:

  1. Kul att höra om dina parfymminnen! Jag minns också Jane Hellen-tiden, haha. :)

    En annan parfym jag minns (från 80-/90-talet) är "Lou Lou". I dag gillar jag inte så tunga dofter som jag gillade då. I övrigt har jag faktiskt lite parfym (eller snarare Eau de toilette eller Eau de parfum) varje dag. Har så många flaskor så jag måste göra slut på dem, haha.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Jane Hellen var stort på 70- och 80-talet. Jag tror schampot fick en liten revival för några år sedan. Några ... Det var kanske 10 år sedan.

      Jag hade en liten LouLou-flaska, gillade den inte riktigt. Roa dig gärna med att läsa beskrivningen av den doftenhär: https://www.parfym.se/parfym/cacharel/lou-lou-edp
      Jag hade Poison, den tycker jag nog fortfarande luktar gott men det är verkligen en kvällsparfym. https://www.parfym.se/parfym/dior/poison-edt

      Glömde ju Oscar de la Renta, det var ju en riktig favorit också!

      Men alltså, det var ju hur kul som helst att sitta och läsa om parfymerna på parfym.se! Den/de som skrivit texterna får en eloge av mig! Oerhört roande!

      Radera
  2. Visst fungerer en parfymsticka som bokmärke . Det gör ju egentligen allt man kan ha för att hitta sidan där man är.
    De flesta av de parfymerna du nämner känner jag inte till. Men Oscar de la Renta hade jag och i olika dofter. Och jag köpte parfym från Jean Paul Gautier bara för flaskans skull. Var dock inte så förtjust i doften. Idag är det Efva Attling och parfymen "Human" som gäller. Snygg flaska är det också. Använder parfym ganska sparsamt men den är en favorit. Vad gäller Rituals produkter tycker jag de är väldigt bra för de innehåller inte så mycket kemikalier som många andra. (Har väldigt känslig hy efter alla behandlingar för olika solskador.)
    Ha det fint och trevlig helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Gaultiers flaskor är riktigt spännande precis som hans kläder. Det är otroligt vilka konstverk parfymflaskor är, egentligen. Kolla Dalí-parfymerna bara!

      Ha en härlig helg du med!

      Radera
  3. Parfymstickor är ju idealiska bokmärken. Nu vet du var du kan hitta kostnadsfria märken för resen av ditt liv;-)

    Måste än en gång beundra ditt minne. Hur f*n kan du minnas alla dina parfymer??? Här har jag ingen chans - alls!

    Jane Hellen vet jag att jag använde som schampo. Åsså hade jag någon Nina Ricci variant någon gång, men kommer inte ihåg vilken, sedan någon av Van Gils, och på senare år är det Hope från Eva Attling. Den kom jag ihåg, då den står i badrummet;-) Använder inte parfym alltför ofta heller.

    Men jag minns också tiden före parfymstickor. Då sprayade man en massa olika sorter på ett antal (synliga) ställen på kroppen och luktade som en Wunderbaum efteråt ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmmm ... Det ör ju roligare med olika, kan ju inte visa Marcadonas sticka varje vecka! I så fall skulle jag norpa och sedan göra något med dem. Och precis, innan stickornas tid då sprayade man utmed hela armarna och fick kväljningar av alla blandningar, man satt med kompisarna på tåget hem och räckte fram armar och "Vad tycker du om den här då?" och "Vilken var det?".

      Vissa saker fastnar i skallen, annat glider bara rakt av. Har ingen aning om varför jag minns parfymerna!

      Vem använde inte Jane Hellen-schampot?! Undrar om man i dag skulle tycka att det var bra.Har för mig att det luktade rätt gott.

      Radera
  4. Jag glömmer aldrig lukten av liljekonvaljeparfym som jag fick som barn på nån födelsedag. Den borde nog aldrig ha fått säljas, är jag rädd - men vi småflickor tyckte det doftade underbart! Idag är inte min näsa gjord för parfymprovning, jag tycker alla luktar ungefär lika. Och är jätterädd för att ha på mig för mycket saker som doftar, med tanke på att folk är så himla allergiska nu för tiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, låter son em klassiker med liljekonvalj. Jag hade en liten flaska violparfym som vi köpte när jag var i Frankrike. Mest för att flaskan var så söt, inget jag använde.

      Parfym är svårt just för att det är så mycket annat som har lukter som ska inkräkta på luktterriroriet. Glöm inte alla luftförbättrare som finns, särskilt här i Spanien.

      Radera
  5. Perfekt bokmärke! Jag minns hur man som tonåring testade den ena efter den andra av alla dofter som fanns ... undrar hur man luktade när man gick därifrån :)
    Jag använder numer inte någon parfym ... det finns som sagt så mycket doft i både hudlotioner och deodoranter att det lätt blir för mycket.
    Ha en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du, det är många som dränker sig i parfymer och after shaver och allt fortfarande. Man storknar ibland.

      Som parfymtyngd tonåring må man vara förlåten, det är en period vi nog är många som gått igenom.

      Radera
  6. Vackra flaskor, liknande bokmärke hade jag... med en blomma på...
    http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/11/hands-off.html

    SvaraRadera
  7. Perfekt bokmärke! Och tack för parfymredogörelse, som väckte minnen!

    Oj, så många parfymer jag haft under årens lopp, av skiftande styrka och doft, frisk eller tung. Senaste favoriterna var Red Door och Chanel nr 5. Men det är länge sen. Överallt där jag är ska det numera vara parfymfritt, lite tråkigt, faktiskt, men det är ju dessa allergier.
    Men jag använder genomgående Rituals produkter och då får jag ändå en skön lagom känsla.

    https://gerd-geddfish.blogspot.com/2019/11/mina-bokmarken-v44.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Red Door hade jag också en liten flaska av, gillade den! Kanske inget för Klimakteriehäxand frö det är liljekonvalj som tioppnot på den! :D
      https://www.parfym.se/parfym/elizabeth-arden/red-door-edt

      Chanel No 5 tyckte jag inte om, fattade aldrig storheten med den. Förutom Marilyn Monroes uttalande om att det var det enda hon hade på sig när hon sov.

      Som du säger, det finns mycket doft i Rituals produkter och "en skön lagom känsla" var bra uttryckt!

      Radera
  8. Hej

    Hette inte sprayen Date? Fyra färger
    Min abroluta favorit är Chanel nr 5 :)

    Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, jag kom ju på att den hette det! Finns fortfarande, verkar det som. Haha!

      Chanel gillade jag inte när jag var yngre. Nu har jag inte luktat på den på säkert 25 år, jag kan ju ha ändrat mig!

      Radera
  9. Date minns jag så väl! :-)
    Det är jobbigt när folk överparfymerar... Ibland kommer det liksom ett moln farandes runt vissa personer. Sen alla dofter i allt annat, kan inte vara lätt för en doftallergiker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland är det så att man känner lukten först och sedan efter en stund kommer människan.

      Radera
  10. Vilken bra grej med parfymstickorna! Date kommer jag ihåg och provade den eftersom alla använde just Date, men jag fastnade aldrig för den. För mig funkade den andra måste-parfymen, Charlie, bättre. Chanel No 5 har jag fortfarande alltid en flaska hemma av och så hade jag en period då favoriten var Mystére de Rochas. Numera är det Pink Sugar som gäller - jag älskar den där doften av sockervadd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Charlie ... Tror en kompis till mig hade den! Tänk så många olika dofter det finns att köpa i en vacker flaska.

      Radera