onsdag 15 juli 2020

Gemsweekly Photochallenge nr 29 - Springa

Tiden har en tendens till att bara springa förbi när man sitter vid datorn! Alltför ofta inser man att man suttit helt fastklistrad vid stolen och när man reser sig för att skaka lite liv i armar och ben så märker man att det har inte blivit direkt mycket gjort.

Här är ett strålande exempel från i måndags!

Jag satt under parasollet och letade via mobiltelefonen efter mer information om  ansiktsmaskanvändning och de nya reglerna som trädde i kraft i hela Andalusien i dag. På Twitter kan man läsa små korta meddelanden från Junta de Andalucia så jag bläddrade men hittade inget solklart. Vad jag däremot hittade var en annan tweet från juntan: man kan låna e-böcker från biblioteket!


Lycka! Jag har ju undrat över detta i några år!

Så jag reste mig och satte mig vid datorn för att hitta mer information, det är lättare än vid den plutiga mobilen. Jag kom fram till att förutom att jag borde ladda ned en app behöver jag så klart ett lånekort på mitt bibliotek här i Arroyo de la Miel.

Bild lånad från bibblan

Ok, skaffa lånekort. Hur gör man det? Jo, det kan man göra genom att fylla i ett formulär på datorn och sedan lämna in det personligen på biblioteket, det som ligger vid den fina Palomaparken. Eller så skaffar man lånekortet helt via internet och då legitimera sig med digitalt certifikat. Eftersom jag inte känner någon önskan om att åka till biblioteket så vill jag ju fixa detta via Internet. Så digitalt certifikat, alltså ... Det har jag inget.

Bild lånad från FNMT

För att skaffa sig detta digitala certifikat, CERES i detta fallet, så kan jag antingen fylla i en blankett och lämna in personligen vid det nya kommunkontoret nära tågstationen och där få en kod för att aktivera certifikatet man laddar ned på datorn. Eller så kan jag logga in med min DNIe för att få koden den vägen och slippa ta mig ut bland folk med och utan ansiktsmasker. DNIe har jag inte heller.

Bild lånad från OAR

Ja, det var det där med DNIe, ja. Att kunna identifiera sig elektroniskt med sitt DNI, Documento Nacional de Identidad, spanjorernas ID-kort med personnummer. Om jag fattat det rätt så är det att man stoppar in sitt mikrochippförsedda nationella ID-kort i en dosa och legitimerar sig. Men nu har vi ju inte DNI, vi har NIE på en grön plastad pappersbit utan tillstymmelse till mikrochipp. Inte ens foto finns det. Kan man som svensk medborgare få någon typ av kort med ett mikrochipp på så att vi också kan använda oss av denna elektroniska tjänst, tro?

Troligen inte ... Hittar ingen information om detta. Man kan dock få ett plastkort med foto när man har bott i mer än fem år så det borde man kanske fixa, ett så kallat TIE, Tarjeta de Identidad Extranjero, ID-kort för utlänningar. Fast det verkar inte vara något mikrochipp på det kortet heller vad jag kan se. Dessutom måste man då till Policía Nacional. Eftersom jag inte har hittat någon information har jag skickar ett e-mail till dem för att fråga. Ska bli spännande att se om jag kommer att få ett svar.

Verkar som att den snabbaste och simplaste lösningen är att ta sig till biblioteket alltså. Fast då har jag ju bara löst en sak, det andra finns kvar på den mentala att göra-listan.

När jag från Spanien skaffade lånekort på Stockholms Stadsbibliotek skickade jag bara ett e-mail till dem och de fixade det åt mig på fem minuter. Lånade en bok så sent som i går, faktiskt!

Som sagt, man kan verkligen få tiden att springa sin väg utan att ha uträttat ett endaste dyft. Det enda jag gjorde var att konstatera saker som jag måste eller bör ta tag i ...

Den där glädjen över att se att de offentliga biblioteken erbjuder e-böcker förvandlades till utmattning när jag såg allt som behöver göras innan jag skulle få tillgången till dem. Den där härliga känslan man får av att springa ut i havets vågor vändes till känslan av att promenera i uppförsbacke med gassande sol i nacken och 30 graders värme. Med ansiktsmask.

Helt enligt de gällande reglerna.

📷

Detta är min personliga tolkning av Gemsweekly Photochallenge med homonyma ord.
Klicka gärna på länken, där visas de andra deltagarnas tolkning i text och/eller bild av samma ord.
Jag samlar mina bidrag under etikett Gemsweekly Photochallenge

18 kommentarer:

  1. Varför göra något enkelt när det går att krångla till det! Hoppas du någon gång får till det med e-böckerna!
    Det där med ansiktsmask gillar jag inte! Tveksamt om det är någon nytta med användandet.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  2. Den spanska byråkratin är ju ibland skrattretande. Jag hade nog tagit mig en utflykt till biblioteket och passat på att göra lite andra trevligheter samtidigt. Hoppas det ordnar sig med lånekortet.
    Läste att Andalusien nu stramat upp reglerna med ansiktsmask. Så det är väl bara att rada in sig i det som råder. Är så tacksam för att jag slipper.
    Och visst är det lätt att tiden springer iväg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det verklar onekligen det enklaste - och snabbaste - men löser ju tyvärr inte det andra.

      Japp, nu är det ansiktsmask på så fort man lämnar hemmet. Men man slipper om man sitter still underparasollet och när man badar. Man får väl vara glad för det lilla ... :D

      Radera
  3. Lite Catch 22 över det hela om du frågar mig. Å det började ju så fint i dur för att sluta i moll om man vill uttrycka det i musikaliska termer. Å då hade dagen gått och tiden sprungit iväg. Om jag har förstått det hela rätt, vilket jag troligen inte har gjort, så verkar det enklast med ett besök på bibblan ändå.

    Å kommer du ihåg när ordet ansiktsmask betydde nåt med gurka eller honung, men det var då det...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var precis så jag kände! Äntligen, har kollat efter det sedan vi flyttade hit. Måste säga att jag är förvånad över att jag inte funnit tjänsten förrän nu! Och jo, jag tror nog att det enklaste är att ta sig till bibblan.

      Haha, ja! Om man för några månader sedan googlde på ansiktsmask eller mascarilla så var det det som ploppar upp först men det har helt skiftat till att vara dessa andningsmasker. Egentligen borde det vara ett mer korrekt ord.

      Radera
  4. Vi fixade våra svenska bibliotekskort till plattan när vi var i Sverige. Enklast att gå dit och göra det på plats. Förnyelserna har gått utmärkt att sköta via mejl.
    Skulle jag (vilket jag inte ska) skaffa ett spanskt kort skulle jag också gå till bibblan. Minsta motståndets lag, liksom. Kanske skulle jag till och med anlita en gestoria? Haha!
    Jag beundrar ditt tålamod och envishet!

    Ansiktsmask i alla lägen utanför hemmet (eller på restaurang/bar)... Kommer säkerligen snart även till Valencia. Jag bävar! Fy fasen vad varmt det är att gå med mask! Nåja. Det är väl bara att parkera sig i en bar då... ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv tyckte jag att det var superenkelt att skicka ett mail till Stadsbiblioteket eller fylla i deras ansökan på nätet och få koden i svarsmailet. :D

      Hehe, ja det verkar nästan vara gestoríaläge för detta med tanke på allt som jag nystade upp!

      Det är verkligen varmt med mask, det gäller att inte vara ute när det är som varmast om man kan undvika det. Jag har väl vant mig lite men mina herrar gnällde rätt rejält.

      Radera
  5. Jag har också funderat på att låna e-böcker, men det har inte blivit av. Nån påstod att det var rätt krångligt även i Sverige. Kanske inte att få giltigt lånekort, men att få det att fungera. Får se om jag gör slag i saken så småningom, man kan ju i a f testa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du behöver ett lånekort samt ha ett Adobe-konto. Jag laddar aldrig ned via läsaren utan till datorn. Det har blivit så för min första fick jag aldrig ordning på WiFi-kopplingen på. Och nu gillar jag att göra så. Har man bara fått ordning på det så är det hur smidigt som helst. Vet att pappa också hade lite trassel men han löste det till slut.

      Jag tycker definitivt att du ska prova!

      Radera
    2. Endera dagen slår jag till ... tack för pepp!

      Radera
  6. Ja, tiden springer verkligen iväg i en rasande fart.
    Oj, vad jobbigt det verkade över nätet. Tyvärr fattar jag bara hälften av vad du skrev om identifiering m m, men det räckte för att jag inte ens skulle försöka. Det blir nog trots allt bäst att gå till biblioteket.
    Ansiktsmask kan var jobbigt att bära. Tänker på de som jobbar inom vården och måste ha dem på hela tiden. Jag beundrar dem!
    Sköt om er i värmen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kortfattat så behöver jag identifiera mig med en e-legitimation för att ansöka om lånekort via nätet. Synd att man inte kan använda det svenska Bank-ID:et på mobilen. De håller tydligen på att kolla på något samarbete inom EU men det lär väl ta några decennier innan det är klart och då känns det som att det går fortare att ta sig till biblioteket.

      Ja, har också tänkt på dem som alltid har munskydd. Men jag antar att man vänjer sig, man brukar ju göra det vid det mesta.

      Ha det bra ni med!

      Radera
  7. Visst springer tiden iväg när man sitter här framför skärmen! Men oj vilken byråkrati för att få låna en bok! Hoppas du får ett svar.

    SvaraRadera
  8. Ja, varför ska allt vara så himla krångligt. Inget ska vara lätt utan ett steg fram och två steg bak. Jag beundrar din nyfikenhet. Vi tar oss fram men tänker att anlita en jurist för kommande framtid. Vissa grejer behöver man verkligen ha hjälp med. Min man spyr galla på all administration som ska fyllas i inför jobb. Speciellt nu inder Covid-19. Därefter ska reseräkningar, dagrapporter och protokoller skickas in. Jag hade iaf gått till biblioteket=) Trevlig kväll <3

    SvaraRadera
  9. Fruktansvärt krångligt. Jag hade nog försökt att ta mig till biblioteket i stället. du är väl inte i den s.k. riskzonen efter vad jag förstår. När man sitter vid datorn bara flyger timmarna iväg. Egentligen borde man ha någon datorfri dag, men mejlen måste jag ju öppna i alla fall.
    Ingrid som önskar dig lycka till med biblioteket.

    SvaraRadera
  10. Det där lät verkligen besvärligt och jag tycker du gjorde det bra som fick fram så mycket information. Jag hade lätt gett upp långt innan dess.

    SvaraRadera
  11. Herregud, denna digitala värld.

    SvaraRadera