torsdag 7 augusti 2014

GPS - prylen som hjälper och stjälper

Mannen min älskar sin GPS, jag är lite mer... avvaktande.

Saken är den att jag har ju ett sådant kontrollbehov att jag kan inte bara sätta mig i bilen, pillra på GPS:en och lita på att den leder mig rätt. Ska jag åka till ett nytt ställe är det konsultation av en kartbok eller via internet (Eniro, HItta, Google Maps m fl är alla Bokmärken/Favoriter i min dator) och sedan kör jag. Jag har begåvats med ett rätt bra lokalsinne (Tack pappa!) så jag brukar känna om jag är på väg åt fel håll.

Mannen min pillrar på GPS:en och struntar blankt i vad det står på vägskyltarna.

Båda varianter funkar men båda har även brister! Det har vi märkt idag...

Vi åkte idag från Omaha Beach i Normandie och ned till Mont St Michel. Jag tror GPS-fanskapet ledde in oss på varenda liten väg den kunde hitta! Ju mindre, krokigare och bergochdalbanigare desto bättre! Eftersom det var jag som körde hamnade vi fel fyra gånger (j-a GPS!) och jag var slut i både axlar och huvud när vi kom fram!

När mannen tog över så valde t o m han att läsa på vägskyltarna...

Men i sanningens namn så har den även varit helt underbar och hjälpt oss enormt! T ex så har vi hittat Ibis Budget-motellen utan problem och natten till idag spenderade vi på ett jättefint hotell vi aldrig hade hittat utan dess hjälp, Villa des Houx.

Men fördelen och vinsten med att köra/hamna fel är att ofta får man se saker man annars hade missat helt, underbara byggnader eller hisnande natur. Motorvägar är dessutom ofantligt trista i längden - både att köra på och sitta bredvid och se allt svischa förbi.

3 kommentarer:

 1. Visst är GPS ett bra hjälpmedel och en uppdaterad Michellinkarta är ett gott komplement. VI tittar noga både på kartan och GPsen och det har funkat bra i bil världen över.
  Likadant på sjön. Sjökorten är perfekta och GPS ett bra komplement.
  Men ni har ju fått se lite extra under vägs.
  (Vet att en del GPS tycker man skall ta dyra, nys motrovägar i Spanien och Frankrike i stället för de billigare och lite äldre där de flesta kör och som är bra trots några år på nacken. )
  Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Hej

  På vår GPS kan man programmera in "undvik småvägar". Det vet vi nu:). Förra året i Belgien kom vi in på ngt som liknade en kostig. Vi åkte från Chimay till Dunkerque. Vi kom iallafall fram dit vi skulle och fick se mycket under vägen.

  Lotta

  SvaraRadera
 3. Skönt att höra att vi inte är ensamma om att upptäcka landsbygden - på fel premisser!
  Vi köpte Via Micheline 2014 och den har konsulterats mycket och ofta för att verifiera vägnummer osv. Dessutom för planeringen framåt, där funkar inte GPS:en.

  SvaraRadera