torsdag 21 augusti 2014

Strandförsäljare

När jag var liten minns jag att vi köpte kanderade jordnötter på stranden vid Rivieran. Det var jättegott! Hade man tur lyckades man även få en glass av försäljaren som hade en glasslåda på magen. Barndomsminnen...

För några år sedan när vi var på Mallorca var jag och sonen uppe en sväng på hotellrummet. När vi kom ned till stranden igen såg mannen min förtjust/road ut, han hade medan vi var borta haft uppvisning av några snygga tjejer som sålde kläder fram och tillbaka framför honom. Jag har för mig jag köpte något av dem, tror det var den svarta sjalen/sarongen som jag använt massor. Dessutom gick det en kvinna med en skottkärra fylld med "VITAMINAS! BANANAS! MELONAS!", dvs det var frukt i form av bananer, kokosnötter, apelsiner, meloner osv.

Något år senare var de snygga tjejerna kvar (ok, det kanske var några nya men säljmetoden var den samma) tillsammans med Vitamin-kvinnan (samma kvinna). Nu var det dock ett tillskott av män som sålde solglasögon.

Nu på stranden här i Fuengirola-trakten är det en strid ström av försäljare (främst män med mycket mörk hy) som säljer solglasögon, väskor, klockor, hårprylar, klänningar, handdukar, sjalar, dulces (dvs sötsaker i form av bakverk), frukt i tärningar, vatten, (asiater som ger) massage, zonterapi, (svarta kvinnor som säljer) flätning av hår, tatueringar... Har jag missat något? Säkert.

Vad jag undrar - hur funkar detta? Jag misstänker att det är någon som anlitar dessa män som travar fram och tillbaka, fram och tillbaka hela dagarna utmed stranden, jag tror inte att de tjänar särskilt mycket heller. De allra flesta - precis som vi under vårt parasoll - viftar bara bort dem eller försöker ignorera dem helt. De kommer i en strid ström och vissa är mer envetna än andra, en del på gränsen...

Säljkonferens på stranden?
Jag hoppas dock att de tjänar något, det måste vara jättejobbigt att gå i sanden i värmen och bära på allt.

Det är dock ingen som säljer kanderade jordnötter eller glass. Då hade jag nog köpt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar