lördag 21 mars 2015

Jag hade ett kreditkort...

Jag började skriva ett riktigt surt inlägg om mitt MasterCard från Bank Norwegian men det ligger kvar i utkast och där får det fortsätta ligga tills jag raderar det, parametrarna ändrades under tiden.

Kortfattat så blev jag ju av med kreditkortet när vi hade ovälkommet besök innan jul. Mina föräldrar hade sedan det nya med sig när de kom och julade med oss. Så det kort jag har är rätt nytt, använt i tre månader bara.

Bild lånad från Bank Norwegian.
I veckan fick jag så två mail från Bank Norwegian om att jag skulle kontakta dem om transaktioner på mitt kort. Då det blir hiskeligt dyrt att ringa till Sverige eller Norge med mitt spanska mobiltelefonabonnemang mailade jag och bad dem ringa mig. Inget hände. Eller jo, vad som hände var att mitt kort inaktiverades. Till slut bad jag mamma ringa upp dem för att be dem ringa mig och det gjorde de igår kväll.

Någon har med mitt kort lyckats göra ett online-köp i Danmark för 399 danska kronor, drygt 500 svenska. Hur detta har lyckats förstår jag absolut inte av flera anledningar.
* Jag är jättenoga och håller alltid handen för när jag slår in koden, kollar så att det inte ser ut att sitta några skimming-saker på. Fast jag vet i o f s inte riktigt hur de ser ut, om jag ska vara ärlig...
* Kortet är i stort sett endast använt på stora välkända företag förutom två-tre gånger och då har det varit restaurangbesök med kortet hela tiden inom synhåll och bortvänd blick av kyparen. Det är de duktiga på här i Spanien, man vänder bort huvudet när kunden slår in koden.
* Vid online-köp har Norwegian som tillvägagångssätt att man får en SMS-kod som ska slås in. Då jag inte har ett giltigt svenskt mobiltelefonnummer inlagt fungerar inte detta.

Men jag är ändå tacksam för att Bank Norwegian har denna policy, att de ifrågasätter köp emellanåt. Just nu är jag glad för att det "bara" är drygt 500 kr, inte 5000 kr. Köpet har reklamerats och jag förväntar mig inget annat än att jag får pengarna tillbaka. Får jag inte det så får nog Norwegian kort tillbaka från både mig och mannen min.

7 kommentarer:

 1. Alltid trist att förlora sitt kort och ändå skönt att B.N. har viss koll. Vi vistas mycket i Spanien och utomlands och har via Skype en pott med pengar 100 sek som laddas på och då ringer vi billigt till vanliga telefonnummer runt om i världen för då och då är det ju samtal som måste ringas.
  Vad gäller alla kort, även kreditkort, så vet jag flera som i Spanien drabbats på att någon handlat på kortet och då även i större butiker som Carrefour och liknande. De som plockar koder och utnyttjar kortet har ju detta som jobb och är väldigt skickliga på det. Tyvärr.
  Hoppas det löser sig till det bästa.
  V(i är väldigt nöjda med våra Norwegiankort och de är förmånliga att använda, inga uttagsavgifter heller i automater och poängen använder vi till resor.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har också varit nöjda.
   Vi har också Skype (fick vi ju använda när vi hade inbrott) men det funkade halvdant och hackigt att ringa till fasta nummer upplevde vi då. Till andra Skype-kontakter funkar det klockrent. Kanske borde tipsa Norwegian om att skaffa ett Skype-nr med tanke på att så många är utomlands när de behöver hjälp.
   Det är skrämmande hur enkelt de verkar kunna komma över information. J-a skitstövlar!

   Radera
 2. Ni har kanske dåligt internet (som det oftast är i Spanien) Brukar ringa till min dotter(i Norge) til hennes mobil och det fungerar oftast jättebra. Det sparar en hel del pengar.
  Vi ska till Fuengirola om 2v och undrar om du vet vart man kan köpa en sticka med Internet till sonen som annars lär få abstinens då lägenheten vi hyrt inte har internet.
  //M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stackars liten... Fast jag förstår honom, hade nog också fått spader. :) Tror att det finns lite överallt, vi köpte t ex på Carrefour när vi semestrade för snart tre år sedan. Vill du ha hjälp på svenska så finns ju Daytona mitt i smeten. Ska kolla med mannen min, han har bättre koll på det där.

   Radera
  2. Hittade detta på Carrefour i alla fall:
   http://www.carrefour.es/telecom/internet-movil-contrato/plan-mensual-1-gb/

   Radera
 3. Tack. Bra att slippa leta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pratade med mannen min. Det beror ju lite på vad er son vill göra. Kolla mail, surfa runt, spela spel? Bara mail funkar det väl med USB-sticka men annars kan man hyra en liten bärbar wifi-router, en sk MiFi. Tex som denna: http://www.wifirental.es/wordpress/?page_id=58 eller på Malaga Car, där kostar den 3 € per dag när an hyr bil hos dem.
   En bekant kunde hyra en via hyrbilsföretaget på Malaga flygplats.

   Radera