måndag 30 mars 2015

I butiken: fisk

Alltså... jag och det här med fisk...

Fisk...

Jag är urdålig på att laga till fisk (mannen min är den förste att hålla med om det, jag lovar!) så därför äter vi det sällan. Tyvärr. Jag brukar däremot försöka äta det när jag går på restaurang så det är inte det att jag inte tycker det är gott eller så.

Men en av sakerna med att flytta till Spanien var ju det här med att äta mer fisk, laga till mer fisk. Och det borde ju vara enkelt, fiskdiskarna är ju en hel buffé som ligger där på den krossade isen så snyggt och inbjudande. Men vad gör det, jag vet ju inte vad det är!

Så här kommer det en firrelista! Vill man veta mer om fiskarna (t ex om var de i Andalusien fiskas) kan man läsa om dem här. Även Eroski har en bra sida med information.

Men först: fisken på tallriken heter på spanska el pescado men när den kunde simma i havet hette den el pez. Hade den gänget med sig i havet så kallades de för Los Peces.

Perca
Abborre
 
Dorada
Guldbrax
Trucha
Forell
Besugo
Havsbrax
Mero el cherna
Brun havsabborre
Lubina
Havsabborre
Sargo
Havsruda
Merluza
Kummel
Salmón
Lax
Caballa
Makrill
Rape
Marulk
Rodaballo
Piggvar
Breca
Rödpagell
Salmonete
En mullusfisk
Platija
Rödspätta
Lenguado
Sjötunga
Sardina
Sardin/sill
Boquerón
Skarpsill
Jureles
Taggmakrill
Pescadilla
Vitling
Bacalao
Torsk
Atún 
Tonfisk
Bilderna är lånade från www.svenskfisk.se och från www.pescaderiascorunesas.es 

Saknar du någon vanlig matfisk eller hittar något som du tycker inte riktigt stämmer, hojta till med en kommentar! Jag kanske t o m ändrar i mitt inlägg... :)

6 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag är verkligen ingen matlagare men lyckades laga fisk när jag kom hit för det finns ju så stort utbud. I början stod jag i kö i fiskdisken men sen började Mercadona filéa och lägga i "lådor" av frigolit, blåa, på sidan om
  disken. Dom fick för sig att korta av fiskdiskarna men det gillar inte spanjorerna så nu är dom lika långa igen
  Bäst och godast smak är Lubina nr 6 på din lista. Lite olja i en ugnsfast form, peppar och salt på skinnet och lika på vita sidan som läggs uppåt.
  Klar på 20 min. Tillbehör är du säkert bättre på, för mig är det potatis, grönsaker som gäller. Såser av typ youghurt till kan man ju ha men. Tvåa är trucha för mig. Ingen har nåt ben att tala om...hittar nåt enstaka litet kanske...sytråd :) Salmón, speciellt kotletterna är goda. Dorada är god lite fetare än Lubina men lite mer ben i, Många gillar den bäst...delikatess.
  Steker alltid i ugn, pytteliten separat. Kostar 50E :) Mindre os.
  Torsk ska man köpa färsk för här läggs den i saltlake och är ursalt.
  Köper aldrig den.
  OK, köp filéer in i ugnen (200 gr) och hur lätt som helst :-) Man ser ju att den är klar och inte genomskinlig. Inte för länge inne.
  Äter 5 ggr i veckan här nere. Man ska ju äta minst tre ggr /v...säger "dom".
  Chao P ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lubina är gott. Det åt jag på restaurang. Merluza rekommenderas också.
   Och vad duktig du är med fiskätandet!

   Radera
  2. Hej Igen!
   Jo men enklare matlagn finns inte :-) F ö är jag kass! Merluza gillar jag inget vidare. Inte mycket smak men nån stark sås till så...annars kan man ju göra vit sås som man har till lutfisk och såna kryddor :) Ska prova det. Den smakar ju så lite i sig och den avdunstar mycket vatten.
   I ugn blir inget hårdstekt som är fel med fisk i stekpanna i bland.
   Chao P ♥

   Radera
  3. Jag har ätit stekt merluza med smör, salt. peppar, citron och persilja. Det var jättegott!
   Bechamel heter den vita såsen, gör sig bäst i en lasagne, i mitt tycke... Lutfisk... Blä, om du ursäktar.

   Radera
 2. Du har glömt den bästa och enklaste fisken att tillaga säger min fru. Rosada, köp den på fiskaffären på Avd Acapulco. En av de äldsta fiskaffärerna i Funkan. Köp färsk eller så finns det fryst. Stek på hög värme med lite salt på för den kräver lite mer tid i stekpannan. Köper du färsk så kan du få du med fiskbenen till att koka en fiskfond.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Den där förbenade affären är alltid stängd när jag är där. Samma sak med köttaffären snett emot! Men jag har sett folk köa utanför. Får väl ta och tajma det lite bättre.

   Tack för tipset!

   Radera