torsdag 14 april 2016

MOSS-inbetalning

Det som hänger är spansk mossa!
Jag lovar, det heter så!
Bilden är lånad från Pinterest.
Nu ska ni få höra, här är det byråkrati på hög nivå!

Mannen mins företag säljer över hela världen och levererar man elektroniskt (e-service) till slutanvändare inom EU så ska man debitera mottagarlandets moms (det är lite mer att ta i beaktande men väldigt kortfattat är det så). En gång i kvartalet så ska företaget göra en MOSS-rapportering, dvs specificera hur mycket moms till vilket land och slutsumman ska betalas in. För att allt ska hamna rätt måste vi få en kod från banken som revisorn måste lämna i skattedeklarationen. Mannen min gillar inte administration så den sköter jag samt konversationerna runtomkring (så att allt blir sparat på ett ställe). För oss blir tågordningen därför så här:
 1. Vår revisor sänder mannen min ett mail med information om vilken skatt det är (modelo 368), vilken period och hur mycket som ska betalas.
 2. Mannen min vidarebefordrar mailet till mig.
 3. Jag kollar att siffrorna stämmer med mina noteringar om hur mycket som har sålts.
 4. Jag mailar tillbaka informationen till mannen min med formulering till sin bankkontakt.
 5. Mannen min mailar formuleringen till sin bankkontakt.
 6. Bankkontakten betalar från kontot och mailar tillbaka en kod till mannen min.
 7. Mannen min mailar koden till mig.
 8. Jag mailar koden till revisorn.
 9. Han mailar mig och tackar för koden. Varsågod.
Hade jag fått bestämma hade mannen min en gång för alla lämnat en fullmakt till bankkontakten där det står att jag får lämna in och mottaga denna informationen precis som vår revisor. I fortsättningen skulle det då bli så här:
 1. Vår revisor mailar mig informationen med belopp osv.
 2. Jag dubbelkollar beloppet.
 3. Jag mailar bankkontakten.
 4. Bankkontakten betalar och mailar revisorn koden med kopia till mig.
Snipp-snapp-klart!

Hade jag litat på revisorn hade det kanske endast kunnat skötas mellan bank och revisor men tyvärr har det visat sig att jag bör kolla uppgifterna först.

Och tur att det endast är en gång i kvartalet. Hade det varit varje månad hade jag tvingats ha ett allvarligt samtal med banken, tror jag! :)

16 kommentarer:

 1. Vilken tur att jag avvecklade min enskild firma för 10 år sedan och att jag gjorde det här och inte i Spanien. Eller rättare sagt - tur att jag aldrig öppnade ett företag i Spanien...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast MOSS är även i Sverige. Skillnaden är att det är lite lättare emellanåt där, rent byråkratiskt sett. Och man förstår oftast orden även om man inte alltid fattar varför. Här förstår man varken ord eller orsak många gånger. :)

   Radera
 2. Hej Emma ja man skall inte lita på någon .För om det blir fel så kan man inte skylla på revisorn erkki .Nu har vi 19 grader i polen men för kalt för mig och hälsa mannen att han har tur som har dig .Samma sak för mig min fru sköter alt det där fast vi har ingett företag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, han har tur han! Det har han sagt några gånger men han får gärna säga det igen. :)

   Radera
 3. Spanien är mer byråkratiskt än Sverige. I Spanien så har de oftast inga personliga uppgifter om person/kund på datorn. De märkte vi så väl vid vårt husköp. Vilken tur att detta inte måste upprepas varje månad. Vilken tur att din man har en sådan tålmodig FRU. Ha en riktigt fin fredag. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag försöker ju påminna honom om det emellanåt! :)

   Radera
 4. Varför ska saker och ting vara enkla? Vad skulle man då göra med all sin tid? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det var väl en knäpp fråga från dig! :D Blogga, så klart!

   Radera
  2. Fast dom där knäppa sakerna ger en ju bloggmaterial också ;-)

   Radera
  3. Så sant, så sant. Posivitv tänkande!

   Radera
 5. MOSS-inbetalning är ett väldigt bra namn, förresten. På en sån mossig hantering... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och jag tyckte mossan på trädet var så mycket trevligare. Spansk mossa var liksom passande även om jag först tänkte ta en bild på kuddmossa. Vilket också hade passat för ibland undrar man ju om de sover ...

   Radera
 6. Ja du, kanske de lever under mottot; varför göra det enkelt när man kan göra det svårt!?!?
  Nu är jag tillbaka hemma i Elviria efter 8 dagars jobbresa. Ska ta det lite lugnt över helgen!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett mantra som verkar stämma in bra. :)

   Ja, ta en cider och ta det lugnt! :D På Día och Carrefour finns det små ciderflaskor som är rätt goda, de är inte så sötsliskiga som de svenska.

   Radera
 7. Varför inte göra ett allvarligt försök att sälja in din "Snipp-snapp-klart!" -modell. Men, det är väl nästan som att svära i kyrkan kan jag tro. Spanien är ju ändå Spanien och ska väl så förbli.
  Man ska inte hasta med förändringar. Mañana, mañana.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Risken är ju att då får de mindre att göra och då blir de överflödiga. Arbetslösheten, du vet. Den är ju rätt hög här ...

   Men man kan ju undra om energin läggs på rätt saker emellanåt. Samme bank har inte gett mig svar på en fråga jag har ställt sedan snart ett år tillbaka, jag ska nämligen ha pengar av dem, så då är det väl inte lika intressant att det reds ut.

   Mañana-mañana-mañana...

   Radera