torsdag 28 april 2016

Poolen - akt 11

Lite suddigt blev det,
stod i dörröppningen och fotade lite försynt.
Det är (kanske lite väl) många poolinlägg just nu men det är ju så mycket som händer på den fronten just nu! 

Reparationsdags! Onsdag - dag 1

Så kom de, de två männen från Ferto Piscinas för att påbörja reparationerna och renoveringen av poolen. Och självklart var han den mer pratsamme helt hopplöst andalusiskt svår att förstå. Men han var lika glad för det! Så då var väl jag med det.

- No problemas! sa de båda när jag försökte förklara varför poolen inte var helt tömd. De la ned en dränkpump (sa ju det!) och körde ned slangen i golvbrunnen närmast poolen. Detta upptäckte jag efter en stund.
- Ajaj, det är inte så bra! Grannarna Holland kommer inte att bli så glada för då rinner det ned till dem.
- OK, sa de. Eller snarare Vale.
Och så tänkte jag mig inte för så när jag gick ut ytterligare en stund senare så hade slangen tryckts ned i golvbrunnen utanför duschen, pumpen hade inte slagits på än.
- Å nej, inte så bra. Då kommer vattnet upp i duschen!
- Calle? Gatan? sa den Glade.
- Sí, sa jag.

Jetmunstycke-diket
Nöjd med det gick jag in igen och tänkte att det här huset behöver banne mig en bruksanvisning! Poolen tömdes nu helt i alla fall medan de båda männen bankade, mejslade, hamrade, slamrade, grävde ...

Jag hörde en bil stanna utanför huset och tittade ut. Emabesa, vattenbolaget. En gubbe hoppade ur bilen och ställde sig att titta på det rinnande vattnet, det som bara rann ut på gatan mer eller mindre. Upps!
- Gå ut och prata med honom, sa mannen min.
Feg som jag är skickade jag ut den Glade i stället. :D Jag tänkte att han kan nog bättre förklara vad som försiggick. Själv stod jag en bit ifrån, beredd med numret till Naira, hon som vi hyr av. Men det behövdes inte, den Glade kom tillbaka och sa att det var inga problem. Puh!

Arbete fortsatte, bankande och grävande av sten och sand. Både hål och hög växte.
Jag tog ett kort och skickade till Naira.
- Mamma Mia!!!! svarade hon.

Skimmerhålet
Och jag förstår henne, här är det uppgrävning på hög nivå. Eller snarare låg. De har grävt och bankat bort den gamla skimmern på ena sidan. På den andra har de grävt och frilagt jetmunstyckena samt hela röret, det där som Juan på Jimenez gått bet på en massa gånger. Nya munstycken är monterade på poolkanten men inte anslutna än så klart. Imorgon kommer de tillbaka för att fortsätta, undrar hur långt de hinner innan helgen.

Återigen är jag fascinerad över arbetsviljan. De jobbade lugnt och metodisk och fick saker gjorda. Inget slappande, jag tror inte ens att de åt något under de sex timmar de var här.

Bottenavloppshålet.
När jag hade hämtat sonen vid skolan hade de åkt. Jag hoppade ned i den tömda poolen för att titta närmare på vad de gjort och skicket på poolen. De som diagnosticerade poolen, Grupo Vico, hade rätt: det finns sprickor i glasfiberbaljan. Eller egentligen sa de ju att det fanns begynnande sprickor. De här var inte bara begynnande, det rann sakta en vattendroppe ifrån en spricka, vatten som kommer från den mättade jorden på andra sidan. Där golvbrunnen en gång suttit är det nu en sandgrop, den har fyllts med vatten från den intilliggande sanden.

Det här är verkligen välbehövligt.

10 kommentarer:

 1. Nu verkar det flyta på :-) Härligt! Och vilket ögongodis till utsikt ni verkar ha från ert poolhäng!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är riktigt fin! Och jag hoppas det flyter på att vi själva snart kan få flyta däri.

   Radera
 2. OMG säger jag bara! Ett omfattande jobb, minst sagt. Påminn mig att aldrig hyra/köpa ett hus med pool som jag ansvarar för;-)

  Har också bara bra erfarenheter av spanska hantverkare. De kan sin sak, tar knappast ut tre timmars siesta utan jobbar på. Dessutom är de alltid trevliga!
  Ser framemot akt 12:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det här är väl en engångsgrej, får man hoppas. Och köper man ett hus får man väl kolla noga. Men överraskningar får man ju alltid på ett eller annat sätt. Vatten beter sig liksom som ogräs, det är där det inte ska vara.

   Radera
 3. Svar
  1. Haha!

   Det här är inte så väldigt mycket större. Brukar kalla det för ett glorifierat badkar. :D

   Radera
 4. Bra med dränkpump.
  Hål vid hål jag ser varthelst jag ser.
  Jag väntar ivrigt på akt 12.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt med ivriga läsare! Den kommer men idag blandade jag upp med lite annat. :D Men var så säker, akt 12 kommer, den ligger i utkast.

   Radera
 5. Nu ser det ut att bli ordentligt gjort! Tur att dom åkte sin väg dom där från vattenbolaget... Det är ju inte så att det behövs mer krångel, direkt.

  Hoppas allt kommer att bli bra nu!

  Hur kom du upp ur poolen, förresten? Gick badstegen tillräckligt långt ner? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä fy. Jag hann bli riktigt nervös! Man vet ju aldrig vad de stora bolagen får för sig. Men antagligen hade han bara kört förbi och sett det och ville völ kolla så att ingen fått en läcka. En granne hade det och betalade 4000 € i vatten. Helvete vad mycket pengar för ingenting!

   Vem har sagt att jag har tagit mig upp ur poolen? :D Nä, vi har faktiskt trappsteg också, de syns på den första bilden. :)

   Radera