lördag 18 april 2020

Lördagsgodis 2020 vecka 16

Tänka sig, en vecka till har hasat sig fram. Dags för lördagsgodis!

Paella på gång ...

Godisbit nr 1
Paella! Jag blev sugen på något med ris och hittade kycklingfiléer i frysen. Paella var det länge sedan jag gjorde så jag kollade runt lite och hittade ett recept på paella/kyckling med ris som jag i stort sett följde. Nu hade jag ingen saffran hemma och bönerna byttes ut till ärtor. Paprikan fick bli den grillade paprikan jag hade i frysen, någon chorizo hade jag inte ... Ja, det var det där med att följa recept.

I alla fall, det blev jättegott! Eftersom jag körde morötter, paprika och lök i mixer fanns det inget annat än ärtorna för sonen att peta bort. Jag tror det är bäst jag noterar hur jag gjorde för det där måste jag göra igen.


Godisbit nr 2
Startad surdeg! Jag hittade äntligen ett recept jag tänkte jag kunde följa. Många utgår från att man dag ett blandar mjöl och vatten i lika delar, dag två häller man av hälften och sedan tillsätter lika mycket nytt, dag tre upprepar man gårdagens beteende. Då mjöltillgång i butikerna inte är helt tillförlitlig och jag inte gillar att slänga så har jag valt bort dessa. Verkar smartare med de som man tillsätter en mindre mängd varje dag.

Men om någon vill försvara/förklara det där med att hälla bort vore det väldigt intressant att veta varför! Vad blir det för skillnad? Vad fyller det för funktion? För jag förstår faktiskt inte.

Men nu ska jag snart kunna börja använda surdegen, då behöver jag inte tänka på att ha jäst hela tiden! Bara försöka komma ihåg att hålla surdegen aktiv. Spännande.


Som en parentes kan jag berätta att mjöl fanns denna vecka på både Lidl och Mercadona så nu har jag 11 kilo hemma! Jäst däremot är tvärslut (vilket var orsaken till besök hos två butiker)! Till och med bakpulvret var slut på Lidl och det var bara någon enstaka förpackning kvar på Mercadona-hyllan. Jag passade på att plocka åt mig en.


Godisbit nr 3
Nisperos-tider! Jag kom hem från affären och stack lite förstulet upp handen i nisperosträdet hos grannen som bor mittemot oss.Moget föll det en frukt i min hand och jag plockade åt mig en till från grenen som hängde över muren.

Då kom den andre grannen, Herr Nisperos, som bor intill. I händerna hade han en hel bunke med nisperos, han höll precis på att plocka från sitt dignande träd! Så snällt! Han ställde bunken ifrån sig på marken så att jag kunde ta den - socialt avstånd.

De mådde bra men för en månad sedan hade de alla tre (hans fru, vuxne son och han själv) varit väldigt trötta, haft hosta, lite ont huvudet, en släng feber. Precis som sonen.

19 kommentarer:

 1. Paëllan såg god ut, men precis som sonen hade jag petat bort ärtorna, hade gjort likadant om det hade funnits bönor.
  Det där med surdegen är överkurs, så jag hoppar över.
  Skrattade gott åt jästförpackningen. Bilden ser ut som om paketet innehöll en mix för sockerkaka. Antar att det är torrjäst som du använder eller!? Jaja, jäst som jäst - eller inte;-)
  Gulligt att grannen delade med sig av nisperos. Bara tacka och ta emot.

  PS. Är sonen frisk nu? Har du och mannen din klarat sig? Hoppas det. DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jästförpackningen på bilden är bakpulver, det man använder till sockerkaka och småkakor. Att baka bröd på det blir inte bra, det är ett helt annat sätt att baka för när du bakar med riktig jäst så sker jäsningen normalt innan samt i ugnen medan med bakpulver (vilket är bikarbonat blandat med potatismjöl) sket jäsningen (eller uppfluffandet) endast i ugnen.

   Så "eller inte" är det som stämmer.

   Sonen går fortfarande och hostar emellanåt. Vi andra går och känner efter men tror inte att vi känner något. Vi försöker att hålla avstånd men det är ledsamt att inte få krama och pussa på sonen som man vill.

   Radera
 2. Vad gott med paella och visst kan man improvisera. Den verkade ju bli populär hos familjen. Å andra sidan så är det roligt att testa lite nytt.
  Vad gäller surdeg så har vi ett par bitar här hemma och har haft länge. Har ärvt dem. Här hemma är det mest maken som bakar och han använder surdegen ofta. Men hur den kommit till har jag ingen aning om.Men säkert kan någon förklara hur detta med att "hälla bort". Men du kan ju testa båda varianterna och se om det blir skillnad.
  Vad gott med nisperos. Vi brukar ju vara i Spanien så här års och då få/plocka dem. Gott att bl.a göra marmelad av dem men även att äta.
  Hoppas att ni mår bra.
  Ha det så bra ni kan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst kan man improvisera. Frågan är bara hur mycket man kan göra det och fortfarande kalla det paella?

   Perfekt att maken håller igång surdegen! Läste om en som haft sin i nio år så det är bara att mata och använda den!

   Ja, jag funderar på att koka ned några i socker, de håller ju inte hur länge som helst. Och det finns mängder kvar på träden!

   Radera
 3. Gott med paella! Kul att den blev lyckad! Jag ska också laga, men det blir en skaldjurspaella. Räkor har vi i frysen, och i mataffären idag hade de finfina snäckor (någon slags mussla).

  Jag har ännu inte lyckats få tag i jäst. Helt omöjligt här! Lycka till med surdegen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min paella är nog långt ifrån den din svärfar lagar, vet att du brukar skriva lyriskt om den. Men å andra sidan vill jag inte ha kanin och sonen skippar gärna skaldjuren. Gott blev det i alla fall.

   Jag hittade ju inte heller! Tror du får börja fundera på surdeg om du ska baka bröd själv, ja om du inte kör bakpulverbröden.

   Radera
 4. Nisperos hade jag aldrig hört talas om. Googlade och fick då upp namnet "japansk mispel"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer! De är jättegoda, en frisk smak som påminner om plommon och aprikos men ändå inte. De är syrligare. Men söta.

   Jag tror de brukar finnas ibland i välsorterade ICA-butiker i Sverige med men risken är som alltid att de är smaklösa. Håll koll efter dem när ni sedan får bege er ut på resor igen. Mars-april är de mogna här hos oss.

   Radera
 5. Men fy vilket sätt att mixa morötterna! Rena sabotaget ju. Då går dom inte alls att sortera bort... Annars såg paellan god ut :-)

  Vi har inget mjöl alls hemma. Bakning går bort helt här. I Sverige hade vi alltid ett paket med idealmjöl för redningar mm, men nu reder vi oss utan idealmjölet :-D

  Snällt av grannen att stoppa dig från att palla mer frukt ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, om du visste vad jag mixar ned i maten! Jag säger ibland till sonen att ge f-n i att peta i maten för han kommer inte att hitta någon lökbit i alla fall! Jag gjorde sjömansbiff i tryckkokaren för ett tag sedan och där hade löken helt smält bort, han tyckte det var jättegott, inget pet.

   Jag bakar ju för jag tycker det är kul och för jag är så himla trött på bröden i butikerna.

   Ja, han stoppade mig! Attans också! Men det finns mer frukt!!!

   Radera
 6. Din paella ser jättegod ut och det var den naturligtvis också. Så vad spelar det då för roll vad som stod i receptet?

  SvaraRadera
 7. Jag föredrar Paella med skaldjur men jag tycker om allt med ris=) Såklart tar man vad man har som reserver. Kul att du lyckades få till din Paella=)
  Instämmer med Ama här har vi heller ingen vetemjöl. Förutom Maizena till redningar, Husk och Mandelmjöl. Vi äter sällan bröd förutom till smörgåstårtan i söndags. Om jag ska köpa mjöl så blir det glutenfritt. Det har sina orsaker......
  Jag har aldrig provat Nisperos men i med det att jag gillar plommon så nyfiken som jag är kommer jag prova dessa frukter i framtiden =) Tack för tipset <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, jag föredrar nog också med skaldjur men utan bläckfisk. Det vill jag inte ha.

   Vi äter mycket bröd, jag är så glad att ingen av oss är glutenintoleranta! Det verkar jobbigt även om det med åren nog har blivit lättare. Vi gillar bröd och jag gillar att baka.

   Nisperos tycker jag verkligen du ska prova! Det ska vara en sådan där mirakelfrukt som är bra för både det ena och det andra. Men inte för många, då säger magen ifrån. Kolla i grannskapet, finns säkert dignande träd. Annars finns det i butikerna, såg dem på Lidl när jag handlade senast. De i butikerna är lite större, som en mandarin kanske, medan de som växer här är som aprikoser eller mindre plommon.

   Radera
  2. Jag ska absolut prova dessa annorlunda frukter. Gillar nytt=)
   Nu hör det till saken att vi inte är glutenintoleranta men från att ha ätit LCHF kost utan vetebröd så är det en bra övergång att äta bröd utan gluten. Mr U påstår att han mår bättre i magen. Ha bra i ett regnigt Spanien ÷(

   Radera
 8. Spännande med surdegen, hoppas det går bra. Än så länge har jag haft tur att hitta jäst. Handlar bara var tredje vecka nu i Corona-tider och det har funnits jäst just när jag har handlat :) Bakar också mycket. Såg att du skrev i ett svar att du är less på affärernas bröd, samma här. Jag är uppväxt i ett bageri och fick alltid färskt nybakat bröd. Sommarjobbade hela min uppväxt på bageriet och bakandet hänger i fortfarande. Tycker det är jättetrist med affärsbröd. Förutom hönö-kaka som jag kan bli vansinnigt sugen på ibland :)
  Och även när det gäller matlagning gör jag som du, utgår från ett recept och sen ändrar lite hit och dit beroende på vad jag har hemma och behöver bli va med. Frukten har jag inte hört talas om, undrar om den finns i affärerna här? Må så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det spanska brödet är ju ännu värre än de svenska, det är bara vetebröd, möjligen med graham och graham gillar jag inte. På Lidl finns visserligen det där fullkornsbrödet som är som en fyrkant men då har det gått åt andra hållet. Fast jag köper det ibland.

   Jag tror att nisperos kan dyka upp i välsorterade butiker i Sverige, japansk mispel kan det kallas för då. Misstänker dock att de då kan vara smaklösa. Här är de en liten smak- och juiceexplosion i munnen!

   Radera
 9. Den paella ser god ut! Ibland får man fantasin spela när man inte har det man egentligen skulle haft.
  Kan inget om surdegen i kemisk bemärkelse, tyvärr.
  Trevlig granne, så ni fick lite nisperos, gott.
  Sköt om er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ibland måste tillgången styra, inte receptet. Eller ibland ... Oftast är det tillgången som styr, receptet får vara vägledande.

   Ja, nisperos är mumsigt! Undrar om du kan odla det hos dig?

   Radera