måndag 28 mars 2016

I nisperosens tid

Det där var väl en rubrik som en del fick läsa om några gånger! För vad är en nisperos? Vad är det för en konstig ros? Antar att det blir ännu värre om jag skriver Eriobotrya japonica. Men hjälper det om jag skriver japansk mispel då?

Vad jag pratar om är ett träd som jag inte riktigt kan bestämma mig för om jag tycker att det är vackert eller inte. Kanske beror på skötseln.

Oavsett så är det så här års i Spanien tid för dess frukter att mogna, snart kommer de även i butikerna. Och de är ju sååååå goda!

Där vi bodde i radhuset förut fanns det i den fina trädgården ett träd med dessa frukter och jag och Fru Sydafrika stod och babblade vid poolkanten medan vi tittade ut över Medelhavet, vi sträckte ut en hand och fick tag i en nisperos som skalades och sedan avnjöts. Härligt!

I vår trädgård nu finns tyvärr inget träd men flera av grannarna har! Och frukterna sitter ju bara där på trädet! Fåglarna har börjat upptäcka dem och det ligger frukter på marken. Får man plocka om det hänger ut över deras mur, tro?

Två-tre frukter har jag pallat! Kanske någon till. Men det känns ju lite sådär... En sak om sonen gör det men jag borde kanske be om lov först. Sonen bör väl det också men barn är ju ändå barn och det tillhör definitivt barndomen att palla frukt! Grannen Herr Holland, han som bor närmast oss, han vet säkert statusen på grannarna, om de är där eller inte. Han verkar ha koll på vår gata, han. Borde fråga honom!

En nisperos samt två stora vackra kärnor, frukterna kan
innehålla fler kärnor än så men då är kärnorna mindre.
I förrgår slumpade det sig så att jag var ute och kollade myrläget medan Herr Holland var ute på gatan och lekte med barnbarnen. Herr Holland kan nog ungefär lika mycket engelska som jag kan spanska så det var dags för spanskaträning! Jag framförde mitt ärende och han sa vänta lite! och sprang ned till den andre grannen, det med det dignande nisperosträdet, och kommer tillbaka med grannen i släptåg. Och självklart får jag plocka! Så mycket jag vill! De behöver nog någon dag till på sig för att bli ännu lite sötare, man kan få dem att mogna fortare om man slår in dem i tidningspapper precis som avocado!

Vad snällt! Trevliga grannar!

Idag när jag skulle kolla brevlådan så stod det en liten plastförpackning med nyplockade nisperos, grannen som jag härmed döper till Herr Nisperos vinkade glatt från sin trädgård och jag ropade Gracias! och vinkade glatt tillbaka!

Och åh! Vad goda de är!

EDIT:
Det heter un níspero, dos nísperos så egentligen borde rubriken ha varit I nisperons tid. Och då kanske ni i stället undrat vad det är för ett konstigt (och felstavat) päron.

16 kommentarer:

 1. Vilken snäll granne!! Jag tror att jag har gått förbi dessa frukter. Jag kan IAF inte komma ihåg att jag har smakat dessa. Nu måste jag ju kolla efter dessa i affären. Tack för tipset min vän

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag en stund senare skulle hämta sonen vid skolan så kom Herr Holland med en påse han med! Hans bror har en finca så han hade plockat till mig där.
   Det värsta är att man ska inte äta för mycket, man kan må dåligt av dem då har jag hört. I alla fall om de är lite kärva.

   Men det är så snällt!

   Radera
 2. Aldrig hört talas om den frukten, men den verkar ha nå't med Japan (japonica) att göra, å jag älskar allt som rör det landet. Å vilka underbara grannar du har som delar med sig. Dags att köpa några flaskor vin (som ju inte kostar nå't här) och tacka grannarna;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är völ så att man delar med sig av sitt överflöd och vi har citroner så det räcker och blir över. Herr Holland har plockat en stor kasse, jag har delat ut till höger och vänster och finns hundratals kvar ändå. Som äpplen på hösten i Sverige. Fast som tur är mognar inte alla citroner på en gång.

   Radera
  2. Det är lite konstigt att den heter japansk mispel (finns visst en tysk också) med tanke på att den ursprungligen kommer från Kina. :)

   Radera
 3. Japp, jag fick läsa flera gånger ;) Men nu är jag lite klokare :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va bra! Inte en dag som är förlorad, alltså.

   Radera
 4. Går det att göra marmelad på dem? De söta frukterna menar jag. Inte de söta grannarna....

  SvaraRadera
  Svar
  1. :D

   Jag tror faktikstk att man kan göra något av dem. Kollade som hastigast igår och vad jag först hittade var något som höll på att ge mannen min kväljningar: öl på nispero.
   Men jag har för mig att jag sett att man kan använda dem som plommon.

   Radera
  2. Alltså använda dem på samma sätt som man använder plommon, menar jag.

   Radera
 5. Kallas för loquat i USA; har provat loquat
  marmelad. Hyfsat gott.

  Ruth i Virginia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den heter det i England också. Men marmeladen, äter man det till mat eller på rostat bröd?

   Såg att man kunde göra chutney, det verkar bättre. Mmmmm.... chutney!

   Radera
 6. Jag är så rysligt allmänbildad så jag hade inga som helst problem med rubriken :-) (Eller så beror det på att det är en väldigt vanlig frukt här... ;-) )

  Lite fegt av dig kan jag tycka... Pallad frukt är mycket godare ;-) Mycket snällt av grannen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hade du inte vetat vad det var så hade du nog varit motsatsen till vad du kallade dig. :)

   Jo, pallad frukt är gott! Eller man inbillar sig att de där sura omogna äpplena är goda i alla fall. :)

   Och jag som tyckte jag var modig som bad grannen om lov! På spanska och allt!

   Radera
 7. Delad glädje, dubbel glädje; nisperos blir en jättegod marmelad eller sylt, bra för oss som är allergiska mot stenfrukter.M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har jag läst att man kan göra. Det kanske man skulle prova på! Borde bli en ganska frisk smak.

   Tack för tipset!

   Radera