onsdag 2 mars 2016

Drag och blåst

Spingan syns uppe till vänster.
Frågan kom upp i kommentarerna om vi hade bra ventilation i huset. Vet inte riktigt vad jag ska svara på det för jag tycker jag har lite motstridig information ifrån huset.

Å ena sidan kämpar vi med att det bildas mögel i taket i flera av rummen. Det är ju ett tecken på att det är dålig cirkulation. Men vad det troligen mest bevisar är ju att det är väldigt mycket fukt som tränger upp underifrån, dräneringen är nog rätt obefintlig. Det här är ett väldigt vanligt problem med spanska hus, butikernas sortiment med luftavfuktare modell "Torrbollen" är rätt stort precis som olika medel för att dölja odörer. Fru Higuerón som jobbat inom bostadsmäklarbranchen nämnde att man borde egentligen inte köpa hus på sensommaren och hösten i Spanien för då har det torkat upp så pass att säljarna kan måla om och till viss del gömma undan spåren efter eventuella fuktskador.

Å andra sidan så drar det både här och där i huset! I vardagsrummet/matsalen finns det altandörrar som helt kan vikas undan. Den där berömda gränsen mellan ute och inne som suddas ut och det är helt underbart på sommaren! Men lite lustigt är det att med dörrarna stängda stå inne och se ut i trädgården genom en springa på nästan 1 cm. Den har jag till största del täppt igen med en gummilist, det gick liksom inte att ha det så. Det blev ju värsta korsdraget eftersom det i hallen på andra sidan huset drar minst lika mycket där.

Kolla på det här ljuset, det står ca 20 cm ifrån fönstret intill ytterdörren:


Ja, jisses vad det blåser, både inne och ut! Enligt någon väderapp jag har på telefon blåser det i dag 35 km/h (9,7 m/s) där ute. Men vindarna verkar i alla fall ha vänt, för det är varmare nu. Det är ca 20 grader idag.

Härligt!

18 kommentarer:

 1. Hej köp en fuktmätare inomhus så ser du hur fuktigt ni har .För det är av fukten man fryser av men ni hyr ju så det är väl inte er sak att fixa ventilationen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har fuktmätare, flera stycken faktiskt! Har precis ställt in en i sonens garderob så får vi se vad den visar.

   Radera
  2. En fantastisk manick utan el
   http://www.bauhaus.se/luftsolfangare-gs20-upp-till-150-m.html

   Radera
  3. Ja, det kanske kan vara något. Och Bauhaus finns ju i närheten. Tack för tipset.

   Radera
  4. Hej har ni Bauhaus där nere erkki

   Radera
  5. Jadå! Ligger på vår sida om Málaga, nära bilbesiktningen. Kanske 15 minuter med bil!

   Radera
  6. Kanske ska tillägga att jag har bara kört förbi det ett flertal gånger, aldrig varit inne...

   Radera
 2. I lägenheten har vi inga problem, men nere i garaget kan saker och ting mögla. Att förvara kläder (eller andra textilier) där fungerar inte, om man inte har dom i "dammsugarpåsar" (vacuumpåsar där man suger ur luften med dammsugaren).

  Visst är det härligt nu! Vi hade nästan 25 grader i skuggan idag :-)

  SvaraRadera
 3. Och jag som längtar så efter att få tag på ett extra hem därnere. Låter lika ruggigt som här hemma! Vi har ett på gång nu och när vi var nere på visning nu i februari och då tittade i källaren/ garaget kändes det torrt där. Borde vi ha kollat fukten ändå på något sätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det öär en annan slags ruggighet. Konstigt, nog.

   Om ni ska köpa så ska ni SJÄLVKLART kolla hur det står till med dräneringen. Generellt är de urusla på detta och som du förstår kan det bli rätt jpbbigt!

   Vad roligt! Berätta mer!

   Radera
 4. Ja det är jättekul! Men processen har varit helt snurrig. Kanske skriver säljaren på idag?! Källaren är ett helt garage under hela området. Därför känns det rätt tryggt??!! Trodde jag. Men nu får vi bara ta det som det blir. Spännande är det o jag känner mig mer glad än rädd....tror jag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir säkert JÄTTEBRA! Allt är inte fuktskadat, det är ju för övrigt ett strot problem i Sverige med.

   Hoppas att säljaren skriver under nu då. Vad väntar han på, liksom. SKRIV!

   Radera
 5. Hej brukar du läsa www.spaniaavisen.no står mycket om vad som händer här .Sen har jag letat om du har skrivit något om Mediciner ???är ju mycket billigare här .Det blir väl en varm dag igen så skönt erkki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag läser inte den. Och nej igen, jag har inte skrivit något om mediciner. Tar endast en huvudvärkstablett några gånger per år, som tur är. Men de är mycket billigare. :)

   Åter en riktigt blåsig dag men solen skiner och det är varmt.

   Radera
  2. Hej ja i dag kan man läsa om konstiga saker man kan få böter för här i Spanien erkki

   Radera
 6. En av lägenheterna vi har hyrt, en jättemysig en som vi kallade grottan (på grund av bottenplan, mycket få ljusinsläpp, möglet och kackerlackorna) hade vi ett sådant drag i det pyttelilla vardagsrummet. Jag kunde till slut inte sitta i soffan för det blåste så från fönstret mot bakhuvudet, och på vintern är det inte kul... Men det var mögellukten som var värst. Fast lägenheten var verkligen jättemysig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lät ju sådär: en grotta med fukt och kacklisar. Yick!

   Mögel är ju inte att leka med, direkt. Usch.

   Men det är lite som här: huset är helt underbart, puttenuttigt och gulligt. Men fukten är inte skoj...

   Radera