torsdag 10 mars 2016

Att skaffa spansk sjukförsäkring

När man skriver ut sig från Sverige gäller inte längre det europeiska sjukförsäkringskortet i Spanien. Så ett tips är så klart att ordna sjukförsäkring i Spanien innan utskrivningen. Behöver man vård vill man inte gärna stå där och krångla med detta också.

Det finns två varianter: privat sjukförsäkring där man betalar en summa själv varje månad eller det spanska allmänna. Då vi bara hört bra om det allmänna har vi inte sett någon vits med att skaffa en privat sjukförsäkring. Vet de som har privata men inte riktigt förstår heller varför de har det egentligen. Vill man läsa om vilka rättigheter man har som EU-medborgare i Spanien så kan man titta här, under kapitel 2 står det om sjukvården.

När vi då skulle skriva in oss i den spanska sjukförsäkringen så gjorde jag alla möjliga konstiga fel (som jag sedan i efterhand har hört att andra har gjort exakt samma sak) men för en gångs skulle så tänkte jag inte berätta om det. I stället tänkte jag berätta hur vi skulle ha gjort på en gång, utan alla extrautflykter.

Det första man ska göra är att lokalisera var man har det närmaste Centros de Atención e Información de la Seguridad Social (CAISS). Klicka på länken, skriv in postnumret och välj Centro Comarcales så kommer det upp en lista. Troligen behöver du ändra till en större sökradie än de förinställda kilometrarna.

Nu vet du vart du ska, nu måste du troligen boka en tid där, en cita previa. De olika kontoren har olika rutiner. Cita previa kan man skaffa via internet, med deras app eller ringa dem på 901 10 65 70. Jag tog så klart via internet, enkelt och smidigt och vi fick tid fort, dagen efter.

En liten notering om att boka tid via internet: det är väldigt enkelt, man måste inte ha några spanska e-legitimationer el liknande även om det nog är ännu smidigare om man har det. Jag använder oftast Mozilla Firefox när jag använder internet och jag kommer då inte åt att göra en cita previa, Firefox blockerar dessa säkra sidor. Explorer, Edge och Chrome fungerar dock.

Så nu har du då en tid för dig och de dina. Samla då ihop följande dokumentation (det som du kanske har samlat i Tjocka pärmen):
  • Identitetshandling (pass eller nationellt ID-kort) i original samt papperskopia
  • Det gröna residencia-kortet i original och papperskopia
  • Intyg på att du betalar skatt i landet (från arbetsgivare, registreringsbevis på ditt företag eller blankett S1, fd E121, från svenska Försäkringskassan om du får pension)
  • Födelsebevis på barn, översatt till spanska, samt papperskopia
  • Vigselbevis, översatt till spanska, samt papperskopia (om man som jag inte har inkomst utan "åker med" på mannen mins autónomo, hans enskilda firma)
Nu var det ett tag sedan vi gjorde detta men jag har för mig att de egentligen inte behöll några av papperen, de ville bara se dem. Men var beredd med papperskopior i alla fall.

Vi hade missat det där med Cita Previa och åkte till Fuengirola-kontoret på vinst och förlust efter att ha ringt ett flertal gånger men aldrig kommit fram. Där fick vi en blankett i handen och blev hemskickade med information om att fylla i den och boka en tid. Denna blanketten kan jag inte hitta på internet, det är möjligt att man får den och kan fylla i den på plats. Kanske det var en lokal blankett, en som bara används i Fuengirola-upptagningsområdet. Där fyllde vi i alla fall i vår adress och information om inkomst mm.

Besöket på CAISS gick för oss fort och smidigt och vi fick ett papper med oss hem där våra sjukförsäkringsnummer står.

Med detta papper går man till önskad vårdcentral eller sjukhus och skriver in sig. Efter en vecka kommer de gröna sjukkorten, Tarjeta de Sanidad, TSA, hem i brevlådan.

Mellan vårt besök på CAISS och innan vi fått hem korten hade jag fotat av papperet med våra sjukförsäkringsnummer så jag hade det som ett foto i mobilen. Utifall att...

När du ändå är på CAISS, glöm inte att beställa ett EHIC (European Health Insurance Card - det europeiska sjukförsäkringskortet att ta med på din resa inom EU. Man kan även beställa det via deras hemsida och så kommer det till den registrerade hemadressen efter ca 10 dagar. Så se till att adressen är korrekt på Försäkringskassan, glöm inte uppdatera vid eventuell flytt.

Så hur lång tid tar det då att fixa allt detta? Har man alla papper redo och man har tur att få en förmiddagstid dagen efter bokningen så kan man sedan åka direkt till vårdcentralen och skriva in sig. Så i teorin borde man kunna klara av allt på en dag men teori och praktik är som bekant inte alltid överensstämmande.

10 kommentarer:

  1. Läter nästan som att skicka paket med alla papper, men det verkar gå smidigare med den spanska Försäkringskassan;-)
    Bra och intressant att du skriver hur man ska göra om man nu vill bosätta sig här.
    Du ser jag skriver här och inte där. Anser alltså redan att vår nuvarande lägenhetr vår;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jisses vad mycket det är att ta sig igenom! Tycker jag gjort allt men har ändå lite byråkrati att ta hand om, efterdyningar av flytten. Men för varje gång så kanske det blir bättre?
      Vi får hoppas det!

      Radera
    2. Och du, jag skrev att jag hoppade över hur VI gjorde det, jag skrev bara om HUR man skulle göra. :)

      Radera
  2. Eftersom Anders har sin firma vilande så har vi just nu privat försäkring för sjukvård. Den spanska gratisvården har vi inte rätt till ifall inte nån av oss jobbar eller har firman igång. Orättvist tycker jag, eftersom vi betalar en himla massa skatt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men om ni betalar skatt...? Då förstår jag inte riktigt.

      Radera
    2. Det förstår inte jag heller. Vi betalar skatt både i Sverige och Spanien, och har inte rätt till sjukvård på nåt av ställena... :-(

      Radera
  3. När ska du berätta om hur man får Cl@ve.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det undrar jag med! Vi har ju inte ens skaffat det ännu men det står på att göra-listan. Tack för påminnelsen och tack för att du läser.

      Radera
  4. Jag ar svensk pensionar som bosatt mig I spanien. Min man ar fran ett Icke EU land. Far min man tillhora spanska forsakringskassan nar hans uppehallstillstand ar klart?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om har uppehållstillstånd, någon typ av inkomst och betalar sociala avgifter i Spanien så borde han få det.

      Det är vad jag anser, inte vad jag vet. Du bör prata med någon som verkligen kan sådant, en gestoría eller liknande. Berätta gärna vilken information du får.

      Radera