måndag 11 april 2016

En och en halv burk

Jag ställde mig och skulle precis påbörja en liten rengöring av poolen.
- Buenos días! ropade grannen Herr Holland upp till mig.

Jisses vad rädd jag blev, höll på att ramla i vattnet! Hade inte sett att han stod där och rengjorde poolen, han med. Ja, alltså han rengjorde sin pool, inte vår.

Sedan frågade han om jag ville ha mer nisperos, han pekade på ett stort fat med stooora fina frukter. Ja, några kunde jag ju ta men nejdå hela fatet skulle jag ha, minsann! Fru Hollands bror har en finca i närheten och de hade varit och hämtat hem en hel säck därifrån.


Så där stod jag i köket med en massa nisperos igen! Och då bestämde jag mig för att prova göra lite sylt av dem så som Fru Holland rekommenderade. Hon pratade om syltsocker men det hade jag inget och heller inget pektin så på lite vinst och förlust så totade jag ihop efter eget huvud. Av ett kilo nisperos blev det ungefär ett halvkilo rensat fruktkött (jag valde att skala och kärna ur innan då kärnorna tydligen är lite giftiga), jag kokade det en stund och sedan körde jag med stavmixer, kokade upp igen med socker samt avrundade med askorbinsyra och natriumbensoat som jag köpte med mig från Sverige i somras. En och en halv liten burk blev det!


- Det var ju gott, mamma! Smakar aprikos! sa sonen när han fick lite sylt på en brödbit.


Smaken när den har kokats är faktiskt mycket lik aprikosmarmelad, precis som färgen. Som färsk frukt påminner den mer om plommon, tycker jag.

Jag har fortfarande frukter kvar, det finns mer att plocka. Undrar hur det blir att göra saft av dem? Gelé ska tydligen fungera jättebra. Fast då behövs det nog pektin till även om frukten redan innehåller mycket.

EDIT 2016-04-17:
Jag har tagit bort info om att man som stenfruktallergiker kan äta nisperos. Se nedan kommentar.

6 kommentarer:

 1. Hej Emma et tips gör Finsk Sima till Valborg sök på recept på sima för citroner har vi ju här och apelsiner erkki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant dryck! Och dags att sätta igång med om ca en vecka om det ska vara klart till Valborg, verkar det som. Precis som alla andra traditionsrika drycker så har nog varje familj sitt recept, eller hur?

   Radera
 2. Har aldrig gjort sylt i hela mitt liv och ska nu genast googla vad pektin, askorbinsyra och natriumbensoat är...

  Toppen med en så generös granne. Det är bara att tacka och ta emot. Du lär nog vara sysselsatt med olika nisperossysslor ett tag framöver:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. nte bara EN generös granne utan TVÅ! För en kort stund sedan så tittade jag ut och ser då att det hänger en kasse ifrån Herr Nisperos längre ned på gatan. :) Jättegoda nisperos!

   Och har du aldrig konserverat?! *skakar på huvudet* Det som är så roligt!

   Radera
 3. Hej!
  Hittade precis din blogg och har bara läst några inlägg men jag ville bara berätta att jag är stenfrukts allergiker och jag fick en jätte reaktion första gången jag åt nisperos, hela munnen svullnade upp.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tessan,

   Då ska jag genast ta bort det! Bra att du sa till, det där kan ju gå riktigt illa. Mannen min fick ont i magen av nisperosmarmeladen så jag tror nog att det är en frukt man inte bör äta mängder av.

   Radera