måndag 7 oktober 2019

Krypen i skåpet

Jag skrev ju i lördags om att mitt köksskåp med alla torrvaror invaderats av något äckligt litet kryp. Några frågade hur jag fått dem i skåpet och det kan jag lätt svara på: det har hängt med från affären och tillverkaren. Som jag skrev i en av kommentarerna, jag köpte en gång mannagryn och när jag kom hem såg jag ett rätt stort kryp i förpackningen, centimeterstort (och vilket nu när jag börjat titta runt har förstått var puppan av en polilla de maíz). Att den ska ha krupit in i en förseglad påse under resan hem från butiken är ju knappast troligt ...

För att bekämpa så bör man först ta reda på vad det är man bekämpar. Alltså kastar man sig på Google och skriver först på engelska, bugs in pantry, och börjar titta på bilder av alla äckliga kryp. Denna fick mig faktiskt att skratta mitt i eländet:


Myror, kackerlackor och andra saker man kan hitta. Men duvor? Brukar folk ha problem med dem inne i skafferiet? Nog för att de brukar kallas för flygande råttor ... Jaha jo, det finns visst de som har problem med duvor (klicka på denna länk på egen risk).

Hur som helst, det kanske är bättre att söka på spanska, kanske inte är exakt samma problem överallt i världen. Så vad heter då kryp på spanska? Jag vet ju, men vad 17 var det nu? Pijos är löss, det brukar det komma varningar från skolan om. Google Translate får stå till tjänst och det är oftast bättre att översätta från engelska:


Ja ... jo ... nog är det ett fel, alltid! Plural gjorde bara att det blev ännu fler fel.

Men jo, nu minns jag vad det heter: bichos! Har alltid tyckt det varit ett lite kul ord. Tänker på det snarlika engelska ordet och japp, de kan vara lika djävliga även om de inte har någon etymologisk koppling.

Så jag söker på bichos en cocina och får upp en massa bilder på folk som äter insekter. Alltså, nu börjar jag ju tröttna på det här! De kan få komma hit för ett fritt mål mat om de vill, i alla fall en tapa. För trots att jag skurat och gjort rent så finns de kvar, hittade en nyss.

Det lilla bruna strecket till vänster är krypet, 1 €-myntet är 23 mm i diameter.

De är så små! Hopplösa att fotografera om man inte har en makro-zoom. Här är ett tappert försök med mobilen:


Nej, jag vet fortfarande inte vad det är. Men jag måste nog ta och skrubba rent i skåpet en gång till ... Tur jag inte har varit till affären och köpt nytt än. Och peppar-peppar har jag inget hittat i skafferiet, bara i köksskåpet. Fast det kan ju bero på att i skafferiet är det mest konserver och liknande.

Fotot taget med sonens mobilkamera i en vit (!) plastskål

Annat än att städa och ha allt i plastpåsar och/eller tättslutande burkar (för det har inte hjälpt), kom gärna med tips på hur man får bort dem och framför allt att de sedan håller sig borta!

15 kommentarer:

 1. Stackare! Vidrigt är vad det är! Sedan vår senaste kryp-invasion har jag förvarat alla mjölsorter och annat torrt i glasburkar. Det fungerar på sätt och vis. En glasburk med pizzamjöl stod i godan ro, och när jag nyligen skulle använda mjölet såg ajg en massa gångar som krypen gjort, hål och... ja, kryp förstås. Massor. Som den där lille som du försökte fotografera. Jag slängde hela glasburken. De fanns förstås i påsen innan jag hällde den i burken. Övriga ingredienser använder jag oftare, så det kanske inte hinner... synas om det är några äckelkryp där? Eller så finns det inga. Bläää! Ryser av tanken att städa köksskåpet, det finns skert äckelkryp där! Ett trick är ju att kolla pappförpackningar innan man öppnar dem. Om det är små hål i dem finns det troligtvis kryp därinne, då vet man vad man kan vänta om man öppnar paketet. Bra grej med att ha två ungar - när det gäller städning kan man enbart hinna med det mest akuta, och att städa köksskåp är aldrig mer akut än att plocka i diskmaskin, torka bajs från golvet eller få barnen att äta och sova.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är det där med att isolera krypen så inte all infesteras. Jag har plastburkar som ska vara hermetiskt tillslutna och i dem i vissa fall en ihopknuten påse. Spelar ingen roll. Tror de käkar sig igenom plast och papper ... Jag vill inte ha allt i glasburkar, det blir så himla tungt och jag kommer vara rädd varje gång jag tar ned något.

   Har uppdaterat med ett foto sonen tog på krypet med sin mobil som har lite fler pixlar. Dock tog han med blixt och det blev konstiga reflexer så den ser mörkare ut än vad den är. Skit samma ...

   Nej, inte mer akut men så som det var i mitt köksskåp så hade jag prioriterat köksskåpet framför tömma diskmaskin. Den töms ju ändå när man behöver något. :)

   Radera
 2. Nej,vad trist, jäkla bugs.
  Både i Thailand och i Italien förvarar jag som du. Burkar och påsar. Jag har än så länge inte drabbats men i Thailand hände det var och varannan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är jättelätt hänt. Och har ju inte egentligen så mycket med den egna hygienen att göra eftersom det kommer med i leveransen. Spridningen i skåpet då, möjligen ...

   Radera
 3. Läbbigt när man har fått såna där kryp. Himla svårt att bli av med dom. Att svälta ut dom (genom att inte fylla skåpen igen) går ju nästan inte heller - dom behöver inte mycket mat, dom små otäckingarna...

  Lycka till med fortsättningen! Och hoppas verkligen att det inte dyker upp nån duva där i skåpen... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, hopplöst. Jag fick mjölbaggar här i Spanien och då köpte jag alla dessa burkar och det har funkat jättebra. Men dessa krypen är ännu mindre och jag förstår inte hur de lyckas!

   Nä, inga duvor tack!

   Radera
 4. Usch så äckligt! Finns det inte en spansk variant av Anticimex som du kan ringa/kolla hemsidan och få några tips av. De kanske kan till och med sanera ditt skafferi. Okej, det kostar kanske några Euro, men det är det ju värt.
  Här är en länk:
  https://www.expressen.se/leva-och-bo/gor-det-sjalv/skadedjur/sa-blir-du-av-med-brodbaggar-och-tobaksbaggar-i-skafferiet/

  Sedan läste jag på en annan hemsida att man ska lägga Lägg persilja och ett par lagerblad i skafferiet.

  Sedan ska man även dammsuga runt kanterna ifall krypen gömmer sig.

  Tycker synd om dig. De enda skadedjuret vi sett i lägenheten var två silverfiskar på 38 år alltså. Tackar för det, då jag blir totalt hysterisk vad gäller småkryp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det finns Anticimex här med samt en himla massa andra pestbolag.

   Ska dammsuga kanterna, hyllorna sitter fast. Och sedan klorin!
   I Sverige har jag varit med om silverfisk, fläskängrar, mjölbaggar, möss ... De fanns redan när vi flyttade in på de olika ställena så jag känner mig inte skyldig. Här hade vi ju mjölbaggarna men dem blev jag ju av med i och med mina nya burkar. Men dessa kryp verkr inte bry sig om mina tättslutande burkar.

   Tack för tipsen! Det var lite sådant som lagerblad och liknande jag var ute efter.

   Radera
 5. Så bedrövligt! Förstår att du kämpar. Ett tips kan vara att under ett dygn ställa in alla glasburkar i frysen. Och sedan kanske skaffa ett extra kylskåp och förvarar torrvarorna i för där ska de inte kunna överleva. Alltför kallt. Tänkte också på den idé BP har.
  Lycka till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, ett kylskåp till?! Nej, det finns det liksom inte ens plats till! Däremot ska jag nog slänga in de svenska bönorna och liknande i frysen, det jag inte vill bli av med. Tack för tipset.

   Radera
 6. Haha, det där är ett jobbigt krig! Bilden på de olika inkräktarna påminner mig om historien om hur man skulle lära folk i Afrika att undvika malariamyggor. Informatörer visade på stora planscher hur man identifierade den sortens insekt. Men det fick bara till effekt att folk skrattade och sa: då har vi inget att bry oss om, för SÅ stora mygg finns inte här!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Nog för att saker blir stora i värmen men någon måtta får det vara!

   Hur kan man missa att förklara en så enkel sak, att det är en förstoring? Det kan man ju faktiskt lätt illustrera, man behöver inte kunna läsa.

   Radera
 7. Inte kul alls! Lider med dig! Jag har inte sett några nya kryp hos mig ... än!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nya? Det innebär att du har redan? :D eller jo, det är klart att du har, det finns kryp överallt1 Det är när man blir medveten om dem som det blir så äckligt!

   Radera
 8. Hej Emma! Nu var det ett tag sedandu skrev. Hoppas du har fått bukt med lössen.
  Jag har själv fått samma problem, inte kul!
  Det kryllade av dom när jag öppnade en glasburk med grahamsmjöl i. Så jag började söka på nätet efter vad för insekt/djur det var. Det är Dammlöss.
  Hittade en väldigt bra sida som berättarnas beskriver vad det är och hur man får bukten det. https://www.pestium.se/skadedjur-i-livsmedel/de-enskilda-arterna/dammloss/

  SvaraRadera