tisdag 15 oktober 2019

Nytt spanskt körkort del 12 - Kolla statusen

Jag kan meddela att här väntar vi ju fortfarande på att det ska komma något e-mail från DGT, spanska Transportstyrelsen, om att först och främst mannen mins körkort börjar närma sig leverans efter nästan sex månaders väntan. Mitt är ju också inlämnat för att konverteras till spanskt körkort men några månader efter. Så kommer det något e-mail som säger att någon av oss kan komma och hämta det nya spanska körkortet, i alla fall ett temporärt körkort?

Nä.

Jag hittade däremot en sida där man kan se status på ens körkortsärende.


Enkelt, man fyller i sitt NIE (eller DNI om man är spansk medborgare) och födelsedag (DD/MM/ÅÅÅÅ), trycker på Buscar ...


 ... och får till svar att Lo sentimos, pero no tenemos información sobre el estado de tramitación de este permiso de conducir, det finns ingen information om statusen på detta körkortet. 

Det vill säga att det har inte hänt ett skit. För på hjälpverktyget ovan visar de inte statusen förrän man har fått det temporära körkortet och det är ju det vi först måste vänta på. När vi har fått det, då kan vi se statusen på den där länken. Det finns olika meddelanden man kan få, här till exempel finns de att läsa på spanska

Vi är ju som ni förstår oerhört frustrerade över detta! Jag försökte hitta information om det var fler som var irriterade på att allt tar sådan tid men hittade konstigt nog inte mycket. Vad jag kom fram till är att det verkar gå relativt fort (en månad eller två) om man redan har ett spanskt körkort och det bara ska förnyas. Men har du nyss tagit körkort verkar det också vara ett infernaliskt väntande. Men värst väntan är det för oss som redan har ett giltigt körkort men i ett annat land.  

Varför denna väntan? Allt kan inte vara Brexits fel! Det enda jag hittade var en artikel om att det i Valencia varit väldigt trögt under sommaren eftersom när personalen gick på sommarsemester under augusti så har de bara stängt luckan, inte satt dit någon annan. Folk har väntat i timmar på tider som de bokat en månad tidigare. Att ta hjälp av en gestoría hjälper inte mycket heller, inte om de lovar att de fixar allt billigt och snabbt. Men det går inte snabbare än vad DGT klarar av. Och de verkar ju inte klara av mycket.

Till råga på allt så har DGT gått ut vad gälller för Brexit, vill engelsmännen ha spanskt körkort måste de innan 31 oktober ha gjort en ansökan om spanskt körkort. De kommer att kunna köra på sina engelska körkort i nio månader efter Brexit så som läget är nu. Jag kan tänka mig att engelsmännen nu har fått en gräddfil på varje Jefatura Provincial de Tráfico eftersom det i texten i länken står att de garanteras ett spanskt körkort inom 9 månader: "De esta manera, suceda lo que suceda el día 31 de octubre de 2019, tendrás garantizado que te atendamos para poder realizar el canje de tu permiso durante el plazo de 9 meses desde la fecha del BREXIT."

Vilket gör att det tar nog kommer att ta ännu längre tid för oss andra ... Ingen har garanterat oss svenskar eller andra EU-medlemmar något, inte vad jag vet. Och vad hjälper garantin om tiden har passerats? Kan man få ersättning? Jag läste någon annanstans (förlåt, jag har snurrat runt så mycket så jag nästan har tappat kollen) att en hade fått vänta ett år på sitt spanska körkort, en annan tio månader. Så med våra körkort har de väl några månader på sig då ...Och sedan? Vad ska man göra? Det verkar ju inte finnas något som man kan göra. Än att vänta.

Jag undrar fortfarande om detta är lagligt, egentligen.

🚗🚗🚗

Vill du läsa de andra delarna så har jag nu samlat dem på denna sidan om Nytt spanskt körkort.

11 kommentarer:

 1. Då väntar jag med spänning på del 13. Å vissa tycker ju att 13 är ett olyckstal.
  Jag menar effektivitet är ju inte spanjorernas starka sida direkt, och byråkratin samt latheten (att bara stänga luckan och gå på semester) är ju enorma.
  Å varför ska engelsmännen tack vare idiotiska BREXIT få "köra" i gräddfilen. Det borde vara precis tvärtom tycker jag...
  Att hålla tummarna tror jag hjälper inte i ert fall längre, inte ens om de "förstärks" med tårna;-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet ju inte om de nu får en "gräddfil" men eftersom de ju garanteras så ... De får väl vänta som alla andra?

   Nä, ingen idé att hålla tummar och tår, vi kommer bara få kramp.

   Radera
 2. Helt bedrövligt! Osannolikt! Men det verkar vara något lokalt. Har flera vänner i Torrevieja där det gått på några veckor att få ett spanskt körkort om man haft ett svenskt eller norskt. (Det är de jag känner till) Och det nyligen. (Innan vet jag att Ama och Anders också med hjälp utifrån ordnade sina) Finns det ingen advokat som kan hjälpa er att påskynda det hela. Vad gäller Brexit gäller ju det även andra delar av Spanien så detta håller ju inte.
  Måtte ju här hos er vara ett rejält systemfel- Så trist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju sanslöst om det är så! För varför fördelar de då inte arbetsbördan? DGT är ju statsstyrt så det borde ju lätt kunna fixas.

   Ja, systemfel! Verkligen!

   Radera
  2. Ditte, jag kollade på Google reviews på DGT i Alicante (vilket väl Torrevieja tillhör?) och där klagar de över precis samma sak. Så det är verkligen helkonstigt! Bara att säga grattis till dem du känner som har lyckats ...

   Radera
  3. De som jag vet lyckats har haft hjälp att ordna det hela så kanske är det därför det gått snabbare. Men så ska det ju heller inte vara...

   Radera
  4. Nej, då känns det som att man är inne på det där med att ta med sig en flaska whisky och ge tjänstemannen.

   Radera
 3. Men ... herrejösses, säger jag som är östgöte! Ofattbart! Otroligt frustrerande! Kan bara hoppas att väntan snart är över!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är rätt ofattbart hur det kan vara så här!

   Radera
 4. Fy vilket krångel - värre än vanligt faktiskt, och det vill inte säga lite det!
  Är glad att mitt körkort är giltigt flera år till, då kanske dom i alla fall inte kan skylla på Brexit. Eller förresten, vem säger att den röran är över då när det är dags för mig igen?
  Suck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar om de får bete sig hur som helst, de måste ju ändå ha en skyldighet att leva upp till vad de ska göra. Hur svårt kan det vara att fixa till körkortet, liksom?

   Fast du har redan spanskt körkort, va? Då går det nog i en annan fil och ni behöver ju då bara gå till läkaren så fixar de allt. Då borde det gå på två-tre månader, bara. :D

   Radera