torsdag 23 januari 2020

En vit morgon i Málaga

De boende i Málaga vaknade i morse till ett vinterlandskap:


Fotot är taget vid La plaza de la Merced, alldeles intill den byggnad där Picasso föddes. Stackars träd, det gillade inte alls den stora mängden med hagel som kom nedfallande följt av ett hejdundrande åskoväder. Trädet var inte ensamt i sitt obehag, vissa orkade inte utan välte av allt hagel som föll under trettio minuter.


Den här gatan känner nog de flesta till som besökt Málaga: gågatan med alla butiker.


Sociala medier har tydligen översvämmats med notiser och foton på det högst ovanliga eländet. Vi har inte sett det själva, dessa foton samt filmen (26 sek) ovan har jag fått låna från föräldrar i sonens judogrupp.

Paseo de El Limonar
Denna bild från Paseo Limonado är lånad från Málaga Hoy
Titta gärna på de andra bilderna därifrån.

Förståeligt nog har det blivit kaos på vissa ställen i staden, en del skolor har till exempel hållit stängt i dag. Hos oss har det endast regnat men då när vi steg upp klockan sju så såg jag att det blixtrade i fjärran. Jag trodde att det var ute över havet ...

21 kommentarer:

  1. OJ! Ja, det var allt en ovanlig syn... Vi upplevde snö i Torrevieja en januaridag för några år sen. Innan dess hade det inte snöat på 91 år (om jag minns rätt). Fast snön försvann rätt omgående i alla fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här såg de ut som att de spolade bort haglet. Finns väl inga snöplogar här ... Men de har ju vanan inne med att spola gatorna.

      Radera
    2. Hagel har vi haft flera gånger, som här:

      https://amadecasa2009.wordpress.com/2009/09/27/det_soliga_spanien/

      Men snön, den har vi bara sett en gång hemmavid.

      Radera
    3. Ja, haglet hänger ju ihop med åskan och den är ju inte ovanlig. Men mängden hagel! Jisses.

      Radera
  2. Åh, milde tid. Jag har aldrig sett nåt liknande.
    I Bangkok stänger skolorna på grund av farlig smog, bättre då med hagel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hellre naturligt hagel än onaturlig smog!

      Radera
  3. Tiden är ur led som man säger. Grymma bilder. Och dessvärre ger ovädren som drabbat östra och södra Spanien samt södra Frankrike Greta vatten på sin kvarn. Jag menar när hade Malaga hagel, snö och åska samtidigt? När blommade körsbärsträden i Kungsträdgården så tidigt som förra veckan.
    Liiite skrämmande är det om man tänker efter. Bäst att inte göra - tänka efter alltså;-)
    Bra att ni klarade er med "bara" regn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mannen min är så trött på henne. Man måste skilja på väder och klimat! muttrar han. Hagel och åska hänger ihop men det är inte direkt vanligt att det kommer sådana mängder. Naturen är nyckfull!

      Radera
  4. En ovanlig syn kan jag tänka mig i Malaga. Men just som Ama skrev såg vi i Torrrevieja snö 2018 i januari. Ovanligt! Här fick vi nu i helgen ett rejält oväder men ingen snö och inget hagel. Däremot massor av regn och blåst. Ganska stor förödelse.Och i Spanien läste jag nu att 11 personer avlidit. En del snö vet jag kom i bergen ovanför Alicante. Och visst är det märkligt med vädret nu. Och i delar av Sverige är det en grön vinter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det känns lite felvridet just nu med vitt här men inte i Stockholm. Men det händer ju emellanåt att det är nästan snöfria vintrar, minns att jag stod och krattade löv en nyårsdag. Och ibland blir det vitt här med, särskilt på de högre höjderna.

      Radera
  5. Ojoj, omvända världen!!! Här i norr är det inte det minsta vitt ...

    SvaraRadera
  6. Har sett nyheterna på tv ... ser väldigt konstigt ut - uppochnervända världen! Tyvärr har ju några fått sätta livet till ...

    SvaraRadera
  7. Så märkligt att höra och att få se på nyheterna att Malaga har drabbats med både hagel och snö=● Igår regnade det i Extremadura men idag skiner solen. Temperaturen håller i sig på 13 grader.
    Trevlig fredag <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi hade hagel i natt igen! Och regn hela dagen. Trevlig helg!

      Radera
  8. Mycket märkligt väder!
    https://gerd-geddfish.blogspot.com/2020/01/mina-bokmarken-v4.html

    SvaraRadera
  9. Du milde tid! Och här i den höga Nord är det inte en flinga!

    SvaraRadera
  10. WOW, i Málaga! Inte ens här i norra Spanien har det fallit någon snö på senaste (bara i bergen) :-0

    SvaraRadera