lördag 4 januari 2020

Lördagsgodis 2020 vecka 1

Först och främst, god fortsättning till er alla på det nya året! Jag hoppas att ni haft en härlig helg och känner er nöjda.

Godisskålen är renskurad och skrubbad inför detta nya år och nu fylld igen med riktiga smaskigheter ur veckan som gått!

Fru Cuba hade tillagat brownies utan socker, hon är lite hälsoinriktad så att säga.
De var goda men frukten ännu godare!

Godisbit nr 1
Trevligt nyårsfirande! Vi blev bjudna över till grannarna och vännerna Famlijen Cuba (Eftersom ni är flera som frågat: hon är från Kuba, han är från Sverige, dottern är född i Spanien.). De hade även bjudit in andra vänner som vi träffat förr så det var trevligt, med mycket skratt och intressanta samtal.

Fru Cuba hade tillagat kalkon och ingen vågade sig på att skära upp den så till slut tog jag mod till mig. Jag tror Storebror Kocken hade varit nöjd över resultatet, de andra var i alla fall lite imponerade. Ibland lyckas man!

Sonens traditionella och önskade Ambrosia-tårta.
Vi är inte hälsoinriktade.

Godisbit nr 2
Födelsedagsfirande! Sonen har fyllt 15 år, han tyckte att nyårsdagen var en lämplig dag att födas på. Vi andra är lite mer tvekande inför valet av dag, vem orkar gå upp och sjunga för honom på sängen så som vi gör i Sverige? (Gör man det i andra länder?) Jag tror han blev skickad i säng första året i Spanien så vi kunde sjunga för honom med mina föräldrar, det är väl det närmaste. Annars har han alltid varit den som vaknat först, han har suttiti vid teven eller datorn när vi andra masat oss upp.

Men i år! Jag ruskade liv i mannen min och med brickan med tänt ljus, en liten blomma och te samt presenter i händerna sjöng vi "Ja må han leva!" medan vi tågade in. Sonen satte sig lite yrvaken upp!

15 år! Oj. Snart får man väl vara glad om han ens är hemma på nyårsdagens morgon ...

Såg i dag i butiken att färsk oxfilé nu kostade 35 € per kilo.

Godisbit nr 3
Hållna traditioner! Sonen har tagit över min favoriönsketrätt på födelsedagen: helstekt oxfilé med murkelsås. Han vill ha Hackebackpotatis (hans namn när han var liten) till det. Men det var det där med oxfilé som så här års är svindyrt - om man ens kan få tag på det. Men lite tur ska man ha emellanåt för dagen innan nyårsafton fick jag tag i en liten bit.
- Det är den sista! sa mannen i charken på Carrefour.
- OK, jag tar det, Det är till sonens födelsedag, det är tradition.
- Vill du att jag skär upp den? Som tournedot?
- Nej, det är bra, jag har mitt eget recept.

Jag tillagade enligt konstens alla regler fast murklorna byttes ut till portobello-champinjoner samt att jag gjorde en form till med fläskfiléer till mannen min och mig. Det blev jättegott och räckte till vår glädje till nästan tre middagar.

I dag var jag och köpte köttfärs där i charken, det var mycket folk inför det spanska julfirandet.
- Blev köttet bra? frågade han i charken,
- Va? frågade jag förvirrat, tankarna på andra håll.
- Till din son! Den lilla biten filé.
- Åh, ja tack! Han blev jätteglad!

Och jag tycker att det var en extra liten godisbit att han mindes och frågade!

16 kommentarer:

 1. Jättekul med ett lyckat nyårsfirande hos familjen Cuba! Då slapp du laga mat den kvällen;-) Duktigt av dig att våga "dessekrera" kalkonen, men som vanligt lyckades du med det också.

  Än en gång - stort GRATTIS till sonen:-)
  Priset på oxfilé - ja, den är dyrare än här hemma. På Hemköp och ICA låg priset på 298 kr/kg, och det före Nyår. De hade väl köpt för stora mängder och ville bli av med köttet.
  Visst blir man glad när expediter kommer ihåg en och bryr sig. Det kallas för kundvård!!!

  God fortsättning och kanske ett julfirande till hos er!

  PS. Är dottern i familjen Cuba tvåspråkig? Hoppas det. Är hon i sonens ålder? DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, jag slapp laga det mesta men hade ändå lite med mig. Känns så fel att komma tomhänt.

   Jag måste nog tycka att Carrefour och kundvård är inget jag direkt satt likhetstecken mellan förut. Just därför blev jag så glatt överraskad! Men jag har sett killen prata glatt med andra kunder, hann är nog duktig på det han gör! Om det sedan är chark eller kundvård får någonannan tänka till om.

   Nej, något mer julfirande blir det inte förutom att vi kommer klämma i oss en roscón. Egentligen ska väl det ske på måndag men vi tänker äta delar av den i dag. Några fler presenter blir det INTE, någon måtta måste det ju ändå vara på det mesta.
   Fröken Cuba är TREspråkig! Hon kan svenska (pappa), spanska 8mamma) och engelska. Helt fantastiskt! Att det sedan kommer lite roliga fraseringar gör inget, det är bara roligt och charmerande.

   Vad värre är att jag kan höra detsamma på sonen. Det han inte har kommit i kontakt i tidigare med svenska får en spansk lutning. Som exempelvis ordet projekt som vi uttalar [proschekt], det uttar han med j så som de gör i spanskan.

   Radera
  2. Just ja, hon är född året efter sonen men i slutet så det är nästan två år emellan.

   Radera
 2. Önskar dig också ett riktigt bra 2020- God fortsättning!
  Stort grattis till sonen! Och himla tur att du fick tag på en bit oxfilé till honom . (Prismässigt ligger färsk, svenska oxfilé här på dryga 500 kr/kg och köper man färsk oxfilé från Uruguay eller Brasillien kan man få den för mellan 250 och 350kr/kg.) Roligt med traditioner i firandet. Men snart är det nog så att han kanske inte är hemma alls på nyår. Tiden går fort.
  Vilket trevligt firande hos familjen Cuba med vänner och kul att du lyckades så bra med att skiva upp kalkonen. Kan vara nog så pillrigt att få till snygga skivor -
  Kul med mannen i charken som mindes din lilla bit oxfilé till sonen.
  Tack för veckans godisbitar och trevlig helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, man får väl vara glad så länge han är hemma där på morgonen!

   Ja, skiva upp fågel kan vara lite trixigt. Det kan lätt se ut som en total massaker!

   Radera
 3. En härlig godisblandning i veckans skål!
  Grattis i efterskott till sonen och God fortsättning till dig och familjen!

  SvaraRadera
 4. Vilken härlig godisskål! :-)

  Stort GRATTIS till sonen igen! 15 år... Moppe nu då, eller? Fast vad det är som gäller i Spanien vet jag inte.

  Murkelsås... Mmm... Hasselbackspotatis... Mmm... Oxfilé är inte dumt det heller. Han har en lyxig matsmak sonen. (Kunde inte bestämma mig för gourmet eller gourmand och iddes inte googla ;-) ).

  Vilket härligt nyårsfirande ni fick också :-)

  God fortsättning! (Hur länge ska man hålla på med att önska det? ;-) )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som tur är har han inget intresse av moppe. Och han hade inte fått någon heller. Det har jag redan informerat honom om, det är ett blankt nej. Så som de kör här så är det skitläbbigt. Som en mäklare sa: "Alla här känner någon som mist livet när det kört moppe, jag har förlorat fyra vänner."

   Ja, det där är en riktig favorit, den helstekta filén! Gourmet är smak, gourmand är mängd. Båda hade funkat.

   Jag tror det räcker nu med en massa hälsningar ...

   Radera
 5. Mums, mycket godis här! Jag gjorde helstekt oxfilé till tio pers på nyårsafton, den blev faktiskt perfekt, och var lite billigare per kilo än din. Körde lite lammfilé också, och potatis/rotfruktsgratäng. Grattis till sonen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så gott!

   Förra gången köpte jag en hel vacuumförpackad filé i början av december, den skulle klara sig en bit in i januari, tror priset var 15 € per kilo då. Jag la den i kylskåpet och när jag sedan skulle tillreda den så var den härsken, fick kasta oxfilé för 35 €. Det var några månader senare som jag förstod att kylskåpet var trasigt, inte att jag fått en dålig bit kött. Men det sved!

   Radera
 6. Vad härligt att läsa om dessa godisbitar (i flera bemärkelser). :) Brownies utan socker skulle jag gärna ta emot receptet på. Jag är inte hälsofreak men mår klart bättre utan vitt socker. Men frukt och bär är godast, det tycker jag allt.

  Stort grattis till sonen! Att fylla 15 år ju en milstolpe. Vilken meny han fick också! Yummy. Gulligt att de kom ihåg beställningen i butiken.

  Vår mellanson är född den 7 januari och det är ju inte heller perfekt tajming, haha. ;) Precis efter jul när han redan fått massa presenter … Men så är det! :) Denna gång fyller han 21. Hjälp, alltså. Vart tog tiden vägen?

  Det lät som om ni hade en härlig nyårsafton också. Vilken internationell familj, familjen Cuba! :)

  Jag instämmer: Hur länge ska man önska god fortsättning egentligen? Jag var tvungen att googla (haha, that's me) och hittade denna vett och etikett-sida: http://vett-och-etikett.com/vett-och-etikett.asp?tips=Jul-och-nyarshalsning Efter trettonhelgen får vi sluta, med andra ord!

  Ha en trevlig kväll! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar om hon inte hade använt sig av stevia. Hittade en sida med massor av recept: https://bakasockerfritt.se/tag/brownie Det fanns till och med glutenfria alternativ, det är ju bra för dig! Men jag kan även fråga henne.

   Skönt, nu vet vi att vi kan sluta med detta hälsandet i stort sett!

   Radera
  2. Tack snälla för länken och tipset. Det blir bra så! :)

   Haha, ja, det kan vi sluta med. Jätteintressant att du tog upp detta. Jag har också undrat. Hehe. :)

   Radera
 7. Skönt att bli bjuden på nyårsmeny och att du fick äran att skära kalkonen.
  Jag förstår att det blir vissa udda betoningar på svenska med spanska uttal. Det gäller att vara flerspråkig i dagens nu. Då kommer man långt. All ära till sonen och hans födelsedagsmeny. Ett stort Grattis på hans födelsedag i början av året. Jag förstår att det kan bli till ett bekymmer att komma upp dagen efter Nyårsafton 😱
  Kul att mannen i charkuteriet kom ihåg din beställning =)
  God fortsättning på 2020

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja vilken ära! Mycket ligger väl i att man inte ska börja karva i kalkonen på en gång, den måste få vila lite.

   Radera