måndag 20 januari 2020

Gemsweekly Photochallenge vecka 4 - Skum

Har ni hittat den perfekta disktrasan? Jag vet fortfarande inte vad jag tycker är bäst trots mina påståenden för snart fem år sedan. Jag ändrar mig fram och tillbaka, är mikrofibertrasor bättre eller modell Wettex? Jag är osäker, den senare suger ju upp mer men blir så fort äckliga. För hur kul är det att torka bordet och det efteråt luktar illa? Att man måste gå och göra om det med en ny trasa?


Jag har till min glädje hittat en ny variant! (Nåja, det är disktrasor vi pratar om och det tillhör avdelning städa och städa är inte något glädjeämne.) Vileda har en skumfylld mikrofibertrasa. Jag har inte sett den förut men det ska bli intressant att se hur den håller sig, om den torkar fort eller om den snabbt och lätt kommer att lukta skumt. Egentligen är väl A och O för att en disktrasa inte ska bli skum och äcklig att man låter den torka emellanåt och så fort som möjligt. Dessutom så bör den ju bytas med inte alltför långt mellanrum, en vecka läste jag någonstans.

Jag har provat att handdiska lite med dem - allt går ju inte in i diskmaskin - och jodå, det blir en hel del skum! Fast det får inte bli för mycket skum vid handdisk, då ser man ju inte vad man gör. Har aldrig förstått mig på dem som fyller diskhon med disk, häller på diskmedel och sist vatten med högsta tryck. Jo, visst är det trevligt med skumbad men jag tror inte att tallrikarna bryr sig. Inte besticken heller.

📷

En annan sak som jag tycker är väldigt skum i sammanhanget är att jag kan inte hitta Viledas skumtrasor på internet! De finns inte på Viledas hemsida, söker jag på namnet så dyker bara deras övriga sortiment upp. Så vad är nu detta? Skumt! Tänk om jag tycker de är bra och vill köpa fler! Det vore väl typiskt!

📷

Om dessa skumma disktrasor skrev jag egentligen till andra veckan när ordet var SUR, men så fick jag passande nog en sur son här hemma så då fick jag skriva om texten lite till detta skumma inlägget i stället.

📷

Detta är min personliga tolkning av Gemsweekly Photochallenge homonyma ord.
Klicka gärna på länken, där visas de andra deltagarnas tolkning i text och/eller bild av samma ord.
Jag samlar mina bidrag under etikett Gemsweekly Photochallenge.

32 kommentarer:

 1. Heisann, typisk! Enkelte innslag kan passe til flere utfordringer, og så får en av dem bare ligge til neste anledning, er tilhenger av å ombruk!
  Har ikke hørt om disse klutene, firmaet burde jo ha et ønske om å selge, så det er dumt av dem å "skumme" dem! Ha ei flott uke ;:OD)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, man ska inte kasta allt bara för att det inte passar precis just då. Återbruk är ju bra, arbetet redan gjort.

   Nej, jag har inte sett dem förut heller. De är riktigt bra men man måste krama ur dem ordentligt och hänga upp så de torkar fort.

   Radera
 2. Ett tips vi lärde oss i Kina är att på kvällen blöta Wettextrasor i kallt vatten och låta dem droppa av till morgonen. Då luktar de inte. Likaså att med jämna mellanrum koka disktrasorna någon minut. Har dock inte testat att koka dessa skumtrasor eftetersom jag inte använder dem
  Kanske kan du hitta Viledatrasorna i någon butik och köpa upp ett lager för att testa. Hos oss är det maken som tar hand om disken och jag vet bara att våra trasor alltid är fräscha. Antar att de byts och kokas tämligen ofta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste att när man sköljer av en disktrasa bör man i slutet göra det i kallt vatten och sedan krama ur så mycket av det som möjligt. Värme, matrester och fukt får ju bakterier att frodas. De där Vileda-trasorna ska man kunna köra i tvättmanskin på 60 grader.

   Kollade lite på Amazon och det finns liknande produkter men av annat märke. Funkar nog lita bra. Ska testa dessa ett tag och se hur de känns och hur de beter sig.

   Radera
 3. Jag säger bara en sak i frågan:
  "Du skall inga andra trasor hava jämte mig - Wettex".
  Punkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Men jag gillar att prova nya saker och jag är inte säker på att jag tycker Wettex är bäst.

   Punkt punkt punkt

   Radera
 4. Men du, det där verkar ju dubbelskumt!!! Den finns men ändå inte?????

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så! Jag menar, om det inte finns på Internet så kan det ju inte finnas!

   Här hade man ju kunnat vitsa vidare på Ergo s(k)um om man hade orkat. :D

   Radera
 5. Tack för tipset, ska försöka hitta några och prova. Kör med Wettex som jag tycker funkar någorlunda. Har för mig att jag hörde ett tips att man kan köra med dem i diskmaskinen.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Diskmskin ska man tydligen INTE tvätta trasorna i, det blir inte tillräckligt rena där. Fast jag brukar köra diskborsten där ibland. Disktrasor lägger jag i vatten i mikrovågsugnen (vilket tydligen inte heller var det bästa) eller tvättmaskin.

   Alla verkar gilla Wettex-modellen, jag har fått för mig något och den ligger inte riktigt i topp. Tror det är för den blir stel när den torkar.

   Radera
 6. Hade någon annan skrivit det här (och de länkade) inlägget hade jag skrivit att det är skumt. Men nu är det ju du som skrev det;-)

  Alltså vi använder endast riktiga Wettex, inga andra (skumma) märken. Och vi använder dom aldrig som disktrasa, utan endast för att torka av diskbänken, köksbordet, bokhyllor med mera. Enda gången de luktade illa efter tre dagar var sommaren 2018, då de aldrig torkade. För annars, speciellt under vintern torkar dom på mindre än en timme.
  Wettexar blir surare snabbare om de kommer i kontakt med diskmedel har jag märkt.
  De nya skumfyllda disktrasorna har jag inte sett här (än), och Vileda finns precis som du säger inte ens på Amazon.
  Använder så gott som aldrig mikrofibertrasor. Tycker Wettex gör ett bättre jobb. Vi har ingen diskmaskin, eller jo vi är ju två levande diskmaskiner. Porslinet diskas med Scotch Brite som inte blir sur och äcklig.
  Snacka om husmorssnack:-)))))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du menar att bara för att det är jag som skriver så är det inte skumt. Det känns som att då är det jag som är lite skum! :D

   I Sverige är det ju så torrt på vintern så då är det klart att det torkar. Här är de motsatt, kallt och fuktigt. Taskig kombination det med.

   Ja, det är ju det där med att hitta rätt produkt för rätt arbete. Jag gillar mikrofibertrasorna, jag!

   Husmorssnack kan vara nog så intressant!

   Radera
 7. Hi hi - det är otroligt kul vad en kan finna i tolkningar - en skum Wettexduk eller annat tras-skumt som inte finns :-) och jag använder Wettex som jag kokar mellan varven.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan ju inte handla om vågskum i varje skumtolkning. Och så fick jag ju tänka om lite och löste utmaningen också!

   Radera
 8. Ja, instämmer med sista kommentaren=)
  Här var det husmorsknep och råd. Jag använder oftast scotch brite. Använder sällan Wettex eller någon annan skum trasa. Förutom fibertrasa som användes att torka ytor med. Tvättas/ bytes ofta. Förr när jag använde Wettex körde jag den i diskmaskinen tillsammans med diskborsten. Det finns inet värre en en surillaluktande trasa i köket.
  Jag blev däremot nyfiken på denna Skumtrasa som du tipsar om. Konstigt nog att den inte säljs på de flesta stora affärskedjorna runtom. Hursomhelst var det ett himla skumt inlägg =D =D =D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar faktiskt den där skumtrasan, den ligger bra i handen. Men det är nog så att den måste bytas ofta för att den inte ska bli alltför sur.

   Ja, det blev lite skumt!

   Radera
 9. Haha ... ett underbart skumt inlägg på veckans ord! Hmm ... är de miljövänliga undrar jag då, som bara använder Wettex - som jag återanvänder så länge det går :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag skulle inte tippa på att de är miljövänliga på samma sätt som Wettex som kan läggas på komposten. Däremot hoppas jag att de håller sig länge och att de ur den aspekten i alla fall är lite bättre än bara slit och släng. Jag tvättar också alla disktrasor och använder tills det inte längre känns trevligt att använda dem.

   Radera
 10. Spännande tips, ska se om jag ser dessa trasor i butikerna här. Ofta blir det wettex hos oss om jag inte åker på någon marknad och får tag på en speciell sorts trasor i större ark som jag klipper ner. De påminner om wettex men är mycket tåligare och klar många tvättar i maskin men till slut nöts de ut och jag börjar få slut på dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här har de som Wettex men i stora ark, tanken är att man ska ställa disken på dem. Kan det vara sådana? Jag brukar klippa ned dem till "normalstorlek".

   Radera
 11. Du är min favoritbloggare! Att skriva ett roligt och intressant inlägg om disktrasor lyckas ingen annan med. Och så älskar jag dina ordlekar, associationer och speciella tolkningar av givna ämnen. Dessutom är kommentarsfältet outstanding. En plats att trivas på i bloggvärlden. Är så glad att du har mera tid att skriva nu. Varma hälsningar från Stella i Italien. P.S- Efter många test använderjag numera Scotch brite och borste till disken, och microfiber att torka ytor med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack snälla Stella! Jag tror bestämt inte man kan få högre betyg, så hur glad är jag på en skala!

   Och visst får jag bra och trevliga kommentarer, det håller jag verkligen med om! Och det är det ju ni som hjälper till med.

   Radera
 12. Ja, du kan då få till det!
  Jag tager vad jag haver.

  SvaraRadera
 13. Wettex is da shit, men den du nämner med skum i har jag aldrig hört talas om! Jag använder numera också städservetter, skäms, då de är så enkla att använda. skum o fin tolkning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske är det en produkt som de inte längre har i sitt sortiment ...
   Städservetter? Vad är det? Ahhh ... har sett något liknande i butikerna här men inte kollat närmare.

   Radera
 14. Tack för påminnelsen, behöver nog köpa några :)

  SvaraRadera