onsdag 29 januari 2020

Fripassagerare

Jag gick ut till bilen. Av någon anledning kastade jag en blick utmed bilens sida ...


 Vad i hela friden är det för grönt som sitter där?


Tittut!


En bönsyrsa! I hjulhuset?! Vad har den där att göra?

Jag gick förbi den och den vred sitt huvud så det hela tiden var riktat mot mig (fascinerande!). Jag hittade en lång ruska, en avklippt gren från lampborstbusken. Jag petade försiktigt för att få bort syrsan, eller ännu hellre upp på ruskan, oskadd. Men nä, istället backade den längre in i hjulhuset. Vad sjutton! Hade någon gått förbi just då måste de ha undrat vad jag sysslade med där jag satt på huk vid bilens däck och svor. På svenska, visserligen men svordomar är ganska internationella i tonläget.


Till slut fick jag den att komma fram från hjulhuset. Men då började den försöka att kliva upp på den stängda bildörren. Och tänka sig, med sina mysko fötter fick den grepp i lacken! Men jag lockade/petade med ruskan med dess torra löv och äntligen fick jag över den!

Glad kunde jag sträcka ruskan mot dess förra boplats så att bönsyrsan kunde kliva in bland lampborstens färska blad. Där satte den sig tillrätta. Puh!

En stund senare försökte jag se hur det gick för den men då var den borta. Därmed inte sagt att den förflyttat sig till en annan buske, jag kunde bara inte se den. De är riktigt svåra att se, även om man vet precis var de är! Det vet jag ju sedan tidigare.

Roliga kryp!

24 kommentarer:

 1. Klart bönsyrsan ville se lite av världen. Men säkert var den inte medveten om faran där den satt. Fint att du fick bort den dock med visst besvär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade inte känts bra om det blivit bönmos i hjulhuset ...

   Radera
 2. Bra jobbat! Det kunde ha gått illa för den rackaren!

  SvaraRadera
 3. Gud så sööööt och så glad jag blir när du var så snäll och räddade denna fina bönsyrsa ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet just inte om söt är det ord jag skulle använda när man tittar närmare på dem. Men De är helt klart fascinernade kryp!

   Radera
 4. Syrsor är nog en av få kryp som jag faktiskt gillar (läs: där jag inte bli hysterisk alltså). De är vackra och dessutom "sjunger" de så fint. Mästare på kamouflering är dom också. Med andra ord - bra jobbat där Emma!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet faktikst inte om bönsyrsor sjunger (det vill säga för ett j-a oväsen) men mästare på att kamoflera sig, definitivt! Det blir lite sport att upptäcka dem. Bara för att inse att de antagligen inte är kvar alls längre ...

   Radera
 5. De är fina ...på håll! Min yngsta grabb ( nåja han är 27 år nu) hade skrikit rakt ut, han har lite svårt för insekter, när han var i Afrika och hälsade på kusinen och hennes familj så tyckte kusinens barn att det var kul att han var så rädd för insekter, de var ju mycket större insekter där än i Sverige också, hihi!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill inte heller gärna vidröra dem men de ska tydligen vara ganska harmlösa. De kan visserligen nypa till så blodvite uppstår om de blir retade. Att bli bortlyft från bilen kändes lite som att det hade den inte alls tänkt sig. Bättre ruskan.

   Ja, det är just det, med värmen kommer det större insekter. *ryyyys*

   Radera
 6. Wow vilken häftig figur! Jag gillar ju inte insekter egentligen, men kan fascineras av såna som inte biter och inte är kackerlacksäckliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk vad konstigt det där är! Nyckepigor, myror, fjärilar och syrsor tycker man är OK/fina/söta (beroende på vem man frågar) men resten är rena rys-kavalkaden.

   Bönsyrsor är onekligen figurer!

   Radera
 7. Vilket ståhej för att locka ut Benjamin syrsa. De är ganska så stora och har en häftig benföring. Jag förstår vilken kraft i låren de måste ha för att kunna ta ett Bata hopp. Sedan vill man ju inte ha den där placerad i bilhjulet. Så du gjorde rätt att kämpa på att få ut den till lite grönare miljö =♡

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de är stora, en handflata bred och nej där vill jag inte ha den!

   Radera
 8. En liten kompis som kanske vill se världen?!
  De är ganska gulliga, på avstånd!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen det är roliga! Och jag undrar om den hade varit så road av turen.

   Radera
 9. Snyggt räddat av dig! Den är så cool den där rackaren och det vore ju väldigt synd att platta till den :-)

  SvaraRadera
 10. Vilken skön lirare! Han (hon?) ser ut som en liten alien :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alien! Ja verkligen. Men då skulle du ha sett denna!

   Radera
 11. Så fin lite rackare, hen vill ju förstås ta sig längre bort än vingarna bär.
  Att sig just där var ju ingen bra idé, bra att du kunde förhindra en för tidig död.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jättefina, jag tycker de är så roliga så jag blir glad när jag ser dem! Dessutom så tar de ju en masa annat kryp i trädgården. Klart den ska få leva!

   Radera
 12. Hej Emma!
  Ja du var verkligen en försiktig räddare, jag hade nog varit mer "brysk". Är paniskt rädd för "insekter"...En stor spindel kröp på min arm när jag lagt mig och det var hemma i Se...Har fortfarande stenkoll där vid väggen innan natt :)Kackerlacker får jag deala med...van...
  Kram P ♥♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns insekter och insekter. Spindlar beror på storleken, inte så kul när man med blotta ögat kan se mandiblarna arbeta.

   Kackerlackor. Där är min gräns nådd! VIDRIGA KRYP!

   Radera