lördag 18 januari 2020

Lördagsgodis 2020 vecka 3

Lördagsgodisdags!

Dags att klippa grä... ogräsmattan också!

Godisbit nr 1
Kattskydd version 2. Jag skrev ju i förra veckans Lördagsgodis att jag grävt om det lilla trädgårdslandet och satt upp ett skyddande nät så att katterna inte ska komma åt den uppluckrade och härliga jorden. Det tog några timmar innan vildkatten Tramse hittade in under nätet så jag fick rätta till det. Dagen efter såg jag en svart katt bekymmersfritt knata utmed muren under nätet ...

Så i måndags åkte jag till kinabutiken och köpte en tvättlina och sopborstskaft. Planen var att köpa bambupinnar men det hade de inte (Inga bambupinnar en kinabutik?!) och då får man tänka om, hitta alternativ. Sopskaften kommer väl inte hålla i evighet men de var billiga och fyller funktionen jag var ute efter. Efter uppmontering och lite tillrättaläggande så har det inte varit några kattintrång på fyra dagar nu. Kanske jag äntligen vågar mig på att så något, att det får vara i fred!

Cirka 0.57 € per kilo blir det. Bra pris!

Godisbit nr 2
Goda och billiga apelsiner! Kolla priset, det är för en nätpåse med fyra kilo apelsiner från Andalusien eller Valencia. Och de är jättegoda!


Godisbit nr 3
Nya solläsglasögon! Mina läsglasögon med färgade glas sprack i bågarna så glaset föll ur. Först limmade jag men det höll inte så länge. Till slut tejpade jag ihop bågen på bästa Harry Potter-maner. Jag kunde nämligen inte komma ihåg var sjutton jag köpte dem och jag hittade inga nya på de ställen där det brukar finnas läsglasögon (OK, jag gick aldrig till någon optikern, förstås.). I torsdags beställde jag i alla fall via internet och de kom i går kväll så nu kan jag sitta i solen och läsa igen. Synd bara att det är mulet och kommer regnstänk i dag. Men när solen kommer igen, då är jag beredd!


Godisbit nr 4
Fyra år på Duolingo! Jag tragglar envist på med spanskan på Duolingo-appen (eller via datorn) varje dag och i morse fick jag ett grattismeddelande på telefon. Fyra år! Jag har egentligen redan gjort klart spanskakursen för länge sedan men jag gör om den, repeterar och bankar fast lite grammatik och fler ord i skallen. Dessutom har det kommit till nya funktioner med mer hörförståelse samt fler övningar så det är inte helt fel eller onödigt.

Att det sedan är lite beroendeframkallande - att hålla "streaken", det vill säga att man inte har missat sin dagliga lektion - är en annan sak. Jag är uppe i 1423 dagar nu. Det är faktiskt lite kul, tycker jag!

9 kommentarer:

  1. Perfekt "kattskydd!. Och fungerar det ett par dagar till kansk edu kan ge dig på att börja så här. Köpte idag Valenciaapelsiner för 50 cent/kg och de är verkligen goda.Blev 2 kg. Såg ditt pris på Lidl här. Lika bra att äta dem nu. Men vi har även grannarnas apelsiner som vi plockar och de är än bättre. Verkligen närodlat.
    Fint att du hittade läsglasögon och att de kom så snabbt.
    Grattis till fyra år med Duolingo. Har kommit av mig lite där. Men spanskkursen hos "Babbel" frodas. Är nöjd med det just nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det finns ännu billigare om man köper på marknaden men jag har blivit lite avskräckt för jag hittade larver i en marknadsköpt apelsin, de låg och sprattlade i juicen.

      Babbel provade jag för många år sedan men jag vet inte, det var något som inte föll mig i smaken då. Fast det viktiga är ju inte vad man använder utan att man har roligt och lär sig.

      Radera
  2. Wow, imponerande med 1423 dagar på Duolingo! Jag har hållit på i ett par år, men har som mest 168 dagar! Har dock nytt mål i år att bli klar med spanskakursen till 1:e juli. Så kämpar på en timme om dagen minst. Har innan bara kört något avsnitt om dagen. Gillar Duolingo faktiskt! Både kul och lärande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag satt i början väldigt mycket varje dag men nu är det ibland bara en lektion, ibland gör jag fler. Har satt målet till lägsta med 10 XP varje dag, bättre att göra lite och känna sig nöjd än att misslyckas nå målen och känna sig missnöjd. Det ska vara lustfyllt också!

      Radera
    2. Och lycka till med målsättningen!

      Radera
  3. Kan tänka mig att du i ditt nästa liv blir trädgårdsarkitekt. Du är både uppfinningsrik och händig, men det har jag ju sagt förut.
    Apelsiner och clementiner är ju så otroligt billiga i Spanien. Där är jag aningen avis. Vet faktiskt inte vad min lokala ICA tar för ett kilo apelsiner, men skulle gissa att det motsvarar det spanska priset för fyra kilo.

    Skrev du inte häromdagen att du sparar alla kvitton i en låda!!!??? Tänkte på dina glasögon alltså;-) Skulle inte våga klicka hem glasögon från nätet. Vill ju testa hur de passar mig...

    Grattis till fyra år med Duolingo! Uthållig och ambitiös som du är lät du hålla på åtminstone fyra år till:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns mycket jag skulle vilja bli i mitt nästa liv!

      De där apelsinerna köpte jag på Lidl, de har generellt sett haft bättre apelsiner än t ex Carrefour. Så ett bra pris är ju bara extrabra!

      Jomen för att jag ska hitta kvittot måste jag ju veta ungefär när jag köpte glasögonen och det gör jag inte. Dessutom kan jag ha köpt dem på någon marknad och då får man ju inga kvitton.

      Jag har köpt via Lensway i Sverige och det var de bästa glasögon jag haft! Har dem fortfarande för synen har inte ändrats men de är tyvärr inte progressiva. Nu provade jag visserligen bågarna när de hade ett bås i Stinsen så jag visste att de satt bra.

      Ja jisses, visst skulle jag kunna hålla på med Duo i fyra år till men helst inte spanskan då. Finns många andra språk att lära sig. Franskan behöver sig ju en brush off precis som latinet (vilket de har börjat nu med!).

      Radera
  4. Så du har kattsäkrat nu - duktigt jobbat! Hoppas dom inte kommer på nåt sätt att överlista dig och dina eminenta lösningar igen :-)
    Apelsinerna var snuskigt goda och billiga när vi åkte och man såg prunkande apelsinträd överallt. Det som förvånar mig är att man knappt ser några apelsinträd alls här i Florida, dom som till och med har apelsiner som symbol på nummerplåtarna.

    Duktigt jobbat med spanskan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kattsäkrat, för tillfället. Har en katt gett sig f-n så kommer den att försöka tills den lyckas så jag vet ju vad som väntar. Men då har jag i alla fall gjort svårt för dem!

      Vet du, det där med apelsiner i Florida förvånade oss också! Vi såg visserligen odlingar men inga som sålde utmed vägarna eller så. Och apelsinerna man kunde köpa i butiken var dyra, om jag minns rätt. För det var en av de saker som liksom stod på listan, äta apelsiner i Florida. Tror vi köpte någon men det var inte någon WOW-upplevelse. Det är som du säger, just nu är apelsinerna såååå goda här!

      Radera