måndag 27 januari 2020

Gemsweekly Photochallenge vecka 5 - Tunna

Det ser ut som en rulle med bakplåtspapper men det är det inte. Man får försiktigt rulla ut de tunna, tunna degarken, de som man använder mycket inom matlagning i länderna på Balkan och där omkring. Filodeg. Filo från grekiskans φύλλο [phyllo] och det betyder helt enkelt blad. Jag hade aldrig hört talas om den där degen förrän jag träffade mannen min. Eller snarare förrän jag träffade hans mamma.

Bild lånad från hogarmania.com

Svärmor var kanske inte en mästerkock (mannen mins påstående, vill jag bara påpeka) men jag tyckte det var så oroligt intressant att se vad hon bjöd på när vi kom hem till henne, ofta så annorlunda mot det jag var uppvuxen med och oftast väldigt gott. Jag är så tacksam över det inflytande hon har haft på min egen matlagning. Utan henne (och moster) hade jag nog inte prövat på att tillaga pasulj, gibanica, sarma, ajvar, stekt surkål och inlagd paprika.

Men tillbaka till filodegen, bladen som är så tunna så man kan se igenom dem! Vad använder man bladdegen till? Jo, man kan ju använda dem till vårrullar och andra asiatiska knyten. Men man kan även använda dem ungefär som lasagneplattor, varva med en fetaostsmet. Då blir det burek, gibanica eller pita beroende lite på hur man gör och vem man frågar. Jag har inte riktigt fått någon klarhet i det där, vad som är vad ... Som jag förstått det så har inte serberna heller fått klarhet i det. Men gott är det! Och jag säger att jag gör gibanica (uttalas [gibanitsa], med hårt g och betoning på första i:et).

Känner man för något sött så kan man göra supersöt baklava eller varva med äpple och nötter till en äppelpaj. Man kan fylla och vika de oblattunna arken till trekanter, rulla dem och fylla så de blir vårrullar, klä muffinsformar och göra små skålar att fylla med något matigare eller eller kanske något sött, sno ihop som små knyten ... Ganska intressant vad man med fantasi kan hitta på!

Carrefour brukar ha filodeg ibland men till min glädje har Lidl sedan en tid filodeg i sitt stadiga sortiment (så mycket något nu är stadigt i en matbutik). Tur är det för jag har inte riktigt vågat mig på att göra det själv. Jag kände en som gjorde det och hon berättade att hon stod och kavlade och kavlade, hela det stora köksbordet var ett enda stort tunt filodegsark! Nej, det kommer jag inte göra ... Troligen inte. Fast man ska ju inte säga aldrig, särskilt nu när jag ser en video på hur man gör egen filodeg. Det verkar inte direkt svårt! Fast det är klart, det är lättare att gå ned till Lidl och köpa de tunna tunna bladen.

📷

Detta är min personliga tolkning av Gemsweekly Photochallenge homonyma ord.
Klicka gärna på länken, där visas de andra deltagarnas tolkning i text och/eller bild av samma ord.
Jag samlar mina bidrag under etikett Gemsweekly Photochallenge.

38 kommentarer:

 1. Kul att få göra nya bekantskaper i matlagningsvärlden!
  Och bra lösning på veckotemat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är alltid roligt att få inspiration!

   Radera
 2. Det är kul och gott att testa mat från andra delar av världen. Själv är jag nu sugen på thaimat igen,
  Var så trött på asiatiskt när jag flyttade hem, men nu är jag redo igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår det, att först är allt intressant och roligt, sedan blir man trött på det. Men efter ett tag vill man ha det igen. Det är ju samma sak här, spansk mat och de spanska råvarorna är fantastiska men ibland saknar man svensk husmanskost. Sonen saknar isterband ...

   Radera
 3. Det lär nog bli det tunnaste bidraget till temat kan jag tänka mig;-)
  I invandrartäta förorter här i Stockholm finns filodeg i alla affärer som drivs av invandrare från olika länder.
  Har faktiskt ätit olika matiga varianter med olika fyllningar både här på matmarknader samt i Polen, Kroatien och Marocko. Himla gott, håller helt med dig! Men absolut inte baklava.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle ju vara tunna och hur tunna är de inte! Och tunnan i min trädgård är rätt tråkig.

   Ja, man brukar kunna hitta det i frysdiskarna i "turkaffärerna". I de butikerna hittar man mycket roliga saker!

   Grejen med baklava är ju att man bara ska äta en liten bit. Det intressanta är att man kan fylla med olika, svärmor gjorde till exempel med vallmofrön, var jättegott! Ja, om man gillar sött.

   Radera
 4. Baklava ... sött och gott, men inte för ofta. Hade en arbetskamrat från Bosnien som ofta bjöd oss på det :)
  Roligt med mat från andra länder - har både tjeckiska och ungerska vänner som inspirerat :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller precis med dig om baklava. Och visst är det roligt med influenser från folk i sin närhet, inte bara ett recept i en tidning.

   Radera
 5. Filodeig har vi hatt en del her i huset, kjøpt på en innvandrerbutikk for der er det jo mye billigere enn på Meny. Vårruller er jo kjemepegodt, og i følge mannen min veldig enkelt å lage selv. Så vi har alltid noen på lur i frysen. Kul tolkning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan göra så mycket gott! Prova gör en smet med fetaost, ägg, färskost och gör rullar av det. Supergott!

   Radera
 6. Kul vinkling på temat. Och roligt att din makes mamma och hennes syster inspirerat dig. Filodeg kom jag först i kontakt med i Grekland, Tunisien och på Balkan under 60- talet. Då kunde den inte köpas i Sverige. Annat är det nu för finns i "alla" butiker hemma i Stockholm. Här i Torrevieja hittar jag den också lite här och var.Använder den en hel del både hemma och här i Spanien till olika rätter och den är riktigt bra även till viss asiatisk mat. Vad gäller "baklava" så hoppar jag just den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att ha människor som berättar och visar hur saker har gjorts i åratal är guld värt.

   I början av 90-talet var det inte lätt att hitta filodegen, vet att den ofta var slut på ICA och svärmor köpte mest i "turkaffärerna", de hade ju alltid. Sedan blev det lite lättare.

   Radera
 7. En bra tolkning av ordet tunna. Har ätit lite olika rätter av filodeg. Baklava är gott i små bitar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte det är meningen att man ska smälla i sig baklava utan man äter en eller kanske två bitar. Det var ett tag sedan vi åt det, ibland brukar de faktiskt ha på Lidl men jag har inte köpt.

   Radera
 8. Haha! Jag kan se framför mig ett inlägg här inom en snar framtid när du har bordet täckt med egenproducerad filodeg. Har en idé ploppat upp i ditt huvud så... :-D
  Fast jag skulle satsa på den som finns på Lidl. Särskilt om den är fyllt och klar :-D

  Snygg tolkning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ama! Vårt matbord är räfflat så det är inte idealiskt för filodegsutkavling där. Så nej, tror inte det. Men å andra sidan så såg man ju inte ut att behöva så mycket plats på den där videon ... Men du har helt rätt, svårt att få ur saker ur skallen förrän jag testat dem!

   Radera
 9. En lite annorlunda tolkning, den är jättebra! Kul att lära sig en del om filodeg, ett livsmedel som jag aldrig använder själv men inte har något emot att äta.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag tänkte att det blir nog många tunnor denna veckan och hur vackra och intressanta de än är så var det ändå detta som först ploppade upp i skallen! Och så fick jag berätta lite. Det gillar jag.

   Radera
 10. Baklava har jag ätit, gott men sååå sött! Ja varför ska man göra nåt som är så enkelt att köpa ;) det är inte helt lätt att kavla så tunt!! Filodeg är bra men man får vara snabb så den inte torkar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är verkligen sött. Men man kan ju alltid göra själv och bestämma sötheten själv.

   Det finns egentligen massor med orsaker till varför man ska göra saker själv även om det är lätt att köpa! För att testa, kolla om man kan ... Ama känner mig vid det här laget, märker jag på hennes kommentar.

   Lägg arken under en fuktig handduk medan du med det andra och ha en sprayflaska med (mineral-)vatten så blir filodegen snabbt hanterbar igen. Det lärde mig svärmor.

   Radera
 11. Heisann, her løper tennene i vann, det ene bakverket etter det andre passerer revy. Husker spesielt en kake jeg spiste i Hellas av den ene av sortene. Søt, søt, søt... husker bare kaka på tallerkenen og gatehjørnet, men aner ikke lenger hvor i Hellas det var! Og vårruller er bare herlig! Tynne, tynne flak, tror ikke de smaker så veldig godt uten det rundt eller det inni!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, filodegen i sig är inte vidare mumsig, det är allt det emellan och omkring som gör det så gott1 Men utan filodegen hade det inte blivit lika bra!

   Finns mycket gott man kan gör med filodeg, definitivt!

   Radera
 12. Så kul att få inspiration och lära sig laga mat från andra delar av vår värld. Vi fick smaka en hel del nytt och väldigt gott när vi var på besök i Bosnien i våras, vill minnas att vi åt burek men är inte helt säker. Om du gör en egen filodeg måste du visa hur det gick-

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, bra inspiration är viktigt! Och dessutom att bli visad hur man gör vissa saker, tekniker - ännu bättre!

   Det börjar bli lite upp till bevis här, känner jag!

   Radera
 13. Ja, det är verkligen tunna de där filodegsarken! Finns att köpa här hemma också, tror att jag någon gång gjort nån typ av paj med filodeg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Numer är de lättare att få tag i än vad de var för 25-30 år sedan, vissa saker är bättre och enklare!

   Radera
 14. Så fint du har beskrivit filodegen och dess vänner! Oj, jag blir riktigt hungrig.

  SvaraRadera
 15. Emma, vilket fint inlägg! Så innehållsrikt! Lite svärmor, lite personligt, mycket inspiration... Verkligen roligt att läsa! Och jag hade ingen aning om vad man har filodeg till, men jag ska absolut kolla på Lidl eller Carrefour när jag bestämt mig för vad jag ska göra med degen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag googlat recept på baklava, det verkar ju inte alls så svårt! Jag har aldrig tänkt tanken förut på att jag ska göra baklava, det har verkat omöjligt! Har du provat? Blir det bra?

   Radera
  2. Tack Annika! Det är ju det här som är det roliga för mig med denna utmaningen: vilka tankar veckans ord väcker hos mig.

   Jag har gjort det en eller två gånger i Sverige. Det blev lite föööör sött men inte oätbart. Om du gör en hel plåt (vilket jag tror att jag gjorde) så dela upp den och fyll med olika saker som t ex en del valnötter, en del pistage, en del russin och en annan med vallmofrön. Det blir jättegott med vallmo.

   Radera
  3. Vad jag menar är att när du sedan skär upp så får du olika små bakverk. Skulle nog vara gott med torkade aprikoser i också. Guuu, nu blev jag ju sugen på detta!

   Radera
 16. Bra tips!

  Jag kollade efter filodeg på Lidl här i Aracena, men här finns det inte. Får kolla Carrefour nästa gång jag åker till Sevilla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här i vår Lidl-butik ligger de i samma låda som masamadre, tror jag det var.

   Radera
 17. Alltid lär man sig något nytt, nästan så man vill testa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen vad roligt, gör det! Och glöm inte berätta!

   Radera