fredag 1 maj 2020

Spanska skolan - del 30: Distansstudier i karantäntider nr 2

Tiden rullar på precis som karantän, restriktioner och skolarbete. Restriktionerna har ju börjat lättas lite på men skolverksamheten sker fortfarande på distans.

Juntan har passat på att skaffa sig en ny logga i år!
Den togs i bruk 28 februari, på Día de Andalucía.
14500 € kostade det kalaset ...

Vi fick i veckan ett meddelanden från Junta de Andalucía via skolan, en PDF på 46 sidor med instruktioner om den sista trimestern på läsåret. Inte sådär så man hoppar av glädje när man ser det ... Lite pustade jag ut när jag insåg att de första sju sidorna är generella och sedan är det uppdelat på vilket stadie eleven går på. Eftersom sonen går i ESO, Educación Secundaria Obligatoria, så kunde jag koncentrera mig på det och då blev det mer hanterligt.

Efter tragglande och hjälp av Google Translate har jag kommit fram till att följande gäller för elever som går i ESO, motsvarande svenska högstadiet. (Med reservation för feltragglande, säg gärna till om jag missförstått.)

Skolundervisningen kommer fortsatt att ske på distans.
Ja, det är ju lite spännande detta med skolans distansundervisning, om man ska uttrycka det något neutralt. Jag har ett strålande exempel från den senaste tiden: sonens prov i Ciencia Sociales, samhällsvetenskap och historia, förra fredagen. Det skulle ske på läroplattformen Moodle och jag tjatade på sonen innan och bad honom kolla att han kom in. Vilket han inte gjorde, så klart. Efter en massa kommunikationer hit och dit med lärare och Pasen-ansvarig på skolan, tragglande med lösenord och allt så kom han in och gjorde provet på fem minuter.
- Fem minuter?! Är du säker på att du gjorde allt?
- Ja.
- Gick lite väl fort, kan man tycka.
- Han sa att det var 20 frågor och jag svarade på 20 frågor, sa sonen och la provet bakom sig, det var ju fredag.

Det kom sedan under dagen ett meddelande om att de som missat att göra provet skulle få en ny chans på måndagen, det var ju bra men irrelevant för sonen, han hade gjort provet. Fast på söndagen fick sonen meddelande om att han skulle göra om det för det hade inte registrerats! Läraren kunde se att provet hade gjorts men han hade inte fått in det ordentligt. Sonen var skitsur, vi med! Men vad ska man göra? Det var ju bara att sätta sig vid datorn vid femtiden på måndagskvällen. Sedan började cirkusen med lösenord, sonen kunde inte logga in som han skulle, läraren fick öppna upp provet igen, nya lösenord genererades, sonen började göra provet, blev utkastad efter att ha svarat på hälften, nya lösenord, ny början, ny utkastning. Till slut gav vi upp, vi hade nog genererat minst 20 lösenord (jag var inblandad för länken för lösen var på min Pasen, inte sonens, av någon outgrundlig anledning). Sonen skrev till läraren att det inte funkar, nu får det vara bra, och då säger läraren att jo, han ska nog kunna få tag på alla uppgifter nu, inklusive det prov han gjort i fredags. I över en timme hade vi tragglat med detta! Vad sonen har lärt sig av detta är att ta skärmdumpar på allt ...

Just ja, vi måste köpa kycklinglår, sonen har i biologi fått i uppgift att videofilma medan han dissekerar ett kycklinglår för att visa vad som är muskler, senor, bindväv och ben. Jag har en kalkon i frysen, undrar om det går lika bra med det?


Röran med att få arbetsuppgifter och prov fortsätter som hittills, alltså.

Åter till skolans lokaler
Med de riktlinjer som nu har tagits fram med steg för steg mot en mer normal status så kommer skolorna inte att öppnas förrän i september igen. Om hälsotillståndet tillåter det, vill säga. Så fram till midsommar är det fortsatta distansstudier.

Betygsättning
Skolans läsår delas upp i tre terminer som betygssätts. I förra veckan fick vi betygen för den andra trimestern. Eleverna gick så pass mycket av den trimestern att det bedömdes att lärarna kunde sätta ett passande betyg. Kvar är den tredje trimestern, för april, maj och juni, och det kommer inte bli lätt för lärarna att sätta betyg. Därför har man sagt så här:
  • om betyget för sista trimesten är sämre än de två innan så ska det bortses ifrån och läsårets betyg grundas på de två första.
  • om betyget för sista trimestern är bra eller bättre än de två innan ska den tredje trimestern räknas med i det slutliga betyget.


Som vanligt har eleverna möjlighet att i september göra omprov på de ämnen som är pendiente, det vill säga där de har under 5 i betyg och därmed inte klarar ämnet. Så klart är detta under förutsättning att skolorna då åter kan ta emot eleverna, om hälsotillståndet i kommunen tillåter det.

Kommande läsår
Någon sommarundervisning kommer inte att ske, det pratades om det tidigare. Alla elever kommer att få gå vidare till nästa årskurs såvida det inte finns starka skäl till att eleven ska gå om den. Har man fortfarande ämnen pendiente kommer man att få plugga extra och göra prov igen. Man kommer att fokusera på stödundervisning där det behövs.

✎...

Nu hoppas vi på en smidig sista trimester, att alla sköter sig och betygskurvan pekar uppåt medan pandemikurvan pekar nedåt.

✎...

Det här är en serie om att börja i en spansk skola i Andalusien.
Mer vardagliga händelser finns under etikett Skolan.

14 kommentarer:

  1. OMG!!! Nu vet jag inte hur många lever som går i ESO, men om det har strulat lika mycket för alla elever som det gjort för sonen tycker jag synd om alla elever och lärare faktiskt. Vilken soppa! Lärarna kan inte ha det lätt, för det är ju inte deras fel att systemet inte fungerar. Å IT-avdelningarna på skolorna lär ju gå på knä dom med. Nej, suck!
    Sedan måste jag beundra dig. Hur f*n klarar du av alla dessa instruktioner på spanska? Okej, Translate är ju en sak, men den är ju inte direkt pålitlig om man säger så.
    Betygsättningen kan man ju ha synpunkter på. Jag menar varför satsa på sista trimestern om den ändå räknas bort när resultatet är sämre. Var är logiken där?
    Att dissekrera ett kycklinglår????????? OMG! Skulle nog inte använda kalkonen där, för kalkonlår kan ju vara rätt så "seniga" i rått tillstånd. Å du tänker väl inte slänga kalkonlåret. Nej, usch så äckligt. Vad har hänt med blommor och bin som jag fick lära mig om i biologi;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. I sonens skola är det ca 600 elever och i kommunen finns det fyra till så det är ju ett gäng bara i vår kommun. Sedan är ju frågan om skolorna har samma rutiner, tror inte det.

      Jag läser långt bättre än jag pratar och hör. Jag får "gisten" i alla fall och sedan kör jag det genom Google och översätter till engelska för att verifiera eller för att få lite mer förklaring. Sedan måste man ju tolka Translate också.

      Om sista trimestern, logiken är väl att eleverna ska ha möjlighet att förbättra sina kunskaper, känna att de har möjlighet till det i denna konstiga situation.

      Kycklinglår är inköpta! De har nog läst om blommor och bin också. Samt dissekerat hjärtan och lungor vilket vi också fick göra. Jag kan nog tycka att detta är ett lite roligt sätt att visa sina kunskaper med modernare teknik.

      Radera
  2. Usch så jobbigt när teknik och inlogg och sånt inte funkar! En liten positiv sak med detta elände är kanske att den tekniska utvecklingen tar ett steg framåt. Men verkligen inte roligt när det strular. Tänker också på alla barn och ungdomar som kanske inte får så mycket hjälp hemma. (Tänker inte bara på tekniken nu, utan på skolarbetet generellt.) En del lär ju ha tuffare än andra om man säger så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror nog att det är många som kommer att se över sina rutiner i skolorna. Saker kommer väl att falla på plats. Antagligen kommer de också upptäcka nya saker i omvärlden och nya hjälpmedel. Om man ska tänka lite positivt.

      Ett stort problem är ju att alla inte har tillgång till dator eller ens internet. Skolorna har försökt att skramla ihop precis som idrottsföreningar så att elever med sämre ekonomi ändå ska ha en chans.

      Radera
  3. Mycket trassel förvisso. Och tålamodskrävande. Undrar just hur de andra eleverna i klassen och deras föräldrar reagerar för trasslet med alla lösenord och annat måste ju gälla samtliga elever. Eller?
    Och terminen är ju inte slut ännu...
    Lycka till och att hålla humöret uppe är ju en konst i sig i detta läge.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har jag ju ingen kontakt med de andra föräldrarna men jag hör ju på sonen och den WhatsApp-grupp han är med i i klassen att det är inte bara han.

      Vi kämpar på med att hålla näsan över ytan.

      Radera
  4. Oj, krångligt!

    Men vilka starkt värdeladdade betyg. Kan inte kännas något vidare att få en MUY INSUFICIENTE-stämpel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, krångligt.

      Kanske värdeladdat men å andra sidan så har man 1 eller 2 så är man ju långt under det kunskapskrav som ställs på eleven (och lärarna) och då är det verkligen mycket otillräckligt för att gå vidare.

      Radera
  5. Men jösses vilket trassel och strul med det där provet... Jag beundrar både ditt och sonens tålamod.

    Idag fick jag se soluppgången nere vid havet. Weehooo!!! :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var trasslet med det provet. Om det bara var en gång så ... Men det fixar sig, alla lär sig väl mer och mer hur de ska göra, hoppas jag.

      Weehoo, vad fint!

      Radera
  6. Vilket palaver!
    Vet inte när jag skulle givit upp. Bra av sonen och dig att hänga i trots allt.
    Inte lätt att få någon ordning på detta i ett land som generellt inte har så mycket ordning på sig.
    Beundrar er!
    Sköt om er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men ge upp är ju inte ett alternativ, inte i det stora hela i alla fall. När sonen hade blivit utslängd mitt i provet två gånger skrev han till läraren att nu räcker det, det fungerar inte.

      Sköt om er ni med!

      Radera
  7. Det är tur att din son har en mor som har tålamod för det gäller att du sporrar honom. Din son verkar har självdisciplin. Vilken sörja bara för att logga in=(
    Skönt att eleverna slipper att studera under sommarlovet. Jag har varit stödlärare åt mina barn när de gick pp distanskola i Moskva. Då fick vi improvisera i vissa ämnen såsom hemkunskap, kemi och idrott. Isabella skulle rensa fisk och vi hade kommit hem till Sverige vid det tillfället. Hon tyckte det var jätte läskigt och luktade illa =0
    Intressant inlägg som vanligt.
    Trevlig helg <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han är duktig på att göra läxorna men han skulle nog behöva läsa ytterligare lite innan han kastar sig på spelandet. Och jag ska inte ta åt mig "äran", det är mannen min som nog tjatar minst lika mycket. Jag har bara råkat få ta hand om kommunikationen mot skolan osv.

      Rensa fisk gör jag inte gärna, det luktar illa och är bara äckligt!

      Radera