lördag 6 september 2014

PET-flaskan - Mater artium necessitas

Om det är något jag efterlever så är det att - precis som rubriken säger - "nöden är uppfinningarnas moder"!

Och alla saker kan användas på mer än ett sätt. Det är väl därför jag är en sådan ekorre, varför jag har så svårt att slänga saker - jag ser möjligheterna i att spara och använda den där spiken, stolen, pennan, glasburken, korken... Det blir liksom lite sport i det hela att lösa ett problem.

Just nu ligger fokus på PET-flaskan. Vilken uppfinning! Vilka möjligheter!

För har ni verkligen förstått vad man kan använda en PET-flaska till? Här kommer några exempel på vad jag använt plastflaskor av varierande storlek till i sommar:

1, När man lagar mat osv så slänger man en massa i slasken. Om man klipper av botten på en 1,5 liters flaska, gärna lite snett så den är 2-3 cm på ena sidan och närmare decimetern på den andra, så har man en jättebra skopa att samla upp sallatsblad och potatisskal så man kan slänga dem i soppåsen eller komposten, man slipper använda handen (yick!) eller slösa på hushållspapper.

2, Miniväxthus! I Spanien säljs ju vatten i större dunkar på 5, 6 och 8 liter. Klipp en itu, ställ en avklippt 1,5-liters som vas i mitten med dina sticklingar, och sätt sedan på toppen på den stora plastflaskan. Ta bort skruvlocket så att det kommer in lite luft. Fuktigheten bevaras fint! Hibiskussticklingarna i mitt lilla drivhus har redan rotanlag på gång!

3, Klipp flaskorna i passande höjd och använd som kärl för potatis, plommon, tomater, paprika osv i grönsakslådan i kylskåpet. Använd de större plastflaskorna till det man ofta har mer hemma av som potatis och äpplen. Jag hade tidigare en riktig röra, en väldig massa påsar och såg inte vad jag hade förrän det var för sent! Nu ser jag när det börjar bli lite potatis i "potatisfacket" och det är dags att skriva upp på inköpslistan.

4, När man är i en semesterlägenhet har man kanske inte alltid så många plastburkar som man har hemma för att lägga matresterna till morgondagen i. Klipp av PET-flaskan, lägg i maten och sedan lite plast eller en påse beroende på hur mycket det tar upp eller avger smak.

5, Sonen bör ha frukt med sig till skolan varje dag. Kantstötta äpplen och plommon är rätt uschligt så därför har jag klippt till en bit PET-flaska som skydd i ryggsäcken i väntan på att jag i affären ska hitta den där "perfekta" fruktförvaringen åt sonen. När jag visade sonen så sa han bara "Men mamma...!" och sedan har det varit tyst så det funkar tydligen bra. :)

6, Automatbevattning. Fyll flaskan till bredden med vatten, vänd den snabbt uppochned och stick ned i jorden. Sedan kommer den att sippra ned i jorden allteftersom det torkar (jorden bör ara relativt genomvattnad innan).
Ja, det är principen i alla fall och så som alla säger att det ska funka. Håller just nu på att kolla om det verkligen funkar.

7, Getingproblem? Klipp flaskan mitt itu. Häll vatten och saft (eller annat sött som t ex honung) några cm och sätt sedan i toppen med korken bortskruvad. Toppen ska inte nå ned ända till vätskenivån. Getingarna hittar ned och dricker men hittar sedan inte ut utan drunknar. Och det funkar! Vi hade en hemsk getingsommar i Kalmar i somras, vi viftade frenetiskt bort oerhört närgångna getingar. Fällan gjorde det lite uthärdligare, tror bara att blev ett eller två stick (peppar-peppar) av alla getingar som vi viftade bort. Och det var mååånga!

Tipsa gärna om fler smarta saker man kan göra med PET-flaskor.

Och som alla vet så kastar man dem ju inte i soporna, man kastar dem i återvinningen av plastförpackningar (om det inte är pant på dem, så klart!).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar