måndag 11 maj 2015

Depositionsavgifter vid hyra

När man hyr ett hus eller lägenhet här i Spanien så vill ägarna gärna att man betalar en depositionsavgift när man skriver kontraktet. Det är väl för att ha lite hållhake på hyresgästen så att den beter sig och inte saboterar något. Fullt förståeligt men det är där ändå lite att tänka på.

Det normala är att man betalar en eller två månadshyror som depositionsavgift, beroende lite på vilken typ av boende, hur exklusiv den är samt säkert även vem som hyr den.

Vi har dock på några objekt även sett att de vill ha minst 6 månaders hyra i deposition alternativt en bankgaranti (aval bancario) på motsvarande belopp. Med tanke på att hyran för ett fristående hus på Solkusten i stort sett börjar på 1 000 €/mån så blir det rätt mycket pengar man anförtror en vilt främmande människa med. Dessutom är det så att enligt lag (har jag hört i alla fall) så får de inte ta mer än 2 månader i deposition men uthyraren gör oftast så när det hyrs ut till utlänningar. Ringde t ex på ett hus idag där det i annonsen står två månader men till mig sa hon 6 månader. Tack, det värmer verkligen i solskenet. Det är idag en liten kall underton i vinden...

Om man nu inte kan förhandla bort denna enorma depositionsavgift så finns det ändå några alternativ (om än inte lika bra som att få depositionsavgiften sänkt):
1, Man betalar in pengarna till mäklaren som sedan håller pengarna. På samma sätt gör man ju i Sverige, när man köper/säljer fastighet så betalar man handpenningen till mäklaren som håller den tills köpet avslutas. Men då vill det också till att man litar på mäklaren eller att denne inte går i konkurs under hyrestiden.
2, Bankgaranti. Som jag förstår det så låser banken ett belopp av hyresgästens pengar på bankkontot och för detta tar de ut en avgift. Banco Sabadell som vi nu råkar ha tar 1% av beloppet (minst 100€) i upplägg och sedan 1,5% (minst 100€) per kvartal. Under ett år skulle det då bli minst 500€ för att låsa pengarna. Hutlöst!
3, Det finns företag som man kan köpa en hyresförsäkring hos också, seguro de alquiler. Har bara läst om det som hastigast så jag vet inget om det egentligen. Tror dock att det är köparen som skaffar den.
4, Man avstår från att hyra det objektet...

Det är tydligen även så här med depositionsavgifterna: de kan vara svåra att få tillbaka. Advokaten som läste igenom vårt radhushyreskontrakt (innan vi skrev under) sa att 80% får inte tillbaka sin depositionsavgift. Och är depositionsavgiften då närmare 10 000€ så är det inte så roligt... Inte ett dugg roligt, faktiskt.
Det bästa för den som hyr blir ju då så klart att försöka förhandla bort så mycket som möjligt av depositionen, minimera risken. En variant som jag hört många praktisera är att man helt sonika inte betalar in de sista månadshyrorna. Sista hyresdagen står alltså båda på noll.

Hur man gör får man nog känna efter. Antonio, han som vi hyr av, har faktiskt hela tiden visat stort intresse av att snabbt försöka åtgärda det vi har klagat på och han har av mäklarna bra renommé så vi kommer väl att göra så som man ska göra och förhoppningsvis gör han det med.

Ett tips här är att det första man gör när man får tillträde är att fota alla skavanker, skriva ned och ta upp dem på en gång med ägaren eller kontakten (bara så att de vet att de redan fanns där).

Om man fotar så kommer nästa heta tips: spara inte fotona på mobiltelefonen utan ha dem även på ett alternativt ställe (t ex i molntjänst). Lär er av mina erfarenheter, nästan alla våra foton tagna under hösten stals ju av den oinbjudne.

Vad jag skulle komma till var att minsta lilla märke på väggen kan - om man har otur och råkar på en riktigt tjurig uthyrare - bli orsak till att depositionsavgiften hålls inne.

Om det är någon som har fler tankar, tips och/eller lösningar i depositionsämnet så tas dessa tacksamt emot!

2 kommentarer:

 1. Inga tips eller länkar, men det stämmer att ägaren gör allt för att hitta fel när amn flyttar för att slippa betala tillbaka pengar.Vår var toppenbra, ända tills vi flyttade. Han knep pengar till och med för att en glödlampa var trasig och han fick köpa en ny.

  Dyra hus ni har på solkusten. Från 1 000 euro?!? Här går det att hitta jättestora, fina, nybyggda hus från 350 euro utanför stan. Radhus visserligen... nja, nej, man ska nog inte jämföra...
  Här brukar det handla om en månads depositionsavgift.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Radhus finns det i mängder, jättefina hus både ut- och invändigt, många gånger med underbara trädgårdar och välskötta pooler. Skulle egentligen vara helt perfekt att bo så med tanke på lekkamrater för sonen och för oss att lära känna spanjorer kanske. Och priserna börjar mycket lägre, precis som du nämner.
   Men vi klarar bara inte av det! Att inomhus hela tiden höra grannarna, att inte kunna gå ut och sätta sig på trappen med en kopp kaffe utan att kamma håret eller sätta på sig speciella kläder.
   Börjar tröttna på att spanjorskan på vår ena sida hänger över kanten på sin terrass och tittar in till oss... Vad får hon ut av det?! Prata med oss i stället!

   Radera