tisdag 19 maj 2015

Ett inburat hem

I stort sett varenda hus har dem, i alla fall på nedervåningen: fönstergaller, rejas. De är överallt, på privatbostäder såväl som på affärer. Hur hög brottslighet är det här egentligen?* Den måste ju vara enorm eftersom det är galler på varenda fönster och varje dörr!

Men är det hela sanningen? Eller snarare, är det orsaken till alla dessa gallerförsedda husöppningar i Andalusien?

Vi träffade en mäklare, han kom från Holland men har bott här i många år. Han hävdade att orsaken till gallren inte var för att mota bort tjuvar utan för att förr i tiden mota bort vilddjur, att kunna ha fönstren öppna utan att hundar och annat vilt tog sig in - ja, i den mån man ens hade fönster! När sedan alla turister kom hit och började bosätta sig så tog man efter seden, att i Spanien har man galler för fönster och dörrar för att värna sig.
Låter plausibelt.

En annan variant jag läst om är att det är för att hålla döttrarna inne/friarna ute. Jag ser framför mig ungmön stå med sitt hårsvall och de unga männen flockas utanför, lite som en Bröderna Grimm-saga.
Låter lite mindre plausibelt och därför är det säkert sant.

Fast kanske är det en kombination? Eller något helt annat...

*) Läste en artikel i Svenska Magasinet idag att i Spanien anmäls det 44,8 brott per 1 000 invånare. Låter mycket men betänk då att i Frankrike är siffran 54,7 och i Tyskland 72,5. Sverige då? Hela 146,7! Det låter som att gallren behövs där med.

Fast som alltid så är ju siffrorna inte hela sanningen. Jag har hört att här i Spanien är det många som inte ens orkar anmäla olika slags brott men det är säkert samma beteende i de andra länderna också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar