söndag 26 mars 2017

Skyltsöndag nr 53 - Fart

På vägen från skolan är det en vägsträcka som gör mig väldigt konfunderad! Titta här!


För att förklara, det är två filer som går ihop och ligger parallellt med A-7 en bit.
Kommer man från vänster står det på skylten att hastigheten är 50 km/h.
Kommer man från höger står det på skylten att hastigheten är 40 km/h.

Min fråga är, hur fort får man köra där filerna går ihop? Där jag har satt frågetecknet?

Några hundra meter längre bort löser sig problemet då de där har satt upp en till hastighetsskylt. Eller löser och löser, man bör kanske kunna se vad det står på den också?


Vem kom på att man sätter den stora blå skylten framför den lilla?!

~ ☺ ~

Vill du se fler skyltar och annonser kan du klicka på etikett Skyltsöndag här i bloggen.
Och glöm inte bort att kika in på förvaltaren BP's Skyltsöndag! Här är alla medverkare

lördag 25 mars 2017

Lördagsgodis nr 20

Tänka sig, den här veckans godisbit innehåller till och med något med socker i!

Godisbit nr 1
När förslag faller väl ut, det är väl gott!
I går när jag stod och lagade mat tänkte jag att sonen borde vara med mer och lära sig laga mat. Inte så att han inte får eller inte visar intresse, det ska liksom bara fungera med allt. Det tar trots allt lite tid att visa hur något ska göras, går fortare att göra det själv.

Så mitt förslag som jag i dag presenterade för sonen var detta: en gång i veckan, förslagsvis torsdagar, så får han planera och bestämma vad vi ska äta till middag, kanske behöver vi handla maten och sedan ska han (vara med och) laga det. Sonen tyckte det var en jättebra idé så vi börjar kommande veckan.

Nej, det blir inte oxfilé på torsdagarna.

Återanvänder bilden, det står ju
ett litet fat med chokladbollar där
från en tidigare receptversion.
Godisbit nr 2
Språkliga diskussioner! När man får tänka efter lite i ens eget språk eller få någon annan att fundera och förklara. Och känslan när man faktiskt (tror att man) förstår. Förhoppningsvis fastnar det så att man kan använda ordet, uttrycket eller grammatiken igen, på rätt sätt.

Kanske det kommer ett inlägg om vad som föranledde denna godisbiten.

Godisbit nr 3
Egenhändigt gjorda nege... öh... chokladbollar! Dessutom även receptjakten på den perfekta chokladbollen med Delicato-bollen som förlaga. Jag tror jag börjar närma mig min egen variant. Vet senare i dag hur dagens version av mitt recept föll ut, just nu står det och "gosar ihop sig" i kylskåpet.

fredag 24 mars 2017

På feriaparkeringen

Hade inte tänkt skriva något inlägg i dag men... Så varsågod, bara för dig, kära Ama:


Visst finns det väl värre gjorda parkeringar fast den här blev så iögonfallande för de andra stod i rad en dryg meter bakåt. Hur svårt kan det vara att hitta bromspedalen eller möjligen backen? Vidare kan man konstatera att det finns nog en orsak till varför fronten på bilen ser ut som den gör.

Just ja, höll på att glömma....


Djuuuuupa andetag! Så ja, Ama.

onsdag 22 mars 2017

Rondell nr 16 - Monumento de SEAT 600

Jag tror att detta var den första rondellen som jag verkligen reagerade så där enormt på här i Spanien. Jag föll pladask!


Alldeles intill denna rondell ligger bensinstationen BP. För drygt 10 år sedan fanns varken mack eller rondell men den 18 februari 2008 togs beslutet om att BP-bensinstationen skulle byggas där samt att rondellen skulle uppföras. BP stod för (hela?) kostnaderna.


Några månader senare, den 22 juni, invigdes denna rondellen i Fuengirola, mellan områdena Los Boliches och Torreblanca. Hela den helgen var det festligheter i området och ända ned till stranden för att fira detta. Ca 200 riktiga SEAT 600 kom då till Fuengirola och visades upp.


Det är inte en riktig bil som står där mitt på "vägkrönet" utan en skulptur i polyesterfiber och järn. Men bilen är ändå en SEAT 600 och rondellen heter därför Monumento de SEAT 600, Monument över SEAT 600.


Bilmodellen kallas i folkmun för pelotilla, tror det kan översättas som liten boll eller kula (men ordet används även för snorkråka så jag vet inte riktigt vad som menas egentligen), och tillverkades mellan åren 1957 och 1973. Modellen presenterades första gången vid Genèvesalongen 1955 och designades av italienaren Dante Giacosa. Den är i grunden samma som Fiat 600.


Då denna bilen för många spanjorer var den första bilen de någonsin kom att äga betyder den mycket för folket i Spanien. Av de nästan 800.000 tillverkade bilarna finns ca 10.000 kvar i omlopp i dag.


Kullens fyrvägskorsning som bilen "kör" på i ensamt majestät smyckas ut efter säsong, här planteras många julstjärnor kring jul och snart är det nog dags för mer färg igen med andra blommor under de vackert uppstammade trillingblommorna.

Det är lite svårt att fota denna rondellen för en bra överblick. Det är så mycket som händer runtomkring med byggnader och vägar samt att den är ganska stor. Ni får helt enkelt komma och titta på den själva!


Vill du själv se den? Då kan du åka hit:
Korsning: Avenida de las Gaviotas/Avenida Nuestro Padre Jesús Cautivo
Ort: Fuengirola
Provins: Málaga, Andalusien, Spanien
Google Maps hjälper dig till rätta.


Det här är min lilla serie med cirkulationsplatser jag har kört förbi eller genom i först och främst Spanien. Vill du ser fler vackra, roliga, konstnärliga eller helt enkelt bara udda rondeller? Klicka då på etikett Rondeller. Planen är att publicera en ny varje onsdag.

måndag 20 mars 2017

Från vitt-gult till gult?

Så här stod sonen då i mitten av november efter att ha klarat av sin första spanska gradering i judo, från helvitt bälte till att halva är gult.


I går var det dags igen, vårens gradering. Till skillnad från förra gången så var han nu jättenervös.
- Det är lugnt! sa jag. Du blir ju bara kallad till graderingen om sensei tror att du klarar det och de är ju snälla, du har i stort sett redan ditt nya bälte.

Det var vad jag trodde.

Kom på att jag tror inte att jag har berättat det men klasskompisarna Herr Higuerón och Herr Málaga har slutat med judo. Fröken Málaga går i den yngre gruppen så sonen går själv i gruppen med spanska tonåringar och vuxna. Det tycker jag är starkt gjort! Duktig kille!

Fröken Málaga skulle också graderas, även hon var väldigt nervös. Fru Málaga berättade nämligen medan vi satt där på läktaren och väntade att sensei sagt i hennes grupp att de kommer vara hårdare från och med denna bältesgraden och uppåt. Klarar man inte teknikerna så får man helt enkelt inget nytt bälte.

Oj! Det visste inte jag och sonen var lyckligt ovetande om detta nere på mattorna. Fast rent krasst, om han inte klarade det så får han skylla sig själv för han har inte övat något hemma. Har jag tjatat om att öva? Japp, det ingår ju i mammarollen.


Det tog en stund för alla att visa upp sina färdigheter. Det är visserligen intressant att se de andra graderas, särskilt de med högre kunskaper men emellanåt satt jag och tittade i taket. Undrar vem som har plockat ihop det där plockepinnet ...?


Men sedan stod de där, uppradade. Vissa hade fått nya bälten runt magen, en hel del hade det inte. De bockade för publiken, de bockade för svartbältarna som hållit i graderingen. Sedan fick vi resa oss och med träsmak i rumporna tåga ut och möta våra judokar, judoutövarna. (Varför säger man träsmak när det var plast- och betongbänkar, förresten?). Det var många glada ansikten bland dem. Det var även väldigt ledsna ansikten, Fröken Málaga tyvärr i den senare kategorin. Hon får en ny chans om två veckor, som tur är.

Men hur gick det för sonen då? Klarade han sig?


Klart han gjorde! Vår duktige kille! Han var så glad och sken i kapp med solen och sitt nya fina solgula bälte!

Det är en gul dressing där på tomaten som är så himla god!
Den smakar lite citron samt troligen äggula.

Undrar hur den är gjord? Någon som vet?

Det firade vi med att åka och äta lunch. En Sandwich Huevos, en äggmacka med ost och bacon. Sonen tryckte i sig en egen samt en jordgubbsmilkshake medan mannen min och jag delade på en sandwich. Det var tillräckligt.

En härlig söndag tillika Fars Dag i Spanien! Grattis i efterskott, pappis!

söndag 19 mars 2017

Skyltsöndag nr 52 - Doggisar

Jag vet att jag emellanåt gnäller på dem men jag gillar faktiskt hundar. Fast jag föredrar katter.

Jag gnäller nog egentligen inte på hundarna, det är dess ägare jag blir så gnällig på. Men det behöver vi egentligen inte gå så mycket närmare in på just nu. Hundarna finns här i mängder och det skapar ju - till söndagsglädjen - en hel del skyltar!

Den här underbara installationen finns i Parque la Paloma i Benalmadena.


Vi tittar lite närmare på skylten:


Den där loggan! Den gillar jag! Så himla bra! Det är alltså en lokal veterinär som sett till att det finns en dricksfontän för husdjuren som är välkomna att följa med in i parken om de är kopplade.

~ ☺ ~

Sedan kan det ju vara bra att visa att man har en hund i huset:


Kanske varna för den?


Varning för hunden! De hade inte ens behövt skriva någon text med den bilden!

~ ☺ ~

Hundar brukar gärna skylta om sitt missnöje med något:


Det där gjorde några vänners hund med soffan på deras inglasade altan, hunden tyckte troligen att den fick för lite uppmärksamhet. Jag bara gapade när jag såg massakern. Hunden var för tillfället inte mycket värd ...

Hundrackaren ska nu flytta ut och få eget hus på tomten.


Synd att den hundkoja vi har hos oss sitter fast, vi använder den ju inte. Men det har antagligen bott en hund som hette Ben där, skylten säger det.

~ ☺ ~


Hundtoalett? Det är det jag tänker när jag ser en brandpost. (Lite lurig bild dessutom. Brukar det inte vara parkeringsförbud vid brandposter?)


Här på denna gräsmattan får hundar inte gå.


Och här får de inte heller gå (fast på det andra sättet).


Det är nog många hundägare som önskar de kunde lära sin hund detta.

~ ☺ ~

Nä, nu har det allt blivit för mycket om hundar. Avslutar därför med dessa individer som tydligt skyltar om vad de vill: var är maten? Vi är hungriga! Och väldigt söta!

Alin är den röde vildkatten, de andra två
tror jag det var som jag plockade upp ur poolen.

~ ☺ ~

Vill du se fler skyltar och annonser kan du klicka på etikett Skyltsöndag här i bloggen.
Och glöm inte bort att kika in på förvaltaren BP's Skyltsöndag! Här är alla medverkare

lördag 18 mars 2017

Lördagsgodis nr 19

Det har varit en lite lugn vecka men så klart det finns gott ändå!

Godisbit nr 1
- Åh! Isterband! utbrast sonen när han fick lunchen i dag. Han sken som ikapp med solen och det var inte en endaste liten smula kvar när lunchen var avslutad. Tack snälla mamma och pappa för att ni tog med denna delikatess till sonen!

Godisbit nr 2
Att sitta i solen och läsa en stund. Även om mannen min kommer ut och skäller på mig för att jag sitter med huvudet framåtlutat så det bara är pannan som blir (sol-)bränd. Och även om det bara är 20 minuter, saker står på rad att åtgärdas. Men en stund. Värme. Sol.

Godisbit nr 3
Att få vänner att skratta! Hejdlöst! Även om det kanske är på ens bekostnad. Och oj, det är jag urusel på. Skattar mycket hellre åt andra än att de skrattar åt mig. Så det är en lite sur godisbit det här. Som jag stoppar in i mun, spottar ut, stoppar in igen ...

I veckan fick jag nämligen ett kuvert med någon påse i. Jag vittjade brevlådan när jag skulle hämta vid skolan så den fick hänga med. Så vad var det? Jo, en påse med puré ifrån Nestlé. Den medföljande broschyren berättade att denna smakliga puré av skinka och vad det nu var, är bra för den som har svårt att svälja eller tugga. Bilden visar ett virilt och glatt äldre par.

Nog för att jag för en månad sedan fyllde 48 men än har jag inga löständer eller andra svälj-/mag-/tarmproblem. Jag försökte donera påsen men ingen ville kännas vid den. Däremot ville de gärna ha en avrapportering av innehållet. Vi undrade dock varför jag fått den. Som en glad mamma sa:
- De kanske skickar det nu så att du sedan när du tappat smaken vet hur gott det var!

fredag 17 mars 2017

Vädret i februari 2017

Här kommer äntligen en rapport på februarivädret. Så då kan vi lägga ytterligare en ruggig och kylig månad till historien! Visst har det varit riktigt fina dagar också men mest inte. Kalla nätter har det varit också, det märktes på ännu en dubblerad elräkning.

Mest minnesvärt var nog ändå tidernas sandregn!

Februari 2017
Sanden faller till marken med regnet
 1, 17°C, mulet
 2, 13°C, skurar
 3, 20°C, sol
 4, 17°C, sol
 5, 19°C, sol, regn på morgon, blåsigt
 6, 19°C, sol
 7, 21°C, sol, lite moln
 8, 19°C, sol, blåsigt
 9, 16°C, sol
10, 10°C, regn
11, 15°C, mulet, regn
12, 14°C, regn
13, 15°C, regn
14, 15°C, sol
15, 15°C, sol
16, 15°C, mulet
17, 18°C, mulet
18, 15°C, sol
19, 13°C, mulet, regn och åska på natten
20, 18°C, mulet
21, 18°C, mulet
22, 20°C, mulet
23, 20°C, regn (sand-)
24, 20°C, sol
25, 19°C, sol
26, 20°C, sol, lite moln
27, 17°C, sol, moln, blåsigt
28, 18°C, sol, moln, blåsigt på kvällen

Vad gäller blåsigt: det blåser nästan alltid lite här på Solkusten. Har jag skrivit blåsigt så har det verkligen blåst! Och som tidigare, det här är helt hur jag har uppfattat det och vad vår väderstation här hemma har sagt till oss. Vädret och temperaturen i Málaga eller Marbella kan skilja sig åt en del mot hur vi har det här i Benalmádena.

Till sist, en titt på när solen gick upp och sedan ned den första dagen i månaden:

Amanecer - gryning
Salida del sol - soluppgång
Cenit - zenit
Puesta del sol - solnedgång
Anochecer - skymning

Om solens vandring: information och bild från http://salidaypuestadelsol.com/

Planen är att göra en sammanställning efter varje månads slut och det finns sedan januari 2015. Klicka på etikett Väder för att hitta de andra. Man kan även i sökrutan leta upp en viss månad, de är rubricerade enligt samma princip.

onsdag 15 mars 2017

Rondell nr 15 - Ångvälten

Den här brukar vi åka förbi när vi åker hem från judon. Jag tror den är bland de charmigaste jag sett! Det finns ingenting att läsa om den, dock.


Men däremot började fundera på det här med ångvältar. Hur de ser ut i Sverige och hur de ser ut i Spanien, i alla fall de få jag har sett. De är nämligen inte helt lika. För mig är sinnebilden av en ångvält ett stort rackarns tungt hjul där fram som pressar allt som råkar komma i dess väg. Hur många gånger har inte Kalle Anka blivit tunn som ett papper, typ?! Men här i Spanien så har jag mest sett ångvältar med två mindre vältar i fram med ett mellanrum och sedan en i bak som tar hand om det mellanrummet inte plattade till.


Denna i rondellen har en stor vält i fram och två mindre i bak. Ännu en variant. Tänk så lika men ändå inte samma! Undrar vad som är bäst ...?


Dessutom så funderade jag på namnet. Ångvält. Var är ångan? Den används ju inte längre som drivmedel. Dieselvält? Nej, det korrekta namnet för fordonet som står där i rondellen är faktiskt vägvält. Men kommer jag att säga det? Nej.

På spanska heter ångvält för övrigt apisonadora, en pressare eller komprimerare.


Tänk så mycket tankar och funderingar en liten rondell kan skapa!


Vill du själv se den? Då kan du åka hit:
Korsning: Calle Santo Tomas/Avenida la Léala
Ort: Arroyo de la Miel, Benamadena
Provins: Málaga, Andalusien, Spanien
Google Maps hjälper dig till rätta.


Det här är min lilla serie med cirkulationsplatser jag har kört förbi eller genom i först och främst Spanien. Vill du ser fler vackra, roliga, konstnärliga eller helt enkelt bara udda rondeller? Klicka då på etikett Rondeller. Planen är att publicera en ny varje onsdag.

tisdag 14 mars 2017

Vädret i januari 2017

Tiden rinner iväg fort ibland och jag har hittills inte sammanställt januarivädret! Kanske det beror på att dessa ruggiga temperaturer är något jag helst vill lägga bakom mig (fast det i dag är mitten av mars, regnet öser ned och det är knappt 10 grader). 

Året började bra, sedan vet jag inte riktigt vad som hände med vädret ...

Jag vill än en gång påpeka att 12-15 grader på Solkusten är inte samma som 12-15 grader i Sverige, i alla fall inte i Stockholmsområdet. Här har jag haft täckjacka på mig och stora sjalar, inomhus varma tofflor och i tjocka filten i soffan! Elräkningen ska vi inte ens tala om ...

Januari 2017
 1, 15°C, mulet
 2, 17°C, sol
 3, 17°C, sol, lite moln
 4, 20°C, sol
 5, 20°C, sol
 6, 19°C, sol, lite moln
 7, 15°C, sol, lite moln
 8, 16°C, sol, lite moln
 9, 17°C, sol
10, 16°C, sol, kall blåst
11, 19°C, sol, blåsigt
12, 19°C, sol
13, 17°C, sol, blåsigt
14, 14°C, sol
15, 15°C, sol
16, 15°C, sol, blåsigt
17, 15°C, sol
18, 8°C, regn
19, 7°C, regn, blåsigt
20, 12°C, sol, lite moln
21, 12°C, sol
22, 12°C, sol, blåsigt
23, 14°C, sol, blåsigt
24, 16°C, sol, blåsigt
25, 15°C, sol
26, 15°C, sol, regn på kvällen
27, 14°C, sol, moln, skurar
28, 14°C, sol
29, 15°C, sol
30, 15°C, sol
31, 15°C, sol, lite moln

Vad gäller blåsigt: det blåser nästan alltid lite här på Solkusten. Har jag skrivit blåsigt så har det verkligen blåst! Och som tidigare, det här är helt hur jag har uppfattat det och vad vår väderstation här hemma har sagt till oss. Vädret och temperaturen i Málaga eller Marbella kan skilja sig åt en del mot hur vi har det här i Benalmádena.

Till sist, en titt på när solen gick upp och sedan ned den första dagen i månaden:
 

Amanecer - gryning
Salida del sol - soluppgång
Cenit - zenit
Puesta del sol - solnedgång
Anochecer - skymning

Om solens vandring: information och bild från http://salidaypuestadelsol.com/

Planen är att göra en sammanställning efter varje månads slut och det finns sedan januari 2015. Klicka på etikett Väder för att hitta de andra. Man kan även i sökrutan leta upp en viss månad, de är rubricerade enligt samma princip.

söndag 12 mars 2017

Skyltsöndag nr 51 - Taco Bell

Undrar hur många gånger man i amerikanska filmer har sett/hört om snabbmatskedjan Taco Bell. Självklart blir man ju nyfiken på vad det är.

Så innan jul passade vi på! Vi var vid den stora shoppinganläggningen Plaza Mayor, vi skulle på bio för att se Star Wars Rouge One. Innan bion skulle vi äta och valde då att prova på Taco Bell som faktiskt finns här i Spanien, finns inte i Sverige (än).

Vi stod som frågetecken när vi tittade upp på listan över allt som fanns att välja bland. Till slut valde sonen och jag att ta en Big Combo Dúo, en meny för två med lite allt möjligt. Då kunde vi smaka på allt. Sonen är lika hopplös som jag på att välja ur menyer!

Skärmdump från Taco Bells hemsida

Mannen min tog två tacos med nachos med löfte om att han även skulle få smaka av vårt.

Skärmdump från Taco Bells hemsida

Det tog en liten stund men sedan kom maten:


Den kom i en kartong. En box.


Think outside the bun. Bun? Vad har bullar med detta att göra? Det brukar ju heta Think outside of the box, att tänka utanför ramarna.

Ah! Google säger att bun är den brödbit som en hamburgare eller varmkorv serveras på och i TexMex-världen är det ju inte en bulle utan ett skal och platta tortilla. Google säger också att slogan ersattes 2012 med Live mas. Vi var på restaurangen 2016, de måste ha tryckt upp ett jättelager med dessa kartonger.


Och man ska akta sig när man lyfter kartongen, akta ryggen! Men vad står det där egentligen? I texten?

Antes de levantar tu Big Bell Box Menú, haz ejercicios de calentamiento.
Levanta el peso con tus rodillas - no con la espalda - y concéntrate en tu respriación.
No tengas miedo depedir ayuda.
Y por favor, utiliza siempre botas con punta de acero como protección en caso de que se ta caiga.

Översättning: Innan lyft av din Big Bell Box-meny, gör uppvärmningsövningar. Lyft vikten med dina knän - inte ryggen - och fokusera på din andning. Var inte rädd för att be om hjälp. Och snälla, använd alltid skor med stålhätta som skydd i fall du tappar den på dig.

~ ☺ ~

Vi kunde i alla fall konstatera att även om kartongen kanske inte var så tung så kommer man definitivt att bli det om man äter på Taco Bell ofta. Det blev så fettdrypande att det rann om händerna, vi orkade inte äta upp allt. Gott var det visserligen men för oss blev det alldeles för mycket. 22.30 € kostade det, förresten. Mannen min och sonen går gärna tillbaka, jag är nog lite mer avvaktande. Som de flesta snabbmatskedjor, gott någon gång om året kanske.

Nu har vi i alla fall provat det!

~ ☺ ~

Vill du se fler skyltar och annonser kan du klicka på etikett Skyltsöndag här i bloggen.
Och glöm inte bort att kika in på förvaltaren BP's Skyltsöndag! Här är alla medverkare

lördag 11 mars 2017

Lördagsgodis nr 18

Dags att stoppa ned näven och plocka upp gosakerna från den gångna veckan!

Godisbit nr 1
Att komma ut från mataffären och känna värmen slå emot en! Efter att ha spenderat några ruggiga månader är det så himla skönt att äntligen få vara varm igen, rakt igenom.

Godisbit nr 2
Att sitta i en renskurad utegrupp vid den i går rengjorda uteplatsen efter att ha varit arbetsplats under nästan fyra veckor. (Skygglappar på när jag ser cementfläckarna på fönstren, de måste tvättas.) Poolens vatten gnistrar återigen klart efter sandregnet och graderna har börjat stiga. Nästan 18 tror jag det är nu. Det går åt rätt håll!

Godisbit nr 3
Skål och grattis, mammis!
Den största och godaste biten är så klart att lilla mamma fyllde år i går! Godisbiten har några lite syrliga fläckar eftersom vi inte är med och firar i person. Jag vet dock att hon i går blev ordentligt firad av vänner och grannar, telefonen gick i ett och gratulationsmail kom från gamla elever mamma hade när hon var lärare, elever hon hade för ca 40 år sedan! Det är helt underbart att höra!

Och i dag har resten av familjen firat med skinka, ost, citroner och allt som mamma och pappa hade med sig från oss. Så vi är med och firar, som mamma sa.

fredag 10 mars 2017

Alhambra, Granada - Generalife

Så var det dags att besöka den sista delen där uppe på berget i Granada. Mamma och pappa satt kvar vid restaurangen och njöt av den goda maten och lät benen vila efter flera timmars gående. Mannen min och jag drog med oss sonen för att se Generalife, kanske det som jag var mest spänd på att få se. Det är ju en trädgård!

Först och främst ska jag säga att Generalife inte ligger i Alhambra (rubriken till trots), det ligger alldeles intill. Men jag tror nog att många - precis som jag - trodde att allt var Alhambra.


Så vad är då Generalife? Jo, namnet betyder Arkitektens trädgård och det är köksträdgården, området där djuren kunde beta samt det palats som ligger alldeles intill den gamla staden Alhambra. Där finns även en dunge där sultanen kunde jaga. För detta är även den kungliga trädgården dit den muslimske kungen kunde dra sig tillbaka för lite ro och avslappning under sommaren. Vintertid användes inte palatset och det förstår man när man ser det. Beläget högt uppe på ett berg, högt i tak, otäckta ljusinsläpp och öppningar. Det måste ha varit oerhört kallt och ruggigt!


Det ursprungliga Generalife byggdes under 1200-1400-talen och består av fyra delar: Colorada, Grande, Fuentepeña och Mercería.


Den lägre delen av trädgården kallas för Los Jardines Bajos, De lägre trädgårdarna, och ligger i den nya delen, Los Jardines Nuevos. Det är den del som förbinder Generalife och Alhambra och den färdigställdes 1951 (påbörjades på 30-talet).


Gångarna är en fröjd att se! De är gjorda med stor hantverkskunskap och har man inte klackskor så är de lätta att gå på.


De är så vackra och fantasifulla!


Inte ett ogräs!


I biljetten ingick inträde till Generalifes palats, Palacio de Generalife. Vi gick upp för en trappa och jag hörde en massa vatten porla. Vi steg ut på en innergård...


... och bara tittade och lyssnade! Detta är Patio de Acequia. Det var så fint! Växterna i rabatten var nyplanterade, säkert bara någon dag innan, men om ett tag kommer här att prunka med blommor! Den avlånga fontänen i mitten sprudlade med vattenbågar. Dessa fontäner har installerats under 1900-talet men fynd visar på att här fanns tidigare 12 stycken vattenmunstycken så porlande vatten hördes här även för flera hundra år sedan!


I valvbågarna såg man den vackra utsikten över Granada. Solen var på väg ned.


Här är en av köksträdgårdarna med raka rader av ätbart.


Innergården från andra hållet.


Detta är en annan innergård med apelsinträd och vackra fontäner innanför de strikt klippta häckarna. Den heter Patio del Ciprés de la Sultana och är från 1584. Från början var det badbassänger här med ledningar som sedan försedde Patio de Acequia med vatten.


På skylten intill trädet (det var avstängt så det gick inte att komma närmare) står det följande:
Cuentan de leyenda, que este Ciprés del la Sultana, fué testigo de los amorios de un Caballero Abencerraje y la esposa de Boabdil.

Min översättning: Enligt legenden är detta Sultanans cypress, den var vittne till kärleksaffären mellan adelsmannen Abencerraje och Boabdils fru.

Detta var i slutet av 1500-talet och det döda trädet står fortfarande kvar som vittne.


Generalifes palats, Palacio de Generalife, med det döda trädets topp.

En ödla solar sig i de sista värmande strålarna


Detta är en amfiteater. Under sommarhalvåret visas här flamencobalett! Här firas varje år sedan dess färdigställande 1952 Festival Internacional de Música y Danza de Granada, Granadas internationella musik- och dansfestivalen. Under årens lopp har den genomgått många förändringar och förbättringar.


Paseo de las Adelfas, Oleanderpassagen. Det måste vara helt otrolig när sedan oleandern blommar. Det var en lite magisk känsla att gå där, en sådan skillnad mot de strikta och formklippta cypresserna kring palatset. Denna gång övergår plötsligt till att bli ...


... Paseo de los Cipreses, Cypressgången. Tyvärr blev bilden väldigt suddig men jag ville ändå visa de vackra och majestätiska cypresserna som nog skänker en del svalka under sommaren. På sidorna om träden var det vatten som porlade, vi såg fördämningar och bäckar. Det var riktigt djungellikt och vilt! Denna sista del av Generalife är också nyare, den är från första tredjedelen av 1900-talet.

Och med detta vandrade vi ut från Generalife och Alhambra. Och vi åker gärna hit igen när allt blommar!

Alhambras siluett i solen som inte hade så lång tid kvar på sig
denna dagen i början av februari.

Vill du åka hit och uppleva det själv? Läs gärna mina tips om vad du bör tänka på när du planerar din resa hit.


Läs gärna de andra inläggen om Alhambra, Granada: