onsdag 16 september 2015

Ny dator?

Min dator börjar bli lite till åren kommen och någon gång emellanåt beter den sig på sätt som jag inte riktigt gillar. Mannen min har tjatat på mig sedan i våras att jag borde skaffa ny dator, han har t o m sett ut en åt mig och allt.

Men jag gör som jag brukar: stoppar huvudet i sanden. Det får funka ett tag till. För hur roligt det än är med nya leksaker så innebär det ändå en del jobb innan man känner sig hemmastadd och igång igen.

Bild lånad från spanish411.net
Sedan finns det en orsak till och det är att om vi köper en dator här i Spanien så blir det ju med spanskt tangentbord! OK, det går ju egentligen ganska lätt att lösa genom att köpa ett med svensk tangentuppsättning. Man kan köpa det på t ex Daytona i Fuengirola, där köpte mannen min sitt efter hans tankevurpa när vi flyttade hit, dvs han tänkte inte på det och kastade sina svenska vid flytten. Upps!

Men det finns några lösningar:
1, Att fortsätta ha det spanska tangentbordet och arbeta med t ex ascii-koderna men jisses vilket jobb. Varje gång man skriver å ska man i stället knappa in fem tangenter, dvs Alt+0229...?  Njaä...

2, Da far det hellre bli att man skriver pa det har sattet.

3, Eller använder trema ( ¨ ) och accenttecken ( ´ ) . Men nu är ju jag ju som jag är och aldrig att jag i längden kommer att skriva på det sättet! Hua!

4, Man ska kunna ändra tangentbordsinställningen från spanskt till svenskt. Det låter ju som det smidigaste... Och blir man osäker vilken knapp som är vilken så får man väl sätta upp en lathund framför sig på väggen eller etiketter på tangenterna. :)

Sedan finns det faktiskt en orsak ytterligare till varför det dröjer men den ska jag väl egentligen inte prata högt om. Jag vill ha en röd dator! Men de som finns här i butikerna är inget vidare, säger han här hemma som kan sådant. Inte för mina ändamål, i alla fall.

Bild lånad från aaspray.co.uk
Så till slut blir det väl en vanlig svart eller grå laptop med spanskt tangentbord. Och några etiketter...

Kan man få med en sprayburk i köpet, tro?

8 kommentarer:

 1. Jag blir imponerad över din vetskap om ascii. Förmodligen fördomsfullt, men jag är ändå impad.

  SvaraRadera
 2. Hahaha! Här har vi också samma syn i mångt och mycket. Jag vill inte heller byta min dator, men rätt vad det är så har Anders införskaffat en till mig, och det är bara att gilla läget.

  Ascii-koderna har jag blivit "tvungen" att lära mig för att få tangentbord att fungera med å, ä och ö på resor. Vägrar skriva utan prickarna... En fördel med det är när man slinter - då hittar man nya skojiga tecken, som exempelvis: ♫ ♫♪♪. Dom hade jag aldrig kommit på annat än av misstag. ;-)

  Sen är min absoluta favoritfärg rött. Nu fick jag faktiskt lite cravings efter en ny dator. Har inte haft det förut, men har aldrig tänkt på att det finns röda...:-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. I magasineringen hemma i Sverige står min RÖDA fina cykel och väntar. Och när vi insåg att vi behövde bara en bil så köpte pappa min RÖDA fina PT Cruiser.

   Så jag håller med: rött är favoriten! Och det ska ju vara just precis DEN DÄR röda nyansen.

   Radera
 3. Ascii koder blir snabbt tröttsamt, men att ställa om tangentbordet är en barnlek och fungerar fint! Även där man inte kan få ett qwerty tangentbord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar ju lovande! Kanske ska ta tag i den här saken....

   Radera
 4. Ja, punkt fyra är den rätta. Det är jätteenkelt att plocka fram de svenska bokstäverna... fast själv ber jag alltid en god vän som är datanörd att fixa det. Sen gäler det bara att komma ihåg var de svenska bokstäverna ligger på tangentbordet.... Fast det är också enkelt att fixa - köp ett svenskt tangentbord - det kan köpas via nätet och så levereras det med DHL eller liknande. Själv använder jag logitech, bra kvalitet. Lycka till! Stella i Italien

  SvaraRadera