tisdag 27 november 2018

Spanska skolan - del 23: Svensk eller spansk skola?

Innan vi flyttade till Spanien hade vi många diskussioner om hur vi skulle göra med skola. Sonen skulle börja trean, skulle han göra det i till exempel Svenska skolan i Fuengirola eller skulle vi sätta honom direkt i en spansk skola? Supersvårt! Det är det så klart inte bara vi som tycker, samma frågor ställs av andra på diverse forum och jag har även fått e-post om det. Hur resonerade vi och varför tog vi det beslut vi gjorde? Skulle vi gjort annorlunda om vi vetat då vad vi vet i dag?


Ett mejl jag svarade på blev en bra sammanställning över mina tankar så därför har jag i stort sett klippt och klistrat det till detta inlägget. Kanske hjälper det någon som går med samma tankar och funderingar, antagligen finns där även en hel del beslutsångest. Jag vet att vi hade det!

✎...

Hej,

Vad glad jag blir för mejl som dina! Jättekul att du kontaktar mig. Jag förstår precis hur ni resonerar, vi har ju också varit i den sitsen: vilken skola ska vi välja?! Önskar det fanns en blogg som min då. 😃

Skämt åsido, jag kommer inte säga hur ni ska göra, bara kanske vägleda er i era tankar fram till ett beslut som ju ni måste ta.

Språk
Oavsett vad ni väljer, börja läs spanska nu - hela familjen! Det är mitt absolut bästa tips. Visst klarar man sig väldigt bra med engelskan men det har varit så många gånger som jag frustrerad har fått gå ifrån en situation bara för att jag inte kan spanska! Ta hjälp av appar som DuoLingo och Memrise (jag använder båda varje dag), hitta gärna en riktig kurs, kolla om ni vuxna kan gå KomVux, kanske finns det någon spansktalande i er närhet som vill förbättra sin svenska så ni kan utbyta tjänster? Alla bäckar små, du vet.

Hur utåtriktade är era barn? 
Detta är nog den första frågan ni måste ställa er. Det är faktiskt en viktig fråga och ska man hårdra det för att ge ett kort svar så är det utåtriktade barn i spansk skola medan inåtvända i svensk skola. Inte för att den svenska skolan lättare hanterar inåtvända och blyga barn utan för att det är svårare att komma till en skola där allt-allt-allt är främmande. Sonen är utåtriktad och det gör det ju enklare, men det var så klart fortfarande en stor påfrestning att börja i spansk skola. Trots detta så tycker han att lärarna i spanska skolan bryr sig mer om att eleverna ska lära sig något än i de svenska skolor han har gått på. Det får en att fundera lite ...

Ekonomi
Engelska skolor är dyra, den svenska i Fuengirola är inte gratis den heller medan den spanska kommunala skolan är det (viss materialkostnad kan tillkomma, beror på skolan och dess ekonomi). Nu vet jag inte exakt men tänk er två barn, det blir ca 120.000 kr per år i Svenska skolan, skulle tippa på 150.000 kr eller mer i engelsk. Till detta kan det tillkomma kostnader för lunch, uniform och skolböcker. Jag tror inte att du egentligen får mer för pengarna i de privata - frånsett möjligen att engelskan i de spanska skolorna kan vara lite halvdan, det är inte alltid lärarna har ett bra uttal. Men i dag plockar barn upp engelskan på andra sätt så det ser jag inte som ett problem.

Hur länge ska ni stanna? 
Ett år, då kan det ju vara smidigare med svensk skola, lättare att komma in i rutinerna, lättare att komma tillbaka. Ska ni stanna längre så bör ni verkligen överväga spansk skola för integreringens skull, för att träffa barn i närheten av där man bor.

Tillgänglighet
Väljer ni Svenska Skolan blir det här i området ni "måste" bo, väljer ni en spansk öppnas hela Spanien upp för er. Det är så vi börjar känna, vi är inte lika fast vid Solkusten längre. Och tänk också på att det är rätt jobbigt att köra fram och tillbaka varje dag om man inte bosätter sig precis vid skolan. Kommer ni ens kunna det om båda kanske jobbar? De spanska skolorna har ofta skolbuss för de barn som bor i utkanten av upptagningsområdet.

Dessutom kan det ju vara så att ni "tvingas" till ett annat val för som jag har förstått det är det numer lite svårare att få plats vid Svenska Skolan, det är långa köer.

Skulle vi göra samma sak igen? 
Både ja och nej. Hjärtat säger ju Svenska skolan men nu så här i efterhand så skulle vi nog ha bytt skola efter ett år. En mjukstart medan vi fann oss själva i det nya livet. Dessutom är det ju så att det är många mycket sociala föräldrar på Svenska Skolan och därmed många nya vänner. Det är inte att förakta! Är barnen yngre tror jag att man träffar de andra föräldrarna mer, oavsett skola. Sonen går ju i högstadiet och då har man inte lika mycket kontakt föräldrar emellan - oavsett land (inbillar jag mig).

Jag ska nog ta och skriva ett inlägg med detta i åtanke, du är inte den första som ställer dessa frågor och det är inte så konstigt. Det är en jättestor fråga och ett inte alldeles självklart beslut att ta. Tror inte jag svarat på alla dina frågor så du får gärna återkomma med fler. Dessutom skulle jag uppskatta mycket om du berättade hur det går för er, vilka beslut ni tar och hur ni kommit fram till dem.

Men som sagt, börja leka fram lite spanska redan nu! Varje ord ni lägger till er samling är värt mycket i framtiden. Oavsett hur ni gör.

Ha det bra!

Emma

✎...

Vilka tankar hade ni som gjort en liknande resa som vår? Vad tänker ni på som funderar på att flytta utomlands med barn i skolålder?

✎...

Det här är en serie om att börja i en spansk skola i Andalusien.
Mer vardagliga händelser finns under etikett Skolan.

15 kommentarer:

  1. Intressant läsning även för mig som inte har barn. Det viktigaste är helt klart "börja läs spanska nu". Då blir allt så mycket enklare. För ärligt talat tycker jag inte att engelska är så värst gångbar, inte ens på turistorter.
    Resten kan jag inte uttala mig om som du förstår;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är lätt att tro att engelskan fungerar i alla lägen och som turist gör det ju det - oftast. Problemet är när man verkligen behöver hjälp och då från det offentliga. Då är det inte så lätt med engelskan längre.

      Radera
  2. Så bra inlägg tillika bra information. Jag anser att spanska lär man sig inte över en dag😁
    Såklart är det rätt som du säger att skaffa gratis appar är ett plus. Även ett utbyte med spanska vänner som vill lära sig engelska och samtidigt ge och ta. Jag kör Babbel minst en halvtimme/dag och repeterar det jag har antecknat. Mina döttrar gick i engelsk och Kanadensisk skola och lärde sig språket på en hög nivå och det sitter gjutet i ryggmärgen. Om jag hade haft mina barn små så hade jag lätt placerat dem i spansk skola. Som barn har man som lättast att uppfatta och lära sig nya språk. Du är till mycket hjälp för dem som går i flyttankar till Spanien och ska välja skolgång till deras barn.🤗

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Birgitte. Ni har ju gjort denna resan och jag misstänker också att era barn är ganska utåtriktade? Det underlättar ju enormt. Sonen hade i skolan i våras en kille från Norge som var väldigt inåtvänd, han gick en vecka och de har tydligen flyttat tillbaka nu. Var väl mer som spelade in men det måste ha varit enormt jobbigt.

      Radera
  3. Vilka braiga, vägledande råd du kom med där. Förstår att det måste ha varit en väldig beslutsångest, men för er del har det ju ordnat sig suveränt. Det går ju hur bra som helst för sonen :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, men som sagt det hade gått ännu bättre om han börjat tidigare.

      Det var verkligen inget lätt beslut, det är ju det där med vad hjärnan säger och vad hjärtat tycker.

      Radera
    2. Det är lätt att vara efterklok. Det blev ju bra i slutänden i alla fall!

      Radera
  4. Nu funderar jag... Skrev en lång kommentar igår och nu fanns den inte. Märkligt.
    Tack för ett intressant inlägg och jag kan tänka mig att dina tankar till stor hjälp för många. För visst är det svårt att välja och på många sätt.
    Under åren i Peking träffade jag många föräldrar som just funderade på om de skulle välja svensk, amerikansk/brittisk/internationell skola, kinesisk eller internationell-kinesisk. Varianterna var många och skolavgifterna varierade också. (Och i alla varianterna läses kinesiska flera timmar i veckan så det lärde sig barnen/ungdomarna) Likaså påverkades valet av skola om familjen betalade eller ett företag. Svenska skolan i Peking var som många svenska skolor utomlands ganska "billiga". Och de kinesiska i princip kostnadsfria. (Förutom böcker och mat) Likaså fanns det ju med i tankarna hur länge en familj skulle vara borta. Här var det många familjer som flyttade runt i världen men ojämn mellanrum.
    Känns som att ni här hittade det som passade sonen och er bra. Nog så viktigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där har jag också råkat ut för, skriver långt och sedan blir det inget av det! Trist och man tappar lite sugen.

      Mannen min brukar skriva längre texter i t ex Notes som han sedan klistrar in i kommentaren eller svarsformuläret. Jag har börjat med det jag med, särskilt när det kommer till företagsrelaterade saker.

      Ja, du har ju också gjort denna resan men till en än mer främmande värld. Tack för dina tankar.

      Radera
  5. Hej Emma!
    Förstår dilemmat...beror som du säger också hur barnen är...går inte bra för alla. Min - hon hade nog slagit bakut...kanske :) Men ska man bo i landet är det ju betydligt lättare att integrera sig...Tvinga är svårt när man egentligen inte måste bo där...
    Kram P ♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det hade svidit allt för mycket i mitt hjärta att slänga in honom i spansk skola på en gång. Även om jag nog trodde det skulle gå bra ...
      Kram

      Radera
  6. SÅ bra att du lägger ut det här på din blogg - för alla som söker information i frågan! Alltid gott att läsa tips och tricks när man själv inte vet hur man ska välja!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var ju en av orsakerna till att jag startade bloggen: dela med mig om det vi kommit fram till vid en flytt.

      Tips och tricks är alltid bra att få! Valet har man ju sedan att ta till sig eller inte.

      Radera
  7. Rolig läsning :) Mina två barn var 5 och 8 när vi flyttade ner 2007. Sonen (8 år då) gick på svenska skolan i Fuengirola ett år, sen ville han själv byta till spansk, vilket vi också gjorde. Jobbigt första veckorna, för honom, men sen flöt det på hur bra som helst. Han gick på spansk skola upp till 10:an. Sen flyttade vi tillbaka till Sverige och han började på svenskt gymnasium (efter att han tentade av svenska och religion på svenska skolan, vilket kostade 50€ per prov). Dottern gick 3 år på svenska skolan och sen började även hon i spansk skola som hon sen gick i, upp till 8:an. Hon började sen 8:an igen när vi flyttade tillbaka till Sverige (eftersom man börjar ett år tidigare i Spanien) och det gick också bra. Nästa år planerar vi en återflytt till Spanien med vår då 8-åriga dotter. Det blir spansk skola direkt. Vilket jag hade valt dör de stora barnen om jag fick göra om allt. Svenska skolan är en för liten värld (för mig) och status och ryggdunkarklubbar orkar jag inte med. Dock fick jag ett par vänner genom barnens vänner på svenska skolan, vilket ju var roligt. Men ska man bo i Spanien, så är det bästa, enligt mig, att gå på en spansk skola. :) Mvh Jessica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jessica! Vad roligt att höra om dina erfarenheter!

      Jag önskar vi gjort som ni gjorde: ett år i svenska skolan och sedan spansk. Lite mjukstart för oss alla. Ju äldre barnen är, desto svårare kan det ju bli.

      Med den trygghet som det är med Svenska skolan, så kan jag inte annat än hålla med om "för liten värld (för mig) och status och ryggdunkarklubbar" och jag vet att jag inte är ensam i det tyckandet. Men det finns många orsaker till att låta sina barn gå i Svenska skolan, särskilt om man inte pratar svenska hemma.

      Så religion måste de också göra prov på, där ser man. Sonen läser ju Valores eticos så det är inte mycket religion där för honom.

      Tack så jättemycket för dina tankar och tips! Har fler avsnitt att skriva, det är så mycket man som svensk inte hänger med på riktigt eller som man ser som annorlunda.

      Radera