lördag 26 oktober 2019

Lördagsgodis 2019 vecka 43

Här kommer det en lite bladad Lördagsgodispåse från veckan.


Godisbit nr 1
Ny orkidé på köksbordet! Egentligen är den mer vinröd i färgen, vet inte riktigt vad som hände där på fotot. Men oavsett, vilken otrolig skapelse!

Till höger skymtar förra årets julstjärna
som jag precis har planterat om i en större kruka.

Den jag fick när jag fyllde år i februari bar sina fantastiska blommor ända till slutet av juli! Den är fortfarande vacker med sina stora blanka blad men blomstänglarna ser ju inte så kul ut. En del klipper av dem så fort orkidén har blommat över men det ska man inte göra, inte helt i alla fall ...

Troligen är det en ny blomstängel på gång på den gamla.

... för det kan faktiskt komma nya blommor på den gamla stängeln! Eller en orkidébebis, en så kallad keiki (vilket betyder barn på hawaiianska). Kanske man kan se skillnaden men jag kan det inte. Vet bara att om det kommer vid bladrosetten och är spetsigt är det en rot, är det trubbigare är det en ny blomstängel som är på gång.

Godisbit nr 2
Kommentarer från sonen!
- Va, har du städat?! Varför då? utbrister sonen när han kommer hem från skolan.
Ja, här städas det tydligen bara om det finns en speciell orsak och det är då inte att det springer en dammråtta över golvet.

Riktigt så illa kanske det inte är ... Eller jo, det är det nog. Jag gillar inte att städa och det gör ingen annan i det här hushållet heller. Och nej, jag tänker inte betala någon att städa.

Godisbit nr 3
Besök! Sonen hade ju rätt, visst fanns det en orsak till att det hade städats: Lena i Wales och Spanien och hennes man kom hit en förmiddag i den gångna veckan. De hade ärenden i Benalmádena och frågade om de fick titta förbi på lite fika. Visst fick de det! Jag bakade frallor och ställde fram fat med ost och skinka, tomater och gurka och sedan fick man göra sina egna mackor till teet och kaffet. Och tänka sig, inte ett kort tog jag! Glömde det ... Lätt att glömma när man har trevligt!


Godisbit nr 4
Kastanjetider! Skulle köpa grönsaker och störtdök med ett litet mentalt glädjetjut ned i kastanjelådan när jag upptäckte den! Två skopor fick följa med hem och nu har vi suttit två kvällar i rad och mumsat kastanjer med smör och lite flingsalt! Vi innebär sonen och jag, mannen är inte lika glädjeskuttande förtjust i dessa vackra nötter. Mer till mig och sonen!

Det roliga är att detta är fjärde gången jag skriver kastanjen som ett Lördagsgodis! På detta sättet kan jag se att de brukar komma i handeln mellan vecka 40 och 43 här.

Tipset med mikron förra året visade sig i längden vara halvdant, Det funkade en gång, resten av försöken blev de brända. Nej, säkrast är att ställa dem i ugnen, 225 grader i 20-25 minuter. Just nu håller jag på att testa olika sätt att snitta dem, tycker inte att kryss i toppen är det enklaste alla gånger. Vad jag däremot vet är att de är lättast att få helt rena från skal och hinna om man skalar dem när de är så heta så man knappt kan ta i dem.


Godisbit nr 5
Läckert garn! Gillar egentligen inte konstfiber men detta i mjuk akryl gillade jag så det köptes. Fick i veckan för mig att jag ville sticka men hade inga stickor. Men jag löste situationen. Vet ni vad det är, kan ni se det på bilden?

Det är grillpinnar! De var i perfekt tjocklek för det lite ojämna garnet. Tur jag hade på mig glasögon när jag provade först för pinnarna var lite långa, höll på att peta mig i ögonen samt spetsa fingrarna. Men med sekatören klippte jag av dem till önskad längd och med en nagelfil slipade jag dem släta där jag klippt av samt gjorde dem mindre spetsiga.

Det var länge sedan jag stickade! Tror det var medan sonen var i magen. 15 år sedan, alltså. Jag skulle lägga upp maskor på stickorna och blev helt konfunderad. Hur 17 gjorde man?! Pinsamt, jag som stickat så mycket! Vet att man la garnet över pekfingret och tummen på något sätt ... Kom faktiskt inte på det utan gick frustrerad ifrån fåtöljen där jag satt i solen, jag skulle ändå göra något annat. När jag sedan en stund senare satte mig där igen så var det helt självklart hur man skulle göra.

Hjärnan är rätt fantastisk!

20 kommentarer:

  1. till och med jag kan bli sugen på att sticka när det finns så mycket fint garn

    SvaraRadera
    Svar
    1. P.S.
      bra att det var nån nytta med städningen!

      Radera
    2. Ja, ibland kliar det lite extra i fingrarna. När det gäller garn alltså. När det kommer till städning kliar det inte ett dugg.

      Radera
  2. Att du har gröna fingrar visste jag ju redan innan det här inlägget, likaså att du är otroligt händig.
    Orkidéer är så otroligt vackra. Önskade jag hade mera "tur" med dom. En max. livslängd på tre veckor...
    Kastanjer har jag inte ätit på länge, men älskar dom.
    Visst är det konstigt att man alltid städer innan besök kommer. Ganska dumt egentligen, då man ju måste städa en gång till efter att besöket gått;-)
    Snacka om innovativt och multifunktionellt - grillpinnar som stickor. Imponerande! Å vad ska det bli när det blir färdigt? Gillar färgkombon, men inte att garnet är i akryl. Kul att du kom ihåg hur man stickade alldeles själv, annars hade du nog säkert hittat en filmsnutt på youtube.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vissa växter är lättare än andra att sköta. Trädgården är dock en hel del eftersatt, tur du inte ser helheten! :D

      Grejen med städning är väl kanske att man ska hålla efter allt eftersom. Dagen efter Lena och hennes man var här tog jag faktiskt fram golvmoppen och samlade upp småskräp jag missat/som tillkommit. Mannen min trodde inte sina ögon!

      Vet inte riktigt vad det ska bli där på grillstickorna. Håller med om att akryl inte är det roligaste materialet men det kliar i alla fall inte! Jag vet ju precis hur man stickar, det sitter så inpräntat i fingrarna att jag kan göra det medan jag tittar på tv. Men det blev stillestånd just när det kom till att lägga upp maskor. Men det löste hjärnan själv, utan att jag behövde hjälpa till.

      Radera
  3. Älskar också orkidéer och att få dem att blomma om.
    Jag har trästickor till mina strumpor, som just nu ligger i träda. Har stickat dussintals under årens lopp, olika härliga garner. Men nu idkar jag ljudböcker.
    http://gerd-geddfish.blogspot.com/2019/10/mina-bokmarken-v-43.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har trästickor som ligger magasinerade i Sverige.

      Jag brukar lyssna på språkprogram när jag virkar ute i solen. Det borde vara perfekt för ljudböcker också, särskilt om det liksom bara är fram och tillbaka, när man inte behöver räkna.

      Radera
  4. Vad roligt att dina orkidéer trivs och blommar länge. Orkidéer är de blommor jag har hemma i Stockholm. Tror jag har 12 stycken nu. Och flera är gamla men blommar om på nytt. Ibland klipper jag av stängeln där den helt torkat och nya kommer upp och utvecklar ofta blommor.(Jag har nu fyra olika sorters orkidéer och de ska skötas på lite olika sätt.)
    Vad roligt med besök av Lena och hennes man. Ja, att ta foton då man har trevligt hinns inte alltid med.
    Kastanjer kan jag undvara. Men visst testar jag att köpa några färdigrostade i Torrevieja varje år. Och bara för att...
    Kul idé med dina stickor. Visst är det så ibland att om man släpper tanken så kommer det sedan fram i hjärnan.
    Tack för veckan godispåse.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, det var många! Min mamma har också flera. Jag läste att man så klart klipper av stängeln om den har torkat in men att man kan även klippa av den över femte ögat för att undvika att man får en flera meter lång blomstängel. Det kan annars bli stängel på stängel på stängel ... Vilket kanske kan vara lite kul men svårhanterligt.

      Radera
  5. Eller så kan man ta till google när hjärnan inte är sådär fantastisk... ;-)

    Haha! Din aversion mot städning sammanfaller helt med min. När jag var liten så sa jag att jag ALDRIG skulle bli som mamma och städa bara för att det skulle komma gäster. Nu är jag glad att det kommer gäster emellanåt så vi får städat NÅN gång :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst hade jag kunnat ta hjälp av Google men det hade faktiskt varit pinsamt. Så mycket som jag har stickat! Men jag var så fast i virkandet, tror jag. Jag behövde bara lite nollställning.

      Så mycket städgrejor som det finns och alla program på tv så kan man ju tro att alla städar minst varje dag eller aldrig. Börjar misstänka att så är inte alls. Vi verkar vara många som besöksstädar. Fast hu om det kommer oväntat besök!

      Radera
  6. Din inställning till städning delas även av mig! Städar bara om det verkligen behövs ... som när man väntar besök :)
    Orkidéer är verkligen perfekta krukväxter - och verkar kunna blomma nästan hur länge som helst med bara en kort vila ibland.
    Kastanjer har jag aldrig smakat ... och sticka kan jag inte! Inte ens lägga upp maskor på en sticka - smart att fixa "hemmagjorda" stickor! Heja dej!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi verkar vara flera som besöksstädar! Det finns så fina listor på nätet på hur man "bör" städa och nej, jag tvättar inte golvet varje dag.

      Jag läste att de kan börja blomma om efter sex månader, orkidéerna. Tänk alla som bara kastar ut sina orkidéer för att det bara är bladrosetten kvar. Ledsamt.

      Du får köpa några kastanjer när det kommer i butikerna! Gör det på en gång du ser dem och ta hand om dem fort för det är så många gånger som jag fått slänga hälften för att de möglat innanför skalet. Särskilt i Sverige!

      Radera
    2. Oväntat besök? Då släpper man inte in dom. Tack och lov för kikhål på dörren! ;-) Nejdå. Dom får också komma in, men dom får skylla sig själva att dom kommer oanmälda :-D

      Radera
  7. Stort tack för senast! Så trevligt att se er, prata och njuta av det goda brödet och den fina dukningen.
    Jag tog några foton från trädgården, men glömde ta med det på bloggen, så otroligt korkat!
    Vi ses igen!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen trädgården är ju inte mycket att se just nu, gräset som behöver klippas (hade precis dragit bort bevattningsslangen när ni kom), den ena busken nyklippt och den andra i stort behov. Nej, det är inte någon visningsträdgård det här!

      Ja, vi ses igen!

      Radera
  8. Ja, det är ju inte fel på fantasin=)) Man tar det man redan har ( grillpinnar) Ska du sticka strumpor?
    Jag vet inte hur många par strumpor jag har stickat till alla. Ett bra julklappstips=))
    Jag gillar att städa i med det att jag slipper att städa när jag bor på hotell mer än 250 dagar om året. Jag behöver inte ha en orsak att städa=)
    Jag lyckas tyvärr inte att hantera orkidéer. De är så vackra men jag lyckas alltid ta död på blommorna. Så trevligt med besök och inte vem som helst =))
    Kastanjer har jag inte testat mer än vattenkastanjer i Kinamat. Det borde vara ungerfär detsamma i smak dvs ingen smak alls=) Ha det bra!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, tror nog aldrig jag har blivit anklagad för att vara fantasilös! Vet inte vad det ska bli riktigt, är nog inne på kortare benvärmare eller liknande.

      Orkidéer vill stå ljust men inte i direkt solsken. Dränk krukan i (helst kalkfritt) vatten en gång i veckan, låt stå en stund och sedan låt överflödet rinna av. That's it. Du som är bortrest så mycket kan ju låta krukan stå på en wettexduk där ena änden är i vatten. Enkel automatbevattning, funkar superbra!

      Kastanjer och vattenkastanjer tror jag inte alls har något med varandra att göra. Riktiga kastanjer har en fyllig, lite söt nötaktig smak.
      - - -
      Nu har jag kollat! Vattenkastanjer är rotknölar på ett gräs. Kastanjer som vi äter är ju nötter från ett träd. :)

      Ha det bra, du med!

      Radera
  9. Det där med städningen passar in på oss ... Vi städar nästan bara när vi ska få gäster. Lite pinsamt att det är så, men det gäller att se till att ha gäster lite då och då! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att läsa att det är fler som är så! Jag tänker alltid att jag ska ha en fast dag - torsdagar verkar vara vanligt - men så är det fredag och jag skulle ha städat i går. Det får bli nästa vecka ...

      Radera