lördag 8 november 2014

I butiken: mjölk

I Sverige är familjer antingen blå, gröna eller röda. Någon enstaka kan vara gul, i sällsynta fall brun. Vanligaste nu är väl grönt, skulle jag tro.
Nu pratar jag inte politik utan jag pratar mjölk. Och brun är ju den där gammeldagsmjölken, den med lite högre fetthalt. Kanske inte finns kvar...?

När vi har åkt till Spanien på semester har vi alltid haft ett pentry eller kök så att vi ska kunna laga lite mat och göra en kopp kaffe. Till kaffet vill vi båda ha mjölk och sonen dricker det till maten. Men som svensk är man egentligen helt borta när det inte längre står ARLA på förpackningen. Och i närbutiken är det dessutom blandat med spanska och engelska så det är semi, entera, full, half och allt vad det nu är.

Så nu tänkte jag försöka reda ut det här med mjölken.

Det absolut första som slår en är ju att men herrejisses, det är 30 grader varmt och här står mjölken ute i butiken, inte i kyldiskarna! Eller jo, det står visst mjölk där med...

Det finns alltså två varianter: Fresca som är som vår vanliga färskmjölk i Sverige och UHT, det är ultrapastöriserad mjölk som klarar att stå i rumstemperatur i flera månader så länge den inte är öppnad.

Först och främst vill jag visa hur det ser ut på Carrefour och deras avdelning för UHT-mjölk:

 

Hur många meter kan det vara? 10-12...? Bara mjölk. Bara UHT. Så vilken ska man ta?

Det finns i stort sett tre sorter:
Entera  3,6 % fett  Vanlig mjölk    Whole or Regular på engelska 3,25 %
Semi Desnatada   1,5 % fett  Mellanmjölk Reduced fat på engelska 2 %
Desnatada
 0,5 % fett
 Lättmjölk
Low fat på engelska 1 %
Skim milk eller Nonfat 0,5 %
3,6 % till vänster, 1,5 % i mitten och 0,5 % till höger.

Sedan finns det lite olika med extra vitaminer, utan laktos och annat...

Hur är det med färgerna då? Är det rött, blått och grönt här med? Jo då, det är samma färger. Men tro inte att bara för att den är röd så är det vanlig mjölk.

Här intill har vi Carrefour, visserligen deras med extra vitaminer och inte den jag brukar köpa.
 
3,6 % till vänster, 1,5 % i mitten och 0,5 % till höger.
Men sedan har vi då Puleva som jag tror är ett av de största märkena på mjölk i Spanien. De kör ett annat race, det var det jag upptäckte när jag kom hem med en kartong vitt vatten trots att det var röd förpackning. OK, de har ju rosa men det är väl bara en designfråga, tänkte jag. Nähäpp... Tydligen inte.

Så vad lär man sig av detta?
Kolla vad det står - gå inte på färgen!
Och ska man köpa Puleva, Carrefour, Lidl eller annat märke? Det är ju en fråga om pris och smak - som allt annat här i livet.

6 kommentarer:

  1. Ja, vilken mjölk ska man köpa? Jag tycker att i princip all UHT-mjölk är vitt vatten. Jag köper bara färskmjölken på Mercadona. Den är bra (kan inte jämföra med Arlas, minsn nämligen inte hur den är!), och den billigaste färskmjölken som jag har hittat.

    SvaraRadera
  2. Jag brukar köpa Carrefours och sonen gnäller inte. Själv har jag den ju bara i kaffet eller vid matlagning och bakning.
    Köpte i början Carrefour Discount men den började skära sig i kaffet. Eller om det var något annat som hände, det blev helkonstigt i alla fall så då bytte vi. Sedan är det faktiskt bekvämt med UHT-mjölken då man kan köpa hem många som kan stå i skafferiet. Kylskåpet är ju redan fullt med annat...
    Sedan är det väl så här: vad är det som säger att Arlas är bäst? Det är ju en vanesak också. Är det verkligen så jättestor skillnad?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är det säkert inte:-) Det är säkert bara en vanesak.
      Fast det är verkligen skillnad på UHT-mjölken och den färska mjölken. Tycker jag, och jag är noga för jag dricker den kall till frukosten. Däremot kan jag ta vilken som till varm choklad.

      Radera
    2. Och jag bör kanske tillägga att jag dricker väldigt sällan mjölk rakt upp och ned i ett glas.
      UHT-mjölken funkade väldigt bra till mannagrynsgröten, dock.

      Radera
  3. Intressant! Tönk vilken uppsjö av nya produkter att leta sig fram bland. Ett heltidsjobb bara att förstå sig på mjölkhyllorna :-) Hur är det med ekologiskt och närodlat? Det kanske avhandlas löngre fram ;-) Mycket intressant! Och du, det där med kladdkaka i bullarna - mycket smart!
    Kramar Lina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns "allt" och lite till. Förutom vissa saker...
      Men det finns ekologiskt, närodlat handlar man ju så klart på marknaden, kött hos den lokale slaktaren... Men om man jämför med det som finns i frukt & grönt hemma så är ju det mesta närodlat här, mycket kommer ju från Spanien till Sverige. Men som sagt, bönderna runt om säljer på marknaderna och det ser man för allt är inte "perfekt" så som det du ser i affären hemma.

      Radera