onsdag 8 januari 2020

Nytt spanskt körkort del 16 - Temporärt körkort (besök nr 5)

Så var det äntligen dags, i en månad har vi väntat på att få åka på den bokade tiden vid Jefatura Provincial de Tráfico, trafikhuvudkontoret i Málaga! Skulle vi, det vill säga mannen min, äntligen få det temporära körkortet?

För femte gången åkte vi dit i detta ärendet. Vi hittade en bra parkeringsplats och promenerade några minuter i det vackra vädret. Solen sken och himmelen var så där riktigt blå med något enstaka penseldrag av moln. Synd att behöva åka till DGT och förstöra dagen ...

Väl på plats, det första man ska göra är ju att ankomstregistrera sig. Men vi vet från vårt tredje besök att det är ingen idé att göra det förrän det är 20 minuter kvar till den bokade tiden tiden, vi fick därför vänta i tio minuter. Klockan 12.10 stegade så mannen min fram och tryckte sitt NIE och avslutade med att trycka på Terminar (vilket för mig är ett konstigt ordval för det betyder avsluta) och får istället för en nummerlapp i handen ett felmeddelande på skärmen. Ett riktigt programmeringsfelmeddelande. Error-error-error! Envis som man är så knappade jag in hans NIE igen och möts då av detta meddelandet:


Biljetten är redan utfärdad. Öh, va?! Nej, det är den inte! Vi har inte fått någon nummerlapp!

Vi stiger förvirrade åt sidan och mannen efter oss trycker på terminalen och får en nummerlapp.
- Det är något konstigt, han tryckte bara en gång och fick en lapp! sa mannen min.
- Men han kanske tryckte där på Sin cita previa, utan förbokad tid?
- Nä, det gjorde han inte! sa mannen min och gick efter mannen. ¡Señor!

Mannen fattade inte vad vi pratade om men såg att något var konstigt på nummerlappen så han slängde den på disken och tryckte ut en ny nummerlapp. Bara sådär liksom!


Och där stod vi utan, trots upprepade försök på flera terminaler. Till slut fick jag tag i en vakt och förklarade vad som hänt. Han snurrade runt lite i lokalen och till slut satte han sig vid en dator och kunde med hjälp av mannen mins NIE och den bokade tiden skriva ut en ny nummerlapp. Och jodå, det var vår nummerlapp som hade kommit ut helfel. Den vi fick stod det endast numret på.

När det väl var vårt nummer som tutades och blinkades upp på skärmen stegade vi fram med NIE-kortet i original, den utskrivna e-mailen, Modelo 03 och ID-kort i original. Kvinnan bakom disken hämtade mannen mins kuvert och började bläddra bland papperen, kollade med dokumenten och korten, kollade igen, bläddrade ...
- Vad är det nu då ...?, kunde jag inte låta bli och säga.
- Tyst! sa mannen min som inte ville att jag skulle jinxa allt.

Till slut bad hon om att få ett betalkort, och mannen min räckte lydigt fram det och betalade 24.10 €.


Sedan fortsatte hon att bläddra och vända på papperen, hon såg mer och mer brydd ut. Till slut reste hon sig upp och gick iväg.
- Men vad är det nu då?! sa jag igen vilket framkallade en riktigt sur blick från mannen min.

Kvinnan kom tillbaka och satte sig bakom disken igen, bläddrade lite, knapprade på datorn, skrev ut något, tryckte en stämpel på utskriften och sköt över allt till mannen min.


Så! Mannen min har efter drygt 8 månader nu fått sitt temporära körkort, giltigt i fyra månader!
- Körkortet kommer med posten, sa kvinnan bakom disken.
- När kommer det?
- Om en, kanske en och en halv månad.
- OK, svarade mannen min.

Nu trängde jag mig fram.
- Kan du kolla hur det går med mitt ärende som jag lämnade in i augusti? frågade jag och visade henne min Modelo 03.
- Nej, du får boka tid och komma hit igen.
- Men ..
- Du måste boka en ny tid. Vi har väldigt mycket att göra.
- ¡Madre mía! sa jag för jag trodde inte mina öron och kvinnan bakom disken blev skitsur.

Men vaddå! Som att vi inte har annat vettigt för oss än att sitta och köra fram och tillbaka till dem? Vem står för de kostnaderna? Så nu har jag också behövt skicka ett argt e-mail till DGT för att höra hur det går med mitt körkort.

På ren nyfikenhet provade jag att boka en tid för mig, första bästa är om en månad. Kanske man skulle boka den så att när jag väl får ett e-mail om att det är klart så har jag redan en tid!

🚗🚗🚗

Vill du läsa de andra delarna så har jag nu samlat dem på denna sidan om Nytt spanskt körkort.

15 kommentarer:

 1. Puh!Och åter puh! Vilket trassel! Men nu kanske makens körkort kommer om en månad eller två. Och har du tur kanske ditt dyker upp i sommar. Så märkligt! Vi har vänner i Alicante, som nyligen, och visserligen betalade för att få hjälp och som hade sina nya körkort inom dryga månaden. Vet att Biggeros också skulle byta körkort. Undrar hur de gått till väga. Håller nu tummarna för att allt ordnar sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det vore väl självaste om kortet inte kom nu! Hur kontoret i Malaga har betett sig är inte OK och inte normalt, det är ju flera som hört av sig och sagt att de fått dem på bara några få månader.

   Radera
 2. Jamen stort GRATTIS då - nej, jag skämtar bara. Det tog visst några månader men det gick ju till slut - ett temporärt körkort som gäller i två månader! Vilka enorma framsteg...
  Ja, du förstår nog att det är ironiskt menat.
  Hoppas din mans "riktiga" körkort verkligen kommer om en och en halv månad. Å din "lapp" vill jag inte ens tänka på. Om jag vore dig så skulle jag faktiskt boka tiden som är om en månad. Hängslen och livrem du vet;-)
  Ser framemot nästa del...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vad ska man säga ... Vi verkar liksom åka ut för allt. Allt för bloggen, antar jag.

   Jo, jag tror jag saka ta och boka tiden, man säger ju inte varför bara vad det gäller. Och jag kan ju alltid boka om då och då ...

   Radera
 3. Ja, men så bra, makens temporära körkort kanske hinner komma innan tiden gått ut! Jisses ... vilket krångel! Får ont i magen, trots att det inte angår mig :)
  Tycker absolut du ska boka en tid redan nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi får verkligen hoppas att det kommer innan de fyra månaderna har gått. Det vore lite lätt hysteriskt annars.

   Tror nog jag ska ta och boka.

   Radera
 4. Jag förstår inte att det ska vara så svårt att få en bokningstid. Tråkigt att hon heller inte kunde hjälpa dig med ditt ärende när du ändå var där på plats. De är verkligen omständiga i detta land med administration. De älskar signaturer och stämplar! Vi har inte kommit dit ännu att söka körkort..
  Om vi inte ta hjälö av vår vän Xavier=) eller Gestoria.
  Hur kan det vara att det har tagit 8 månader att söka körkort. Det måste ha med Brexit har bidragit förseningar...eller...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var jättelätt att få en bokningstid till veckan efter i våras men sedan de kom med den där garantin och förlängning om Brexit så korvade det ihop sig totalt här. De får väl för fasen ha en egen kö för dem!

   Grejen är den att det är inte svårt eller krångligt att ansöka om nytt själv om alla gör som de ska!

   Radera
 5. Haha! Förlåt om jag skrattar, men ni råkar då verkligen ut för allt. En försvunnen nummerlapp var lite oväntat i hela den här härvan. Men grattis till mannen nu då, och lycka till till dig!

  SvaraRadera
 6. PS: Efter att vi fått vårt riktiga, temporära körkort (fick först temporära, temporära körkort av nån anledning) tog det "bara" 12 dagar innan vi hittade dom riktiga körkorten i brevlådan.
  För oss tog det (med fusk, hjälp av en gestoria) tre månader år 2012. Men då var det å andra sidan ingen Brexit på gång.

  Vår "gång" syns här:

  https://amacasa.wordpress.com/2013/01/16/manana-land/

  Förmodligen har jag länkat till det tidigare, men repriser är ju inte helt ovanliga så här mellan jul och tjugondag Knut ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller tummarna för att det bara tar några få veckor för oss med.

   Repriser är helt OK, man väljer ju själv om man vill se dem.

   Radera
 7. Alltså - hur krångligt kan det bli???? Kan ni inte fortsätta köra med svenska körkort, hur stor är risken att det blir problem? Jag skulle ha varit helt skogstokig i din situation!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Våra har ju gått ut och jag vet inte om jag skulle våga köra med utgånget körkort, vet inte riktigt vad som gäller med försäkring osv. Och böter vid kontroll, det förekommer ju emellanåt.

   Man ska ju förnya i det land man är resident så att förnya svenskt går inte.

   Skogstokig är väl lite vad man är. Och det är så tröttsamt!

   Radera
  2. Otroligt tröttsmt! och otur att de svenska gått ut ... det är förvisso rätt praktiskt att ha körkort.

   Radera