fredag 13 september 2019

Mina bokmärken - nr 19: Kokboken

Boklysten skriver så här på sin blogg:
"Vad har du mellan sidorna den här veckan? Är det senaste kvittot från ICA, ett gem från jobbet eller kanske du också alltid använder ett bokmärke? Är det inte dags att visa upp vad du använder just nu? Eller kanske du är som jag, samlar på bokmärken? Oavsett vad du använder, visa upp det!"

Marcapáginas número 19


Om man hittar ett bra recept, då gäller det att markera det ordentligt! Jag gillar denna typen av bokmärken för de är lite plastiga och man kan skriva på fliken samt att de håller. Denna röda lilla flärp har märkt sidan i boken nu under många herrans år!


Det här är min primära matbibel! Bonniers Nya Kokbok av Britt Sandquist-Bolin, tryckt 1985. Det var den enda jag tog med mig vid flytten, mina andra kokböcker är magasinerade. Det är den första boken jag letar i om jag är osäker på något. Hittar jag inte där vad jag letar efter så får jag sätta mig vid datorn eller mobilen och snurra runt på internet.


Så vad är det jag har märkt ut? Jo, det bästa bullreceptet! Som ni kan se har jag kladdat en hel del i boken, både med penna och stänk. Jag gillar egentligen inte när man skriver eller stryker under i böcker (avskydde när lärare sa att man skulle markera ord eller stycken i läroboken) men jag har bestämt att i denna är det OK att göra det. Hur ska jag annars minnas det till nästa gång? Lösa lappar faller ju ur. Jag har - i mina ögon - förbättrat receptet genom åren och det är de noteringarna jag skrivit.

Det var ett tag sedan jag bakade bullar, faktiskt. De alltid så godissugna herrarna har påpekat det här hemma. Kanske blir det något i helgen. Vi får se.

📙

Mina tidigare publicerade bokmärken hittar du under etikett Bokmärken.
Vill du se vad andra har mellan sina boksidor så besök gärna Boklysten, BP, Gerd, Hanneles bokparadis, Klimakteriehäxan, Mösstanten och Älskar att läsa. Alla är inte aktiva längre. Saknas någon är det bara att höra av sig.

18 kommentarer:

 1. Din kokbok påminner om hur min mammas kokböcker såg ut. Hon älskade precis som du att modifiera recept. Bokmärket är bra och fyller dessutom en funktion:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har lite svårt för att hålla mig till recept ibland ... Det kan alltid bli bättre! Ibland blir det faktiskt det också!

   Radera
 2. En bra kokbok är värd mycket. Jag har här hemma mängder och jag älskar att bläddra i dem och titta på bilder och att testa olika recept. När vi flyttade till Kina tog jag ed mig en allsidig kokbok, "Nya Annas mat" av Anna Bergenström och den användes ungefär som du gör med din "Bonnierkokbok.". Och med mängder av liknande bokmärken som du har. Jodå, även egna anteckningar om tankar kring recepten finn också. Maken bakade både bullar och kakor efter recepten och syltade och saftade. Ja, han lagade över lag en hel del mat från boken. Den kom äen med hem igen och både maken och jag använder den fortfarande. Men jag varierra mig nog mer i kokbokssammanhangen. Räknade idag och jag har 35 olika. Många med asiatisk mat. Älskar bilderna i kokböckerna och att testa olika recept.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns verkligen olika slags kokböcker! Vissa är för inspiration medan andra är för att verkligen hitta en bra grund. Det är det den här är, tycker jag. Nya Annas Mat, den är grön va? Den har jag också men den fick inte följa med i bilen.

   Jag hade mängder med böcker och en del gjorde jag mig av med, de som jag aldrig hittade bra recept i egentligen. Men mååååånga ligger magasinerade.

   Radera
 3. Jag har också Bonniers kokbok och innan vi flyttade till Bangkok var den en god vän. Nu har jag liksom kommit av mig. Letar mest på nätet, hittar något gott, lagar rätten och glömmer sen totalt bort den. Det är synd för ibland har jag hittat riktigt bra recept, vet inte varför jag inte sparar dem.
  Kokboken är bra, där hittar man grunderna till matlagning men ibland vill man ju ha lite nyheter på bordet och då är det nätet som gäller för min del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är precis så jag också resonerar. Det här är grunden och jag vet ungefär vad som finns i den nu. Men den har ju inte allt (hur ska den kunna ha det?) och då får man komplettera med annat. Internet är bra men det är kul att emellanåt köpa tidningar också.

   Radera
 4. Jag har också modifierade recept och även flera gammaldags kokböcker. I den mest använda har jag som du, just flärpar!
  Mitt bokmärke idag är https://gerd-geddfish.blogspot.com/2019/09/mina-bokmarken-v-37.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, för vem har sagt att bara för att det står tryckt så är det bäst? Finns alltid lite utrymme för förbättringar.

   Radera
 5. älskar vetebröd, helst med russin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller helt med! Samt kanel och socker, gärna vaniljsocker också.

   Radera
 6. och gamla kokböcker har jag några, rena historieböcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det kul! Mamma har också några som är riktigt gamla och det är i dag svårt att följa dem. Men när det kommer till konservering och liknande gamla tekniker är de jättebra!

   Radera
 7. Bra bokmärke som är genomskinligt så att man slipper flytta på det med ev kladdiga händer. Jag har en gammal sju sorters kakor bok som är full med ändringar och kommentarer som tex goda men hårda. Lite kul att läsa ibland.
  Mitt bokmärke: https://agge-alskarattlasa.blogspot.com/2019/09/bokmarke_14.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antar att en kokbok med kommentarer är bra för då har den ju uppenbarligen något värde.

   Radera
 8. Bra kokbok! Jag har samma, fast en lite äldre upplaga. Klart den kokbok jag använd allra mest. Och de recept jag kollat flitigast behöver inga bokmärken, för där ramlar boken upp av sig själv, märkt av mjöliga/kladdiga fingrar ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man, vad roligt! Bullsidan öppnas automatiskt hos mig!

   Radera
 9. Bra bokmärke. Jag har bara mindre liknande som man inte kan skriva på, men de gör nytta ibland de också i vissa böcker när jag vill hitta tillbaka till vissa sidor,

  SvaraRadera
 10. Den kokboken känner jag verkligen igen! Fast min fick inte följa med till Spanien...

  SvaraRadera