fredag 27 september 2019

Mina bokmärken - nr 21: Gitarrackord

Boklysten skriver så här på sin blogg:
"Vad har du mellan sidorna den här veckan? Är det senaste kvittot från ICA, ett gem från jobbet eller kanske du också alltid använder ett bokmärke? Är det inte dags att visa upp vad du använder just nu? Eller kanske du är som jag, samlar på bokmärken? Oavsett vad du använder, visa upp det!"

Marcapáginas número 21


Vad gör man när bokmärkena här hemma i stort sett tagit slut? Jo, man gör nya!

Sonen har börjat spela gitarr i skolan och det är en massa ackord som ska läras in: vilket finger på vänster hand som ska tryckas på vilken stäng och på vilken rad. Dessutom vilken sträng som inte får spelas med höger hand! Mycket att hålla reda på och jag som inte kan spela gitarr fascineras över hur så många med sådan enkelhet hanterar detta instrument. Antar att det ligger många timmars ploinkande bakom för de allra flesta.

(Ska tillägga att jag fick rätta mig själv där med höger och vänster ...)

I alla fall, jag såg att sonen i någon ämnesbok stoppat in en liten papperslapp för att markera en sida och jag tänkte att jamen ja! Ett bokmärke med ett gitarrackord som inlärning varje gång han öppnar boken! Kan det bli bättre, liksom?!

Nu har jag ju inte visat honom dessa tre än - inte ens skrivit ut dem - så jag vet inte om de kommer att falla i god jord. Men förhoppningsvis gör de det. Om inte så har jag i alla fall haft en liten rolig stund med Adobe Illustrator.

📙

Mina tidigare publicerade bokmärken hittar du under etikett Bokmärken.
Vill du se vad andra har mellan sina boksidor så besök gärna Boklysten, BP, Gerd, Hanneles bokparadis, Klimakteriehäxan, Mösstanten och Älskar att läsa. Alla är inte aktiva längre. Saknas någon är det bara att höra av sig.

18 kommentarer:

 1. Smart idé där! Praktiskt och lärorikt på samma gång :-)

  Jag beundrar alla som kan spela nån sorts instrument. Själv är jag hopplös. Har liksom inte koordinationen för att klara av det hela.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tänkte det!

   Jag har spelat piano i tre år, gillade aldrig min lärare så jag skyller på henne för att jag är så usel.

   Radera
 2. Bra att kombinera "nytta med nöje". Och dina bokmärken blev jättefina.Om sen sonen tycker att de passar är ju en annan sak. Testade gitarr när jag gick på Lärarhögskolan och det var roligt. Men efter dess blev det inget mer spel för min del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Och alldeles korrekt, om han gillar dem är en heeeelt annan sak.

   Gitarr är ju så smidigt för det är enkelt att ta med sig, inte som piano.

   Radera
 3. Du är så otroligt kreativ och duktig. Är otroligt impad faktiskt! Så du kan Illustrator också. Även det imponerar på mig, då jag aldrig lyckades lära mig det programmet. Indesign använde vi ju på jobbet och det kunde jag på mina fem fingrar. Photoshop behärskar jag sådär, men Illustrator klarade min hjärna inte av. Bokmärkena är skitsnygga och proffsiga. Du är en naturbegåvning helt enkelt.

  Är helt säker på att sonen kommer att gilla märkena. Mycket finare än en nedkluddad papperslapp.

  PS. Det här inlägget får mig att tänka på dina virkade bokmärken. Två av dom fick Yvonne efter semestern. Hon älskar dom, men tyckte det var synd att använda dom som bokmärken. Så hon har hängt upp dom på väggen i sovrummet. Det glömde jag ju att berätta för dig. DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack BP! Vad roligt att du gillar dem. Om sonen gillar dem och dessutom kommer att använda dem är helt olika saker. Vi får väl se vad han säger.

   Indesign ligger mig nog varmast om hjärtat, det är det som jag arbetat mest med. Därefter kommer Illustrator, sist PhotoShop. Även o man kan göra ganska mycket av samma sak i de olika programmen så märker man definitivt skillnaden när man väl sitter med dem.

   Ditt PS gjorde mig så varm om hjärtat! Tack för att du berättade!

   Radera
 4. Svar: Harry Potter är ingen saga tycker jag, det är en modern serie fantasyromaner. Sagor för mig är något gammalt, bröderna Grimm, H. C. Andersen. Men jag är ju aningen äldre än du så;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår hur du menar. Sagor är ofta kortare och har en sensmoral. Men det finns det ju en hel del i HP också.

   Radera
 5. En fullständigt lysande idé om du frågar mig. Borde gå att omsätta i större skala! Vad sägs om grepp på diverse flöjter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar lite business! :D Flöjt var det lääänge sedan jag spelade. Jag ville spela piano så där som pappa kan spela och då var man i skolan tvungen att börja med blockflöjt. Inte mycket jag minns av det ...

   Och nej, jag tränade alldeles för lite för att spela så bra som min pappa.

   Radera
 6. Smart och snyggt! Klart att sonen kommer att gilla dam!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Tänk på att han är 14 år och kille. Finns inget som är klart med det då! :D

   Radera
 7. Perfekta bokmärken, alldeles strålande!
  Jag har spelat flera olika instrument en gång i tiden. Hade gitarren med mig i mina första boenden, men så förföll det intresset. Synd.
  Här är mitt bokmärke: https://gerd-geddfish.blogspot.com/2019/09/mina-bokmarken-v-39.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tycker också att det är strålande. Vi får väl se vad sonen säger ...

   Gitarr är ju så bra att kunna, lätt att ta med sig, bra kunskap tycker jag. Men man måste ju träna och sedan hålla det vid liv.

   Radera
 8. Tycker att det var en perfekt idé!

  Jag spelade fiol i skolan och på senare år har jag lärt mig att spela dragspel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Hur de ser ut nu kan du se i dagens Lördagsgodis.

   Fiol har aldrig lockat mig, för gnissligt. :D Pappa fick ett dragspel av mamma när han fyllde år. Var det 75?

   Radera