onsdag 25 september 2019

Spanska skolan - del 27: Ämnen i 3º ESO

Jag skrev tidigare om de ämnen man läser när man går i 1º ESO och 2º ESO i Spanien.
Detta är den officiella skolplanen för det som motsvarar högstadiet och gäller för samtliga spanska skolor. Antalet lektioner per ämne kan variera mellan skolorna men totalt går de 30 lektioner per vecka.

Så här har de fördelat det i sonens skola:

KÄRNÄMNEN (minst 50 % av skoltimmarna)


Lengua (4 lektioner/vecka)
Det spanska språket (grammatik, textförståelse osv) och litteraturen. Enligt lag får ämnet Lengua inte vara bilingua-ämne (se vidare nedan vid Extra om språk i skolan). I år har han ny lärare så vi hoppas på framsteg. Eller ny och ny, han hade henne på skolans extrasatsning i engelska förra året så hon är inte ny för honom men ny för honom i detta ämnet.

Sonen har åter pendiente i Lengua från 2º ESO (1º ESO klarade han till sist), det vill säga han klarade inte att få tillräckligt högt betyg för att bli godkänd i ämnet. Han kommer alltså att få läsa det hemma parallellt och därefter ha omprov i vår.


Inglés (4 lektioner/vecka)
Engelska. Egentligen heter det Primera lengua extranjera, det vill säga första utländska språket. Han har ny lärare som faktiskt kan uttala orden på engelska till skillnad från förra årets ordinarie engelsklärare (inte samma lärare som han nu har i Lengua ...)


Matemática (4 lektioner/vecka)
Matematik och detta läsåret har man delat upp det i två inriktningar:
Matemáticas Orientadas a las Enseñanzas Académicas, för vidare akademiska studier i gymnasiet.
Matemáticas Orientadas a las Enseñanzas Aplicadas är för de elever som planerar läsa vidare på program som är mer yrkesinriktade, Formación Profesional.

Sonen läser det första, det var det lärarna rekommenderade och som vi också tyckte han skulle ta. Jättebra ny lärare, tycker sonen.


Ciencias Naturales - Física y Química (3 lektioner/vecka varav en är extralektion)
Naturvetenskap - fysik och kemi. Ny lärare.

Om extralektionen så har varje skola en lektionstimma på ett ämne som de vill lägga lite mer tyngd under läsåret. Första året för sonen var det Lengua och matte (då hade de två timmar), förra året var det engelska och i år är det alltså fysik och kemi.


Ciencias Naturales - Biología y Geología (2 lektioner/vecka)
Naturvetenskap - biologi och geologi. Ny lärare.


Ciencias Sociales - Geografía e Historía (3 lektioner/vecka)
Samhällskunskap - geografi och historia. Ny lärare.

TILLVAL - SKOLANS VAL
Här bestämmer skolan hur många timmar som ska läggas, vilka ämnen och under vilket läsår. Minst ett tillval och max fyra per läsår utöver de obligatoriska.

Religión/Valores éticos (1 lektion/vecka) - obligatoriskt varje läsår
Sonen läser även detta året Valores éticos, dvs mer etik än bara om en specifik religion.

Läraren är samma som de föregående åren och det är bra, sonen gillar honom.


Educación Física (2 lektioner/vecka) - obligatoriskt varje läsår
Idrott. De lär sig inte bara gymnastiska övningar och sporter utan om skelett och muskulatur. Ny lärare.

Som jag nämnt tidigare så duschar de inte efter lektionerna för det finns det inte tid till. Vad som är nytt för i år är att eleverna har blivit tillsagda att ha med sig en tröja att byta om med samt deodorant. Sonen brukar dessutom ha med sig en liten frottétrasa att torka av sig med. Föregående år har han haft turen att ha sista eller näst sista lektionen men i år har han det första lektionen på tisdagar och direkt efter lunch på onsdagar. I går hade de inte fått någon tid till att byta tröjor ... Så så var det med det.


Tecnología (3 lektioner/vecka)
Teknologi. Ämnet delas upp i tre delar och man har en lektion av vardera i veckan: IT (till exempel får de lära sig lite om CAD-program), teori och praktik. Vid den praktiska delen får de bygga miniatyrer för att se hur teorin fungerar i verkligheten. Ny lärare.


Educación de la Ciudadanía y Humanos Derechos (1 lektion/per vecka)
Medborgerliga och mänskliga rättigheter. Samma lärare som i Valores Eticos.

Tutoría (1 lektion/vecka)
Det här en lektion där klassen samlas med klassläraren, mentorn (alltså den lärare sonen har i Valores éticos och Educación de la Ciudadanía y Humanos Derechos. Under denna lektion pratar de om alla möjliga saker: det som händer i världen, det som händer i skolan ... Jag vet att det förra året pratades mycket om feminism, till exempel. Mobbning är väl också något återkommande eller andra situationer som uppstår i klassen.

Denna lektion finns på schemat i varje årskurs men jag har faktiskt helt missat att skriva om det.

MATERIA LIBRE - ELEVENS VAL (2 lektioner/vecka)
Här får eleven välja ett av följande ämnen:

Frances
Franska språket. Egentligen heter det Segunda lengua extranjera, det vill säga andra utländska språket.

Det här är boken som kom med gitarren vi köpte,
kanske får sonen något från skolan också.

Música
Musik, i detta fallet att lära sig spela gitarr. Detta kom att bli det sonen fick som tillval, det låg egentligen som nummer två på önskelistan. Jag hade hoppats att det skulle finnas gitarrer på skolan men nej, det får eleven köpa själv. Läraren rekommenderade att köpa en gitarr för 200 €. Det kunde han ju glömma, vi vet ju inte om detta är något sonen kommer tycka är roligt eller om det blir ett år av tvång. Vi hittade ett paket, det vill säga gitarr, fodral, plektrum och lite annat, för strax under 100 €. Det finns långt billigare också men då är risken större att gitarren aldrig kommer att låta bra samt att den kan vara svår att hantera. Den här har i alla fall fått bra omdömen så vi börjar med denna.

Sonen kom i går hem med gitarren efter första lektionen med den.
- Nå, vad sa läraren? undrade jag.
- Han har stämt den åt mig och tyckte det var en jättebra gitarr för pengarna och som nybörjargitarr! Jättebra köp!

Där ser man ... Ibland kan man lyckas också! Nu ska det plinkas och ploinkas "Happy Birthday" till nästa vecka. Två ackord, va? Nej, tre tydligen.

Fotografía
Fotografering. Eller snarare bildbehandling i datorprogrammet Gimp. Detta ämne utgick troligen då läraren inte riktigt ville vara med längre. Det var ju detta ämnet sonen hade förra året och jag var så besviken, jag trodde han skulle få lära sig om fotografering ...

Taller de Periodismo
Journalistisk verkstad. Eleverna får lära sig att skriva journalistiska texter samt att leta information.

Laboratorio de Ciencias
Att i laboratoriemiljö praktiskt få arbeta och undersöka ämnen och material.
Detta var sonens förstaval men det var många som sökte, tyvärr.

Cambios Sociales y Relaciones de Género
Socialkunskap, att lära sig om relationen mellan könen.

EXTRA OM SPRÅK I SKOLAN
Bilingüe
Samma sak som förra året så jag rekommenderar er att läsa mina kommentarer där (länkar i början av inlägget). Däremot vet jag ännu inte vilka av årets ämnen som ska vara tvåspråkiga, sonen vet det inte heller ...

ATAL eller A.T.A.L. (4-2 lektioner/vecka)
Extraspanska under skoltid. Sonen har numer lärt sig så mycket att han inte behöver ATAL!

PALI eller P.A.L.I. (4 timmar/vecka utanför skoltid)
Extraspanska som spanska landstinget betalar extra för.

✎...

Det här är en serie om att börja i en spansk skola i Andalusien.
Mer vardagliga händelser finns under etikett Skolan.

10 kommentarer:

  1. Oj. Är tämligen glad att jag slutade skolan för "några" år sen. Blir matt bara av att se hur många ämnen det finns... :-)
    Nu ska jag själv utbilda mig alldeles strax - gå på en av föreläsningarna om resmålen som kommer framöver på vår tur. Alldeles lagom ansträngande och inte får vi nåt prov på det heller ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Provet kommer när du ska berätta för oss andra vad det är ni ska se!

      Själv skulle jag gärna vilja gå några av de där ämnena. Journalistik verkar ju kul, lite det som jag ju ändå gör här. Fast jag intervjuar ju inte folk förstås.

      Radera
  2. Du milde tid, det ser ut som om det är ett heltidsjobb att hålla koll på barnens skolgång i Spanien! Men de får förmodligen en bra grund att stå på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror egentligen inte att det är så stor skillnad, vi hade val i högstadiet vi med. Det blir bara mycket när man listar det så här. :) Men visst är det en del att hålla koll på.

      Radera
  3. Ett fullmatat schema och ett rätt intressant sådant också. Då vi inte har barn har jag inte den blekaste läroplanen i Sverige ser ut, men om jag jämför din sons ämnen och antal lektioner med dom jag hade på gymnasiet så är det inte så värst mycket nytt ändå. Till och med att man inte kunde duscha efter idrottslektioner är kvar;-) Ämnena i sista delen av ditt intressanta inlägg skiljer sig dock uppenbarligen från min gymnasietid.
    "Valores éticos och Educación de la Ciudadanía y Humanos Derechos" borde finnas i svenska skolor också. När man läser Åsas blogg verkar det ämne inte ens vara påtänkt.
    Kul att gitarren fick godkänd. Hoppas du har köpt öronproppar, ja din man också såklart;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att den på många sätt är lik den svenska. Jag håller med om att det är bra att de får läsa etik och mänskliga rättigheter.

      Gitarrspelandet? Jag tänkte skicka ut honom i trädgården så han kan spela där och störa hundar och grannar - nu är det vår tur att störa dem!

      Radera
  4. Svar: Har kollat upp det där med kommentarstrådar. Om man vill ha sådana måste man välja "inbäddad", alltså att kommentarerna "ligger" under ditt inlägg. Då kommer länken "svara" automatiskt upp. Jag valde popup-fönster, då jag tycker det är lättare att läsa inlägget som jag vill kommentera vid sidan om.

    För- och nackdelar för båda valen såklart. Om man ofta har långa inlägg som du har måste jag ju varje gång scrolla upp och ned för att kolla om jag vill kommentera nåt mera. Det behöver man inte göra hos mig, men åt andra sidan kan man alltså inte svara på kommentarerna.

    You can't win them all om man säger så;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Misstänkte väl att det var något sådant. Tycker det är dumt att de inte kan slå ihop det i alla fall. Som du säger, mycket skrollande blir det emellanåt.

      Då har du i alla fall gjort ett medvetet val!

      Radera
  5. Intressant att få veta mer om hur skolämnena fördelar sig på sonens skola. En hel del att hålla reda på för sonen är det ju. Roligt att det gått så bra. Jättekul med avancerad kurs i matte. Kul med extra utmaning.
    Vad gäller de obligatoriska ämnena är det ungefär som på ett svenskt högstadium i klass 9 men här i Sverige med fler ämnen som är "obligatoriska" och det gäller alla skolor(Tror det är nästan 90% av ämnena som är det.)
    Antalet lektionstimmar totalt per vecka ser lika ut.
    (Många i Sverige läser ju också tyska, franska eller spanska som tredje språk och detta 3 -4 timmar i veckan. Några få som inte är klara med engelska och svenska kan i stället välja det i stället- Blir då som ett sorts stöd för att bli godkänd.)
    Fint med det lyckade gitarrköpet. Och kanske börjar du också spela.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är rätt lika, faktiskt. Sedan kanske de lägger tyngd på lite olika eller kallar det för något annat. Teknologi hade ju inte vi men å andra sidan har de inte slöjd i Spanien. Same same but different, som man brukar säga.

      Större risk/chans att mannen börjar pillra på gitarren, tror jag. Han får sådana där musikaliska ryck emellanåt. :)

      Radera