lördag 21 september 2019

Lördagsgodis 2019 vecka 38

Sådär! Dags att ställa fram veckans godisskål!


Godisbit nr 1
Morgonpromenad! Skolan startade i måndags och jag hade förvarnat sonen om att det kommer bli mindre åkande och mer promenerande.
- SUCK! tycker sonen!

Men vi har gått varje morgon och sedan har jag hämtat honom med bil på eftermiddagen. Jag brukar samordna det med eventuella mathandlingar eller andra ärenden på vägen. Dessutom så trodde vi varje dag att han skulle få sina nya skolböcker och då blir det tungt. I torsdags kom han hem med böckerna: 11 kg vägde ryggsäcken. Det är mycket, det.


Godisbit nr 2
Frömeditation! Det var länge sedan jag sådde något. Min lilla odlingsbädd ligger snett under tallen med processionslarver samt att katterna - Tramse inräknad - tycker att det är en attans bra toalett. Så den står där i träda men jag lägger på gräsklippet så det är inget ogräs och jag kan när som helst dra igång igen om jag vill. Måste bara lösa det där med larver och och katter först.

Men det var inte det jag skulle skriva om för det är ju knappast en godisbit. Nej, det är att sitta och pillra med mina fröer som jag tycker är så roligt och rena meditationen. Jag hade ju med mig massor från Sverige vid flytten och har så klart köpt ännu fler under årens lopp. Men fröer blir gamla och klarar inte alltid att vakna till liv. Så det är vad jag har pillrat med, lagt fröer på fuktade bomullsrondeller, noga noterat vad som är vad, förhoppningsvis kommer de att gro. Spännande!

Duranta erecta, på svenska duvbär, på engelska det vackrare Golden Dewdrop.

Godisbit nr 3
Vackra buskar! Jag fortsätter lite på växttemat. Jag gick genom parken där vi bor, det finns så mycket vackert att titta på. Jag har till exempel sett busken med de ljust lila blommorna (se bilden) förut men jag har aldrig sett bären men dem såg jag i dag. De är orangea och det roliga är att den blommar samtidigt som den bär bär (Haha!) och är därmed en riktig BP-flirt i lila, orange och grönt.

Carissa macrocarpa
Det finns även en annan buske som jag upptäckte tidigare på grund av dess vackert röda frukter. Den här gången fick jag se blomman. Vilken skönhet, en enkel vit stjärna mot det vackra glänsande gröna bladverket. De ätbara frukterna är plommonstora och eftersom växten kommer från Sydafrika där staden Natal ligger heter den på engelska Natal plum, natalplommon på svenska. Det sydafrikanska namnet är mycket roligare: the large num-num.


Godisbit nr 4
Jordgubbar igen! Kommer ni ihåg de "svenska" jordgubbarna i förra veckans inlägg? Jag hittade inga fler förpackningar på Carrefour tyvärr, men däremot hittade jag det i dag på Lidl! Det roliga är vad de kallar dem för: fresa de verano, sommarjordgubbar!

Det ska vi mumsa på i dag och den här gången ska jag komma ihåg att pillra bort några fröer!

Godisbit nr 5
Bra skolstart! Bortsett från att skolan har startat och att man måste gå till skolan så är sonen rätt nöjd. Han har kommit i samma klass som kompisarna och han sa spontant att nu kanske han har en chans i Lengua då det inte är samma lärare längre. Den nya hade sonen förra året en gång i veckan i engelska och han tyckte hon var bra. Mentorn, klassläraren, gillar han också, det är Valores eticos-läraren. Resten av lärarna är nya och han har en del nya ämnen också (ska skriva mer om det i ett annat inlägg).

12 kommentarer:

 1. En väldigt välfylld godispåse även den här veckan. Bra jobbat där!
  11 kilo böcker, man kan bli tyngd av för mycket kunskap;-)
  När jag såg din frökollektion undrade jag om det var sådana bomullspads som man använder för att ta bort makeup. Hade nästan rätt där, och du skar dom till och med i två halvor.
  Å du, tusen tack för den flörtiga länken. Tycker alltid att det är så himla roligt när mina bloggkompisar tänker på mig när de ser mina favo färger eller lyftkranar:-) Å bären var ju himla söta också:-)
  Jättekul att sonen är nöjd med sin skolstart och lärarna. Det är nog så viktigt att kemin stämmer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är mycket som ska in i skallen, det mesta åker nog bara rakt igenom.

   Visst är det vanliga bomullsrondeller för smink eller nagellack eller vad du vill. Och jag klippte itu för att markera att det var olika fröer.

   Ja, det är jättekul när man blir påtänkt eller när man ser något som man direkt kan koppla till någon. Undrar om det går att äta bären ...?

   Radera
 2. Roligt att skolstarten blev så lyckad. Men många och tunga böcker är det. Ser här att både de yngsta, mellanstora och högstadieeleverna har rullväskor i stor utsträckning. Och på gymnasieeleverna ser jag mest rejäla ryggsäckar. Men jag antar att alla böcker inte ska med varje dag.
  Kul med fröerna och att sedan få dem att gro-
  Jordgubbar som dessa har vi nu frossat i varje dag och jag antar att säsongen snart är över. Har hittat på Lidl, Mercadona och Consum.
  Kul om du sparar fröer och planterar Egna jordgubbar är ju så gott.
  (Funderade på om inte sonen kan cykla. Det ser jag att de äldre gör här i ganska stor utsträckning och har då ryggorna med böcker på pakethållaren. Vore ju smidigt och snabbt att ta sig dit och hem på så sätt. Men kanske finns ingenstans att parkera cyklar och då går det ju inte..)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I sonens högstadieskola är det typ en unge som har väska med hjul, jättesynd att det inte är fler. Men sedan är det också så att de med hjul väger lite mer och är inte lika bekväma när de väl bärs. Sonen har fyra trappor i skolan som han springer i varje dag - med väskan - så det är inte helt optimalt. Dessutom så vägrar han ...

   Kul att du också har hittat jordgubbarna! Jag har plockat fröer nu, i alla fall.

   Jag önskar så att det hade gått att cykla till skolan! Det är ju så man är uppvuxen. Men merparten av vägen är utmed en väldigt trafikerad väg (den som man ser på fotot) och resten är vägar med så brant lutning att det hade varit hopplöst. Jag har inte sett en endaste unge cykla till skolan här och inga cykelställ finns. Min tanke var att använda patinete/scooter/sparkcykel men det funkar inte heller, han skulle dessutom inte ha någonstans att göra av den under skoltid. Fötter, bil eller buss är det som används, någon enstaka hämtas på motorcykel.

   Radera
  2. Tänkte sedan när jag skrivit kommentaren att det kunde vara branta omgivningar och då är det ju inte så mycket att välja på. Men att gå bättrar ju på grundkonditionen så man får väl se det då som en bonus.

   Radera
  3. Ja, det är attans branta vägar på sina ställen! Och helvetesbacken blir enklare att gå uppför varje dag.

   Radera
 3. Vilken härlig och smakfull godispåse! Det finns såå mycket vackert ... det gäller bara att upptäcka det - och det har du gjort! Spännande buskar!
  Svårt detta med odjuren, som förvårar odlingen ... kanske kommer du på något bra "motmedel" - eller kanske det går att flytta odlingen någon annanstans ...
  Så bra att sonen verkar nöjd med sina lärare och att han får gå tillsammans med kompisarna :)
  Kunskap är ju inte tungt att bära säga det, men böckerna ... ojojoj!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jättespännande buskar! Jag spände upp nät över odlingen förut och det funkade rätt bra, någon enstaka katt smet in under men det var inte så farligt. Det är värre med larverna så det måste ju husägaren först ta hand om. Tomten är inte så stor så det finns inte så mycket alternativ heller.

   Radera
 4. Det var inte illa med en skolväska på 11 kg skolböcker😱
  Skönt att sonen är nöjd iaf med sina lärare!
  Ja, det var många fröer som du har placerat ut. Hoppas att det blir resultat inom kort tid och även att goa jordgubbar ger resultat. Jag brukar för det mesta plantera lökar om hösten. Lycka till med odling av växter!!
  Ps. Helt otroligt att både bär och blomma visas sig samtidigt=0

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu kommer han ju inte att ha alla böcker med sig till skolan varje dag men visst blir ryggsäcken tung! Det ska ju i vatten, smörgås, block och pennor också.

   Ska bli spännande att se om det finns något liv i mina gamla fröer!

   Radera
 5. OJ! Många godisbitar här! Den bästa tyckte jag var den sista - kul att det har startat så bra för sonen :-)

  Fast sen kan jag inte förstå att morgonpromenader kan anses som "godis"... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fast han suckar så klart för skolan har börjat.

   Morgonpromenaden är bra för annars kommer jag liksom aldrig iväg på någon promenad!

   Radera