fredag 12 oktober 2018

Kryp - del 3

Jag har skrivit om kryp förut här i bloggen: om den gigantiska spindeln, kackerlackor, den vackra bönsyrsan och dess bebis (?), bobyggare, ännu fler kacklisar, miljarder myror och övriga kryp vi råkat på. Och processionslarverna, så klart! Undrar om jag inte har ett till inlägg i utkast också om allsköns kryp ...

Det finns alltså kryp här i Spanien. Och nej, jag gillar dem inte vidare värst, inte merparten i alla fall.

Men sedan finns det de som är attans kul! (Filmen är 15 sekunder kort.)


Den där sorten har bara plötsligt ploppat fram mängder nu efter regnet. Alla på en gång, precis som att de legat torkade och nu sugit åt sig vattnet och svällt upp som svampar.


Det är alltså en tusenfoting av något slag. Den ser ju inte ut som en "vanlig" tusenfoting, mer som en blandning mellan tusenfoting och larv. Så vad är det för något?

Här råkade jag på en liten rolig sak. Googlade på "tusenfoting i Spanien" och hamnade hos BP! Bloggvärlden är inte så stor. Att söka på svenska var lyckat misslyckat, om man säger så.

Jag sökte på det spanska ordet för tusenfoting i stället, ciempiés, och det var lite bättre.

Känner den sig hotad rullar den ihop sig så som på bilden.

Om jag har sökt rätt så är det en cardador med det vetenskapliga namnet Julus terrestris. Som de flesta kryp är de egentligen intressanta när man läser mer om dem. Den har som alla tusenfotingen ett hårt skal uppbyggt i segment. När den föds har den sju segment och när den sedan växer och så lägger den till en bit varje gång den ömsar skal (Bra att jag fick veta det, trodde att det periodvis var massdöd i trädgården för skalen ligger lite här och där, krasar så läbbigt när man av misstag kliver på dem, jag tror ju dessutom jag har dödat en!). På varje segment (förutom de sju första) sitter det två par "fötter" och eftersom det sällan blir fler än 60 segment så är det ju inte tal om tusen fötter. Där är det spanska ciempiés samt  engelskans centipede* bättre då de båda betyder hundrafoting. Det finns många varianter av tusenfotingar här i världen, vissa blir gigantiska. Caradoren är mer normal med svenska mått mätt och blir som störst en 6-7 cm lång.

Detta krypet lever bland annat i trädgårdens rabatter och är en bra trädgårdsmästare där den mumsar på det som fallit till marken. Den är ofarlig för människor men kan tydligen sprida en odör ("Jag är jätteäcklig, ät inte mig!") och dess sekret kan vara irriterande på huden så det är ju bäst att bara låta den vara, låta den arbeta ifred.

Då blir nog alla parter nöjda.

*) Edit efter kommentar från BP:s make och lite närmare efterforskning:
Det är på engelska inte en centipede, det är en millipede.
Centipede har ett fotpar per segment och är plattare. Skulle tro att det är den sorten man vanligen ser i Sverige, de där ljusbruna äckliga krypen.
Millipede har fler fötter, den har två fotpar per segment samt att den är rundare precis så som de som är på mina bilder.
Så! Nu har jag lärt mig något nytt i dag med!

14 kommentarer:

  1. Jag kunde inte se filmen? Fanns liksom inte där...

    Vi hade bautastora centipedes på ett ställe i Kenya, och dom envisades med att vilja gå in i vårt sovrum hela tiden. Även om dom var väldigt vackra (röda ben!) så vräkte vi dom hela tiden :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mäh! Va konstigt! Jag kan se den via datorn i alla fall ... Gjort som jag brukar när jag lagt upp små filmer. Synd, den är attans söt tycker jag!

      De där bautafotingarna vill jag inte träffa! Såg en film en gång om en som var riktigt läbbig, den fångade fladdermöss! Just ja, det var Wild things with Dominic Monaghan. Vidrigt.

      Radera
    2. Haha! Nu kunde jag se filmen (innan fanns den inte ens där, BP, men tack för rådet). Hur kul som helst - jösses vad den där rackaren pinnade på :-)

      Huvvaligen! Så stor var inte "våra" fotingar, men dom var tillräckligt stora för att vara rätt läbbiga.

      Radera
    3. Vad bra att du fick ordning på't. Så himla konstigt för vi har kollat på olika enheter här och där funkar det, bara att klicka på pilen. Hade varit synd om du missat den!

      Radera
  2. Hahaha! Det var då roligt att mitt inlägg om tusenfotingen dök upp på din sökning! Tusen tack för länken:) Tycker jag förtjänar den då min ciempiés var aningen "finare" än din. Den år ju en äppelbit:-)

    För att vara ärlig så är dina tusenfotingar som egentligen är hundrafotingar vackrare än min. MEN jag skulle bli totalt hysterisk vid åsynen av sådana mängder kryp. Skulle tillkalla Anticimex eller den spanska motsvarigheten omedelbart. Usch så äckligt!

    Visade tusenfotingen för min svengelska man. Han sa:
    That's a millipede alright!
    Nej det är en centipede, svarade jag.
    Å om man googlar båda "pedes" så blir det "tusenfoting" på svenska ändå.

    PS. Man kan bara se dina filmsnuttar när man trycker på pilen i mitten på rutan först och sedan en gång till på pilen längst ner till vänster. Så jag såg "eländet";-) Hoppas Ama läser min kommentar. DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast de där är inte så äckliga, tycker att den variant som är brun och med benen åt sidan är mycket värre, set vidrigare ut.
      Såg också att det heter både centipede och millipede på engelska. Men faktum är att din make har rätt: det är en millipede. Centipede är plattare och har ett fotpar per segment medan millipede har två fotpar och är rundare. Så hälsa honom det. Och så ska jag ändra i texten.

      Och tack för den "tekniska" hjälpen. Mysko att det inte bara är att klicka på pilen för er.

      Radera
  3. Jag är ingen krypfantast men vet ju att dessa har sin funktion. Har dock inte direkt sett dem hos oss, men å andra sidan har vi en terass som är klinkerbeklädd och det kan förklara saken. Rabatter har vi men med stenar lagda över jorden så krypen trivs nog inte. Sedan har vi bara haft lite regn i Torrevieja så marknaden för krypen är inte så stor. Lite pyssel med att kunna se filmen på datorn men envisheten tog mig dit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är de viktiga! Och dessa gör en ju inget, de bara är där, ser lite roliga ut, kryper över plattorna emellanåt.

      Förstår inte vilka problem med filmen! Ledsen för det men jag har gjort som jag brukar ... Bra att det fixade sig så du kunde se den.

      Radera
  4. Här i Thailand har vi några varianter av tusenfotingar som liknar din.
    En är mycket giftig men de andra helt harmlösa.
    Att ha kryp nära in på sig är aldrig trevligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltså, kryp i Sverige är inte alltid så himla kul. I Spanien är de än mindre kul för man är inte van vid dem. Oftast är de ju ganska ofarliga de med.
      Men kryp i andra världsdelar?!?! Hua! Och som sagt, jag vet att det finns tusenfotingar så är direkt livsfarliga.

      Radera
  5. Ja, kryp har vi gott om här, en del trevliga och andra mindre trevliga.
    Ha en skön dag i solen önskar Lena från Elviria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och alla har de en viktig funktion, inte minst för alla växter som vi ju njuter av!

      Ja, härlig dag har vi i dag. Måste försöka hinna med att njuta av den lite också. :)

      Radera
  6. Ja - och nu har jag också lärt mig skilja på Pederna ;)

    SvaraRadera