måndag 16 september 2019

Spanska skolan - del 26: Inskrivning 3

Det började närma sig skolavslutning där kring midsommar och därmed var det också dags att förbereda sig inför Matriculación, inskrivning för sonen vid nästa läsår i den spanska skolan. Sonen skulle skrivas in på 3º ESO, det som motsvaras av årskurs 9 i Sverige. Och det blir faktiskt enklare och enklare för varje gång.


Nytt för i år var att inskrivningen kunde ske via internet! En film lanserades som gick igenom steg för steg hur det gick till, verkade ju vara i stort sett samma information på blanketterna.


Filmen är ca 15 minuter lång och på spanska så sätt er tillrätta om ni tänker titta på den (finns även att läsa). Jag tittade på filmen med stort intresse men också med irritation. Jag gillar ju att göra saker online om det finns som alternativ. Så attans kul är det ju inte att sitta och vänta i skolan även om förra året bjöd på viss underhållning. Nej, mitt problem var att innan man sätter sig ned för att fylla i informationen via onlinetjänsten så behöver man ha all information redo och skolans tillvalsämnen planerade, papper och blanketter nedladdade på datorn så att de enkelt kunde föras över. Hur ska man kunna göra val av tillvalsämnen när man inte vet vad som erbjuds? Och de där obligatoriska papperen de efterfrågar finns inte eftersom vi inte är spanjorer och ingen av oss är anställda.

Så i stället för att krångla och svära så hämtade jag faktiskt upp ett kuvert och en avtalad tid vid skolan. Jag tycker dock fortfarande att det är bra med onlinetjänsten och kanske jag vågar mig på det nästa gång. Det måste i alla fall för spanjorerna vara bra för de kan nu även planera in semesterresa den första veckan av juli, det har de inte kunnat göra förut om de har skolbarn eftersom matriculationen - även den på internet - ska ske mellan 1 och 10 juli varje år.


✎...

Så det var bara att skaka ur alla blanketter från kuvertet och sätta sig att fylla i dem som vanligt. Som tur var hade jag kopior kvar från de andra åren så det var bara att fylla i samma information. Det här är det man behöver ha med sig tillbaka till skolan på den förbokade tiden:
  • Juntans formulär Conserjería de Educación (i 1 ex år, man får fotografera av det stämplade som kvittens)
  • Val av religion (välj även vilken religion) eller etik på schemat
  • Kontaktinformation på blanketten Ficha alumno/-a
  • Optativas (se mer nedan)
  • Seguro escolar (nyhet för i år, se mer om det nedan)
  • Kopia på pass eller NIE
Fattar inte varför de inte kan klämma in allt på en eller två papper i stället för att ha ett hit och ett dit ... Hade det varit aktuellt hade följande två blanketter även lämnats in:
  • Skolskjuts
  • Lagad mat efter skoldagens slut


Optativas
Sonen ställdes också inför några val av optativas, tilläggsämnen:
  • Segunda Lengua Extrajera (francés) - franska (6)
  • Música - Gitarr (2)
  • Fotografía - fotografi (3)
  • Taller de Periodismo -  Journaistisk verkstad (4)
  • Cambios Sociales y Género - sociala och könsrelaterade förändringar (5)
  • Laboratorio de Ciencias - Laboratorievetenskap (1) 
  • TIC (ej giltigt för sonen, PMAR är barn som behöver mer stöd i undervisningen då de kanske har gått om någon klass eller har andra inlärningssvårigheter)
Sifforna inom parentes är sonens rangordnade önskemål. Franska kommer sist för det räcker med spanskan, fotografi som han hade förra året var att lära sig bildbehandlingsprogrammet GIMP (Vilket jag tycker är superdåligt! Inte programmet alltså utan jag frodde han skulle få lära sig grunderna i fotografering och hur en kamera fungerar och vad som händer om man gör si eller så med en inställning). Journalistik hade varit intressant (kan jag få gå?) men det är mycket läsa och skriva på spanska och där är sonen inte än. Bäst för honom vore om han fick det där med labb men jag misstänker att det blir gitarr. Vi får se senare i dag när sonen kommer hem från sin första skoldag huruvida vi måste köpa en gitarr eller inte.

Matematik
Detta läsåret får de även välja olika inriktningar på matematiken.
Matemáticas Orientadas a las Enseñanzas Académicas vilket är matematik inriktad för vidare akademiska studier i gymnasiet.
Matemáticas Orientadas a las Enseñanzas Aplicadas är för de elever som planerar läsa vidare på program som är mer yrkesinriktade, Formación Profesional.

När jag gick i högstadiet på 80-talet så  fick man välja allmän eller special-matte Skulle tippa på att det är ungefär samma distinktion.

Sonen blev förresten rekommenderad att välja den den akademiska varianten så det var det han valde.


Seguro escolar
Nytt var också att från och med denna årskursen ska man betala en försäkring ifall eleven har sönder något i skolan (det var Sekreterare Fernando sa). Så 1.12 € betalades in. Inte mycket pengar men lite konstigt ... Men det verkar som att det täcker in lite mer en så.


✎...

Själva instrivningen gick i år som en dans, det var knappt några människor där och det var avklarat på någon minut.

✎...

Det här är en serie om hur det går till att börja i en spansk skola i främst Andalusien.

10 kommentarer:

  1. Jämfört med ifjol gick det ju riktigt smidigt måste jag säga. Formulär är det värsta jag vet, även värre en dammsugning;-) Men konstigt nog gillar jag pappersblanketter bredvid datorn, som "säkerhet" alltså;-)
    Nu får jag väl ändå hoppas att det inte blir gitarr för din och din mans del alltså. Tänkte på plingandet hela dagarna;-) Laboratorievetenskap låter snofsigt, det ingick i ämnet fysik när jag gick i skolan. Matte fick jag lida mig igenom utan minsta valmöjlighet.
    Cirka 15 kronor för en försäkring som gäller hela läsåret är ju löjligt billigt.
    Bra jobbat Emma!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är ju knäpp så jag gillar formulär, eller egentligen att göra dem. Det är en ganska intressant process, att få till något som flyter och där allt har sin plats och anpassat utrymme. Kan säga att det är många gånger det har kliat i fingrarna på mig.

      Jag har på ett sätt hoppats att det blir gitarr så att sonen kan sitta ute och träna, Nu är det vår tur att få störa grannarna!

      Radera
  2. Mycket att fylla i men du har ju erfarenheten numer. Skönt att detta nu är klart och att det nu bara är för sonen att med liv och förhoppningsvis lust och nyfikenhet ta sig an skolår nio. Önskar honom lycka till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, erfarenhet och attans tur jag sparat kopior på de föregående åren!

      Lust och nyfikenhet har sonen men det är inte direkt riktat mot skolarbetet, mer åt vad man kan använda en dator till. :)

      Radera
  3. Skönt att du hade en sk lathund sedan förra året och att det gick som en dans. Visst är det mycket fomulär att skriva in i Spanien. Det är ju inte så att de gör lätt för sig och andra. Lycka till sonens 9 års skolår!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, för om det vore lätt skulle plötsligt en massa tjänstemän stå utan jobb. Att det kostar samhället en massa för folk som har jobb måste åka ifrån dem och därmed dra ned utvecklingen verkar inge tänka på. Det blir liksom en spiral som sakta, sakta vrider sig nedåt.

      Radera
  4. Me again: Ser att du har fått "oväntat besök". Radera illa kvickt, annars drabbas vi som kommenterar hos dig också!

    SvaraRadera
  5. Bra att allt är fixat nu och att det går lättare och lättare inför varje ny årskurs ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det vore väl sjutton om det inte gick framåt för både oss och skolan!

      Radera